Navigáció átugrása

A Volánbusz Somogy megyében folytatja a járműfiatalítást

2021. augusztus 18.

Folytatódik a Volánbusz járműfiatalítási programja, ezúttal Somogy megyében kezdi meg szolgálatát 24 darab Credo Econell 12 típusú szóló autóbusz. Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. idén év elején írt ki közbeszerzési eljárást. A kiemelkedő nagyságrendű fejlesztés keretében három autóbuszgyártó szállítja a több mint 500 környezetkímélő, dízelüzemű járművet a Volánbusznak 2022 elejéig. Az új buszokkal országszerte találkozhatnak majd az utasok. A közlekedési társaság kiemelt célja továbbra is a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények minél magasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése.

A most beszerzett több mint félezer autóbuszból elsőként a Kravtex Kft. kezdi meg az új járművek szállítását: az első 290 darab Credo Econell 12 típusú, szóló, alacsony belépésű jármű már a nyár végéig megkezdi szolgálatát; a buszok – Pest megye kivételével – országszerte forgalomba állnak. A modern járművekkel Somogy megyében Kaposvár, Siófok, Tab, Nagyatád, Csurgó, Marcali, Fonyód és Balatonboglár térségében találkozhatnak az utasok.
 
A 75 utas szállítására alkalmas autóbuszok légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként 1 USB-csatlakozóval rendelkeznek. A járműveket a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.
 
Gelencsér Attila országgyűlési képviselő elmondta: "Ma már nem csak gyors, olcsó és kényelmes buszokkal szeretnénk utazni, hanem elvárás egy közösségi közlekedésben foglalkoztatott járművel szemben az is, hogy utasbarát, innnovatív, fenntartható, integrált és környezetbarát legyen. Magyarország célja, hogy 2050-re karbonsemleges ország legyen. Az ennek elérését szolgáló klíma- és természetvédelmi akcióterv úgy szeretné zöldíteni a közlekedést, hogy közben ne terhelje a családokat és ne fékezze a gazdasági növekedést.  Emellett az alternatív meghajtású autók számának növelése, a megújuló energia termelésének támogatása, a naperőművek kapacitásának bővítése is segítheti, hogy megóvjuk a bolygót, amelyen élünk. "
 
Szászfalvi László országgyűlési képviselő kiemelte: „Nagyon örülünk a Somogy megyében forgalomba álló új autóbuszoknak, hiszen tudjuk: ez a fejlesztés is az itt lakókért, a vidéki Magyarországért történik. A közösségi közlekedés meghatározó az emberek életében. Térségünkben különösen sok a kistelepülés, amelyek számára pozitív változást jelent az új járművek forgalomba állása. A kormány elkötelezett a magyar vidék felvirágoztatása iránt. A Magyar Falu program is ezt a célt szolgálja, most pedig a közösségi közlekedés terén is megújulhat a települések vérkeringése, a térség lakóinak mindennapi élete.”
 
Witzmann Mihály országgyűlési képviselő hozzátette: „Örömmel számolok be róla, hogy választókerületemben 10 darab korszerű és környezetkímélő autóbusz fog szolgálatot teljesíteni. Ez egyben azt is jelenti, hogy térségünk több mint 78%-án, összesen 56 településen lesznek igénybe vehetőek az új autóbuszok. Ezzel a fejlesztéssel újabb előrelépést sikerült elérnünk Somogy megye közlekedési infrastruktúrájának javítása érdekében. Az új járművek modern, kényelmes és biztonságos közlekedési feltételeket biztosítanak az utasok és a buszsofőrök számára egyaránt.”
 
Szita Károly polgármester szerint: „Kaposvár a klímavédelem egyik éllovasa Magyarországon, hiszen Közép-Európa legnagyobb napelemparkját telepítette, új szennyvíztisztító-telepet épített, a hulladékot pedig feldolgozza, újrahasznosítja. 2015-ben európai mércével mérve is ritkaságszámba ment, hogy a 40 autóbuszból álló helyi járműállományt sűrített földgáz-üzemű buszokra cseréltük, amelyek környezetszennyező hatása töredéke a korábbaiknak. 2028-ra ezeket a járműveket is még jobbakra: elektromos meghajtású autóbuszokra szeretnénk cserélni, amelyek próbaüzemét már megkezdtük. Környezetvédelmi törekvéseinkhez a Volánbusz fejlesztései is csatlakoznak, és reméljük, még számos hasonló beruházás javítja a jövőben a helyközi közlekedés szolgáltatási színvonalát.”
 
A Volánbusz mindent megtesz egyik legfontosabb célkitűzése, a járműpark fejlesztése érdekében – mondta el Eigner János, a társaság Somogy megyei forgalmi üzemvezetője. Hozzátette: „az elmúlt évtized legnagyobb volumenű egyidejű, a vidéki Magyarország közösségi közlekedését fejlesztő autóbusz-beszerzése zajlik idén. Nagy öröm számunkra, hogy Somogy megyében is környezetkímélő, kényelmes és korszerű járműveket állíthatunk forgalomba. Az érkező 24 darab autóbusznak köszönhetően a térségben közlekedő helyközi szóló járműállomány 11,59 %-a megújul, átlagéletkoruk pedig 14,68-ről 12 évre csökken. A korszerűsítéssel éves szinten csaknem 14,5 millió utas számára biztosítunk még kényelmesebb utazást a megyében. Társaságunk folyamatosan fejleszti a helyközi közlekedését, aminek köszönhetően 2018 óta a most érkező járművekkel együtt összesen már 42 darab új autóbusz kezdte és kezdi meg szolgálatát a térségben.”
 
Emellett folyamatosan zajlik a menetrend utazási igényeknek megfelelő, vasúti szolgáltatásokkal összehangolt fejlesztése is. A nyári menetrend életbe lépésével, június 16-tól az eddigieknél több autóbuszjárat közlekedik a Balatonhoz Kaposvárról. Egyes országos járatok a Balaton érintésével közlekednek, így például a Kaposvár és Győr között Balatonlelle–Siófok–Veszprém–Zirc–Veszprémvarsány útvonalon közlekedő buszjáratok menetrendje is változott: az autóbuszok Siófok és Veszprém között megállnak a többi közt Balatonakarattyán, Balatonkenesén és Balatonfűzfőn, így Kaposvárról könnyebben elérhetővé vált a Balaton északkeleti partja is. Ugyanakkor a Tapolca és Kaposvár között Veszprém–Siófok–Tab–Igal útvonalon közlekedő autóbuszjárat Siófok és Kaposvár között módosított útvonalon, Tab helyett Zamárdi, Balatonföldvár és Pusztaszemes érintésével közlekedik. A távolsági járatok mellett a tó környékén közlekedő autóbuszjáratok menetrendje is jelentősen változott, a déli part mentén a Siófok és Balatonmáriafürdő közötti szakaszon, valamint Siófok és Veszprém között, illetve a déli parthoz közeli településeket érintő autóbuszok a jelenleginél egyenletesebb elosztással, valamint többségében a vasúti közlekedéshez hangolt menetrend szerint indulnak.
 
A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – augusztus végéig – 1401 új és újszerű autóbusz állít forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, ebből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 jármű az év végéig meg is érkezik. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.
 
 
Volánbusz Zrt.