Navigáció átugrása

Elkezdődött az új, gázüzemű autóbuszok beszerzése a Volánbusznál

2021. augusztus 13.

A közlekedési társaság 164 új, CNG-meghajtású jármű beszerzésére írt ki közbeszerzési eljárásokat, amelyek eredményessége esetén a fővárosi agglomerációban 75, Szegeden 10 darab új, sűrített földgázzal üzemelő jármű korszerűsítheti a helyi közlekedést, míg Szolnokon 40, Zalaegerszegen pedig 39 darab elővárosi kivitelű jármű szolgálhatja az utasok kényelmét 2022 tavaszától. A Volánbusz célja a kényelmes és biztonságos szolgáltatás biztosítása mellett az autóbusz-állomány zöldítése földgázmeghajtású és elektromos járművek beszerzésével.

A Volánbusz felelős szolgáltatóként az új járművek beszerzésével is arra törekszik, hogy az egyéni közlekedéssel szemben vonzó alternatívát nyújtson az utasoknak, ezzel is óva a legnagyobb környezeti ártalomnak kitett városokban és a budapesti agglomerációban élők környezetét. A sűrített földgáz (CNG, Compressed Natural Gas) a hagyományos hajtóanyagokhoz képest kevesebb szén-dioxid-emissziót és nulla koromkibocsátást eredményez. Emellett a CNG-motorok lényegesen csendesebben üzemelnek, így mérsékelik a környezet zajterhelését.
 
A társaság jelenleg 61 darab gázüzemű autóbuszt közlekedtet Zalaegerszegen, Nyíregyházán és Szegeden. A kedvező üzemeltetési tapasztalatok, valamint a jelentősen kisebb mértékű károsanyag-kibocsátás miatt a Volánbusz úgy döntött, jelentős számban szerez be további CNG-meghajtású járműveket.
 
A most megjelent két pályázaton elővárosi és helyi kivitelű, alacsony padlós, akadálymentes, 75-80 fő szállítására alkalmas, légkondicionált, digitális utastájékoztatási és kamerarendszerrel felszerelt, wifi-előkészítéssel és USB-csatlakozókkal felszerelt, valamint legalább EURO6 CNG környezetvédelmi besorolású motorral rendelkező autóbuszok gyártóinak ajánlatait várja a közlekedési társaság 2021. szeptember 10-ig. A nyertes gyártóknak a járművek átadásától számított 24 hónapon keresztül biztosítaniuk kell a felmerülő kötelező karbantartási műveletek elvégzését, vállalva azok anyag- és munkadíját is. 
 
Az új autóbuszok töltési infrastruktúrájának kiépítését – hasonlóan az elektromos buszokéhoz – szintén a közlekedési társaság konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. valósítja meg.
A Volánbusz a MÁV-Volán-csoport fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban az autóbusz-állomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével. Ennek érdekében a Zöld Busz Program keretében meghirdetett, elektromos autóbuszok és a kapcsolódó töltő-infrastruktúra beszerzését támogató felhívásán a társaság 7 pályázata szerepelt sikerrel, aminek eredményeként összesen 100 darab zöldbusz kezdheti meg majd szolgálatát a közlekedési társaság kötelékében. Ennek köszönhetően Székesfehérváron 12, Győrben 13, Zalaegerszegen 11, Egerben 6, Szolnokon 10, Szegeden 8, a budapesti agglomerációban pedig 40 darab új, elektromos, szóló (nem csuklós) autóbusz állhat forgalomba. Az elektromos járművek beszerzését követően a Volánbusz üzemeltetheti majd az egyik legnagyobb, alternatív meghajtású járművekből álló autóbuszflottát Közép-Európában.
 
A MÁV-Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – augusztus végéig – 1401 új és újszerű autóbusz áll forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 autóbuszt szerez be, ebből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 jármű az év végéig meg is érkezik. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a társaság teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.
 
Volánbusz Zrt.