Navigáció átugrása

Nosztalgiabuszok és retró vonatok a Balatonnál

2021. július 7.

Idén a Volánbusz is csatlakozik a retró hétvégéhez: július 10-én és 11-én nem csak retró vonatokkal, hanem különleges nosztalgia autóbuszokkal is utazhatnak az érdeklődők a Balaton északi partvidékén.

Volánbusz különleges nosztalgia Ikarus autóbuszokkal várja az érdeklődőket a júliusi retró hétvégén:

Balatonfüred–Tihanyi-félsziget

Balatonfüredről indulva nosztalgiabuszos körút során fedezhetik fel a Tihanyi-félsziget csodáit. Ezek a járatok egy rövid megálló erejéig a Belső-tó partján is megpihennek, ahol lehetőség lesz fotózásra, vagy egy kis harapnivaló, frissítő vásárlására. Az Ikarus autóbuszokra menetjegyek egységesen 1900 forintért válthatók, melyeket elővételben a Volánbusz weboldalán, illetve a készlet erejéig az autóbusz-vezetőnél lehet megvásárolni.
Az autóbuszok indulási idejét úgy alakították, hogy a Budapest felől érkező Vízipók InterRégió vonatokról is kényelmesen át lehessen szállni, a Balatonfüredre való visszaérkezés után nem sokkal pedig Kék Hullám IC-vel tudják folytatni útjukat Tapolca felé.

A képen egy retro, Ikarus 266 típusú autóbusz látható.

A képen egy retro, piros színű Ikarus 55 típusú autóbusz látható.

Tapolca–Szigliget

A Tekergő expresszvonathoz csatlakozva, Tapolcáról indulva, nosztalgiabuszos körút során járhatják be a Balaton-felvidéki tanúhegyek környékét, érintve többek között Hegymagast, Szigligetet és Nemesgulácsot. Szigligeten egy rövid pihenő alatt lehetőség lesz a buszok fotózására is. Az Ikarus autóbuszokra menetjegyek egységesen 1900 forintért válthatók, melyeket elővételben a Volánbusz weboldalán, illetve a készlet erejéig az autóbusz-vezetőnél lehet megvásárolni.

A képen egy retro, zöld színű ikarus 55 típusú autóbusz látható.A képen egy retro, szürke színű Ikarus 66 típusú autóbusz látható.

Badacsonytomaj–Salföldi Major

Badacsonytomaj vasútállomásról ingajáratok indulnak Ikarus nosztalgia autóbusszal a Salföldi Majorba, ahol egy major életébe nyerhetnek bepillantást a látogatók. Állatsimogató, fűszer- és gyógynövénykert, interaktív táblák, sétakocsikázás szolgálja az itt töltött idő szórakoztató eltöltését. A járatokra 1200 forintért kaphatók retúr menetjegyek, elővételben online, illetve készlet erejéig az autóbusz-vezetőnél. Az autóbuszjegy ára a majorba történő belépés árát nem tartalmazza.
Az autóbuszok menetrendjét úgy állították össze, hogy csatlakozást biztosítsanak a Tekergő expresszvonathoz vagy valamelyik retró személyvonathoz.

A képen egy retro, sárga színű Ikarus 266 típusú autóbusz eleje közeli képen látható.

Káli-medence és Hegyestű

A Budapest–Székesfehérvár–Balatonfüred felől Tekergő expresszvonattal érkező utasok számára átszállási lehetőséget biztosít a Volánbusz a Káli-medence varázslatos vidékét és a Hegyestűt bejáró Ikarus autóbuszra, amelyre 1900 forintért kaphatók menetjegyek elővételben online, illetve a készlet erejéig az autóbusz-vezetőnél. A menetjegy ára a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyre való belépési díjat nem tartalmazza.
Az autóbuszokra át lehet szállni, ezért a délelőtti járat Zánka-Köveskálról, a délutáni Balatonakali-Dörgicséről indul.
A Volánbusz részletes információi a retró hétvégéről itt érhetők el. 

A képen egy retro, sárga színű Ikarus 266 típusú autóbusz látható.

A MÁV is retró szerelvényekkel várja az utazókat az észak-balatoni vasútvonalon. A mozdonyok és a kocsik a régi idők nosztalgikus hangulatát idézik meg. Július 10–11-én, majd augusztus 7–8-án a Balaton északi partján a lehető legtöbb vonaton retró mozdonyok és kocsik állnak forgalomba, bemutatva a ’70-es, ’80-as és ’90-es évek jellemző szerelvényeit. A MÁV-START és a MÁV Rail Tours retró flottáján kívül idén a MÁV-HÉV szerelvényei is megjelennek a nosztalgia hétvégén.
A részletekről, a menetrendről itt tájékozódhatnak: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/idoutazas-marpedig-lehetseges-retro-vonatokkal

A kiadott kormányrendelet értelmében a MÁV-Volán-csoport járművein, illetve a nyitott és zárt állomásokon, megállóhelyeken már nem kötelező maszkot viselni. A maszkhasználat senki számára nem tiltott a továbbiakban sem, ezután is igény szerint hordható bárhol. A közlekedési szolgáltatók továbbra is arra kérik utasaikat, hogy a sorban állás és a személyes érintkezések csökkentése érdekében pedig részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket.

Volánbusz Zrt.