Navigáció átugrása

A Volánbusz folytatja a jármű-fiatalítást Fejér megyében

2021. augusztus 13.

Tovább fiatalodik Fejér megye járműállománya, ezúttal 24 darab Credo Econell 12, szóló típusú autóbusz kezdi meg szolgálatát. Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. idén év elején írt ki közbeszerzési eljárást. A kiemelkedő nagyságrendű fejlesztés keretében három autóbuszgyártó szállítja a több mint 500 környezetkímélő, dízelüzemű járművet a Volánbusznak 2022 elejéig. 

Az új buszokkal országszerte találkozhatnak majd az utasok. A közlekedési társaság kiemelt célja továbbra is a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények minél magasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése.
 
A most beszerzett több mint félezer autóbuszból elsőként a Kravtex Kft. kezdi meg az új járművek szállítását: az első 150 darab Credo Econell 12 típusú, szóló, alacsony belépésű jármű már a nyár végéig megkezdi a szolgálatát; a buszok – Pest megye kivételével – országszerte forgalomba állnak. A modern járművek egy részével utasaink először a megyeszékhely helyi közlekedésében, később pedig Bicske környéki (Székesfehérvár és Martonvásár irányában), valamint a Velencei-tó környéki, továbbá a Székesfehérvár Sárosd közötti járatokon (Mezőfalva és Nagylók irányban is), azon kívül az Enying környéki autóbuszvonalakon találkozhatnak majd.
A 75 utas szállítására alkalmas autóbuszok légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként 1 USB-csatlakozóval rendelkeznek. A járműveket a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO6 D előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.
 
Az elmúlt évek legnagyobb volumenű egyidejű autóbusz-beszerzése zajlik idén – jelentette be dr. Pafféri Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „A most Fejér megyébe érkező 24 autóbusznak köszönhetően a térségben közlekedő helyközi járműállományon belül a szóló kivitelűek közel 14 százaléka újul meg. A korszerűsítéssel éves szinten több mint 2 millió utas számára biztosítunk még kényelmesebb utazást. 2018 óta 18 új autóbusz kezdte meg szolgálatát a megyében, fejlesztéseink azonban folyamatosak, jelentős előrelépés előtt állunk a megyeszékhely helyi közlekedésében is: sikeresen pályáztunk elektromos buszok beszerzésére, és hamarosan lezárul a beszerzésükre kiírt közbeszerzési eljárás. 2022 első negyedévében 12 új elektromos meghajtású jármű fiatalítja a helyi állományt, így a csendes és környezetkímélő elektromos buszok előnyeit Székesfehérvár közel 100 ezer lakosa is élvezheti majd.”
 
A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – augusztus végéig – 1401 új és újszerű autóbusz állít forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, ebből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 jármű az év végéig meg is érkezik. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.
 
A fényképen az új Credo autóbuszok láthatók.
 
Volánbusz Zrt.