Navigáció átugrása

Indul az elektromos autóbuszok próbaüzeme

2021. augusztus 31.

A Volánbusz és konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. összesen 100 db elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be sikeres pályázatokat a Zöld Busz Programban, a járművek hat megyeszékhelyen és a budapesti agglomerációban állnak forgalomba 2022 első negyedévétől. A közlekedési társaság 2021. július 27-én kötött megállapodást az első 40, a főváros vonzáskörzetében közlekedő Mercedes-Benz eCitaro típusú autóbusz beszerzésére. A vállalat a 2021. évi kiemelt rendezvények idején üzemeltetési tapasztalatokat szerez, amelyeket jövő évtől eredményesen kamatoztathat a közösségi közlekedésben.

A Zöld Busz Programban elnyert támogatás egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy a Volánbusz a fővárosi agglomeráció, valamint Székesfehérvár, Győr, Zalaegerszeg, Eger, Szolnok és Szeged legidősebb, elavult környezetvédelmi besorolású motorokkal szerelt autóbuszait ne hagyományos, dízelüzemű járművekre, hanem korszerűbb, a jövő technológiáját képviselő zöldautóbuszokra cserélhesse.
 
A napokban átvett Mercedes-Benz eCitaro típusú, szóló (nem csuklós), alacsony padlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású autóbuszok 28 ülő és 50 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak, és egy feltöltéssel akár 240 kilométert is képesek megtenni. A légkondicionált járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és a vezetést segítő kamerarendszerrel, valamint 13 USB-töltővel biztosítanak színvonalas és biztonságos szolgáltatást az utasok számára. Az elektromos járművek zajterhelése alacsonyabb hagyományos társaiknál, károsanyag-kibocsátásuk pedig lokálisan zéró.
 
Az e-buszok a fővárosi rendszerbe integrált Volánbusz-járatok útvonalán állnak szolgálatba 2022 elején, így a budapesti utasok is élvezhetik előnyeiket. A 40 jármű ennek megfelelően kék színű, és fedélzeti kijelzőjükön a Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer (FUTÁR) üzemel majd.
 
Az autóbuszok átvételével párhuzamosan elkezdődik az új járművek töltési infrastruktúrájának kiépítése is, amit a Volánbusz konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. valósít meg. A fejlesztés elkészültéig a Volánbusz egyes kiemelt rendezvényekkel – többek között az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal – kapcsolatos személyszállítási feladatok során teszteli az autóbuszokat, melyek az így szerzett üzemeltetési tapasztalatok hasznosításával állnak majd forgalomba a közösségi közlekedésben.
 
Az érkező autóbuszokat 2021. augusztus 31-én a Hungexpo területén mutatta be a Volánbusz.
 
Az eseményen Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára elmondta: „A kormány továbbra is kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a klímasemleges átállás a magyar emberek érdekét szolgálja, és minden felhasznált támogatással élhetőbb, tisztább levegőjű, kevésbé zajszennyezett, egészségesebb környezetet hozzon létre. A »zöldebb város« megteremtése érdekében az elektromos járművekkel, főként az elektromos buszokkal csökkenthető a helyi szintű károsanyag-kibocsátás. Ezen járművek energiaigényére, forgalomszervezésére és a közösségi közlekedés egyéni közlekedést kiváltó alternatíváinak összekapcsolására azonban kiemelt figyelmet kell fordítani. Ezt a célt szolgálja az elektromos buszok fordába állítása előtti tesztelés és a 100 db elektromos busz fokozatos forgalomba állítása.”
 
Kóbor György, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója kifejtette: „A Mobiliti Volánbusz Kft. az e-töltőállomások létesítésével és üzemeltetésével járul hozzá ahhoz, hogy az üzembe álló elektromos autóbuszokat kiszolgáló speciális infrastruktúra rendelkezésre álljon. Ennek érdekében összesen hét helyszínen, közel 100 töltőberendezést fog telepíteni a társaság. A Mobiliti Volánbusz Kft. már megkezdte a kivitelezést, így a most átadott buszok már új, nagykapacitású, 100kW-os töltőkről veszik fel az energiát. A Hungexpo területén található 20 db töltőt is a Mobiliti Volánbusz üzemelteti, illetve biztosítja a háttérszolgáltatást és a karbantartást.”
 
Kossa György, az ITK Holding elnök-vezérigazgatója kiemelte: „Az ITK csoport és konzorciumi partnere, az Omnibus Hungária Kft. elkötelezett abban, hogy hozzájáruljon az életminőség javításához és a fenntartható közlekedéshez. Cégcsoportunk immár több mint 20 éve foglalkozik közösségi közlekedéssel, járműfejlesztéssel, járműgyártással, elektromos hajtáslánc és üzemanyagcella fejlesztésével. Nagyon fontos eredmény számunkra, hogy az új járművezetési, energiaellátási, járműfenntartási és üzemeltetési kultúra megjelenésével új ökoszisztéma valósulhat meg a fővárosban. Konzorciumunk mindent megtesz annak érdekében, hogy ez az új kultúra zökkenőmentesen épüljön be a mindennapokba, és olyan háttértámogatást adjunk a járművek hosszú távú működtetéséhez, amely az üzemeltetőknek és az utasoknak egyaránt megelégedésére szolgál.”
 
Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: „A Volánbusz a MÁV–Volán-csoport fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban az autóbusz-állomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek forgalomba állításával. Az Európában egyedülálló méretű, 100 darabos e-busz-flotta 5343 tonnányi szén-dioxid-megtakarítást jelent évente a legnagyobb környezeti ártalomnak kitett városokban és a budapesti agglomerációban. A főváros vonzáskörzetébe érkező 40 autóbusznak köszönhetően évente mintegy 1867 tonna a várható kibocsátás csökkenés. Az elektromos autóbuszok mellett közbeszerzési eljárást írtunk ki 164 darab CNG-meghajtású jármű beszerzésére is, ebből 75 darab szintén a budapesti agglomerációban teljesít majd szolgálatot. A Volánbusz 2018 óta tartó flottamegújítási programjának eredményeként idén év végig 1700 korszerű jármű áll forgalomba Magyarország útjain, jövőre pedig közel 800 járművet tervezünk beszerezni.”
 
A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul a jövő év végéig.
 
A fotón a Volánbusz új elektromos autóbuszai láthatók.
A fotón a Volánbusz új elektromos autóbuszai láthatók.
A fotón a Volánbusz új elektromos autóbuszai és az átadók és átvevők láthatók.
Steiner Attila
Kóbor György
Kossa György
Dr. Pafféri Zoltán
 
Volánbusz Zrt.