Navigáció átugrása

Új, ütemes Volánbusz-menetrendek Tiszavasvári térségében

2021. július 28.

Augusztus 1-jétől a Volánbusz új, egyenletes eljutási lehetőséget biztosító menetrendet vezet be Tiszavasvári térségében, mellyel jobban tervezhetővé válnak az utazások, Nyíregyháza, illetve Tiszaújváros pedig könnyebben elérhető lesz.

A MÁV–Volán-csoport tagjaként a Volánbusz számára kiemelten fontos a személyszállítási közszolgáltatás folyamatos fejlesztése, ezen belül a járműállomány fiatalítása és a menetrendi kínálat bővítése, valamint az egyes települések autóbusszal történő elérésnek javítása.
A közlekedési társaság augusztustól gyakrabban biztosít közvetlen kapcsolatot Tiszalök, Tiszadada, Tiszadob, Tiszagyulaháza, Újtikos településekről Nyíregyházára, Tiszavasváriba és Tiszaújvárosba; az autóbuszok az új menetrendnek köszönhetően egész nap egyenletes eloszlás szerint közlekednek. Nyíregyháza és Tiszavasvári között munkanapokon napközben jellemzően óránként, csúcsidőben 30 percenként, ütemes menetrend szerint indulnak, és a jelenleginél több járat közlekedik a térségben hétvégén is.
 
A változásokról részletesen
  • A térség kiszolgálását új, Nyíregyháza–Nagycserkesz–Tiszavasvári–Tiszalök–Tiszadada–Tiszadob–Tiszagyulaháza–Újtikos–Polgár–Tiszaújváros útvonalon közlekedő autóbuszjáratokkal biztosítjuk. Az autóbuszok a jelenleginél rövidebb menetidővel, jellemzően óránként indulnak.
  • Több közvetlen autóbuszjárat közlekedik Nyíregyházáról a megyén belül elhelyezkedő településekre, így tanítási napokon Tiszalökre 15 helyett 16, Tiszadadára 7 helyett 12, Tiszadobra 5 helyett 11 járattal biztosítjuk az eljutást.
  • Tiszadadáról és Tiszadobról Nyíregyházára hajnalban is indítunk járatot, így már reggel 5:20-ra is biztosítjuk az eljutást a megyeszékhelyre, az utolsó autóbusz pedig 22:40-kor indul Nyíregyházáról Tiszadob felé. A műszakos kiszolgálást végző járatok szombaton és vasárnap is közlekednek, ezzel is segítve a térségben élők munkavállalási lehetőségeit a megyeszékhelyen.
  • Új gyorsjárat közlekedik a reggeli időszakban tanítási napokon Tiszadobról, Tiszadadáról és Tiszalökről, amely 7:10-kor érkezik Nyíregyházára, így a reggel 8 óra körüli időszakban – jellemzően munkába és iskolába – utazók a jelenleginél gyorsabban érnek be a megyeszékhelyre.
  • A reggeli csúcsidőszakban Nyíregyháza felé a jelenlegi – jellemzően óránkénti – indulás helyett 6:20 és 8:20 között 30 percenként indulnak az autóbuszok, így már 7:50-re is biztosítjuk a megyeszékhelyre való eljutást.
  • A térségben új járat is közlekedik, amely minden nap 20:35-kor indul Nyíregyházáról és egészen Tiszadobig megy.
  • Tiszalök, Tiszadada, Tiszadob, Tiszagyulaháza, Újtikos településekről munkanapokon jellemzően óránként közvetlen járatokkal válik elérhetővé a térség másik jelentős központja, Tiszaújváros is. Az autóbuszok délelőtt kétóránként, egyéb időszakokban óránként indulnak, így Tiszalökről is közvetlenül elérhetővé válik Tiszaújváros.
  • A hétvégi időszakban is szinte valamennyi útvonalon több járat közlekedik, ezzel is javítva a térségben élők mobilitási lehetőségeit.
  • A Nyíregyháza és Eger között közlekedő járatok menetrendje kismértékben változik: az autóbuszok Nyíregyházáról óra 40 helyett 7:35-kor, 11:35-kor, 13:35-kor, illetve 15:35-kor indulnak, majd Tiszavasváriban csatlakozást biztosítanak Tiszalök–Tiszadada–Tiszadob–Tiszagyulaháza irányába, így a közvetlen járatok mellett a térség települései egyetlen tiszavasvári átszállással is elérhetővé válnak azokban az órákban, melyekben Nyíregyháza és Tiszavasvári között az Egerig közlekedő járatok közlekednek. A csatlakozásokat Tiszavasváriban ellenirányban, Tiszadob, Tiszadada, Tiszalök felől Nyíregyháza felé is biztosítjuk.
  • A Tiszadob Rejetanya nevű részén élő diákok kiszolgálásának javítása érdekében tanítási napokon új járatot indítunk, amivel 6:54-re, illetve 7:40-re is eljuthatnak Tiszadob központjába, ahol a járatok csatlakoznak a Tiszalök irányába közlekedő autóbuszokhoz.
  • Polgár, illetve Tiszaújváros térsége és a főváros között a VONAT-BUSZ átszállójegy áprilisi bevezetése óta kiszámíthatóbb lett a közlekedés. A 10 százalékos kedvezményt biztosító közös jegy megváltásával nemcsak olcsóbb, de gyorsabb is lett az utazás, hiszen az autóbusz és vonat közötti átszállás során nem kell időt vesztegetni újabb jegy vásárlására.
Idén 1665 busz beszerzésére indul közbeszerzési eljárás, ebből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 jármű meg is érkezik az év végéig. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. Három nagy autóbuszgyártóval kötött szerződésnek köszönhetően júliustól év végéig több mint 500 új autóbusz érkezik a Volánbuszhoz, ebből 37 új, korszerű, Credo-gyártmányú autóbusz érkezett-érkezik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe. Jövő év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.
 
Az új menetrend szerint közlekedő járatok útvonala Tiszavasvári térségében
 
Volánbusz Zrt.