Navigáció átugrása

A MÁV-Volán-csoport járatain ötven százalékos kedvezménnyel utazhatnak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti eseményeire

2021. szeptember 4.

A MÁV-Volán-csoport felkészült a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, az utasok elszállítására és tájékoztatására. Különvonatok, több kocsival közlekedő menetrend szerinti vonatok, távolsági és nemzetközi buszjáratok, a fővárosi helyszínek között közlekedő transzferjáratok biztosítják a rendezvény helyszíneire történő eljutást. Kedvezmények is segítik a zarándok hívek utazását vasúton és a Volánbusz belföldi menetrendszerinti járatain egyaránt. 

Érdemes elővételben megváltani a buszjegyeket a pénztárakban vagy az interneten, illetve megtervezni az utazást www.menetrendek.hu weboldalon. A rendezvény regisztrált résztvevői karszalagjuk felmutatásával ingyenesen utazhatnak Budapesten belül a helyszínek között közlekedő, díjmentesen igénybe vehető transzferjáratokon, a menetrend szerinti járatokon pedig 50 százalékos kedvezményre jogosultak, úgy, hogy az odaútra megváltott teljes árú menetjegy a visszaútra is érvényes.
 
A Volánbusz távolsági és nemzetközi autóbuszjáratai szeptember 5-től 12-ig, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ideje alatt is a Népliget és a Stadion autóbusz-állomásokra érkeznek. A résztvevők onnan villamossal és metróval utazhatnak a rendezvény helyszíneire. A környező közlekedési csomópontoktól és a parkolóövezetekből transzferjáratok biztosítják a rendezvény helyszíneire történő eljutást.
 
A Hősök terén szeptember 5-én, vasárnap az ünnepi megnyitóra az ideiglenes parkolóövezetekből igény szerint indítanak transzferjáratokat. Szeptember 6-tól 10-ig a Hungexpo Kongresszusi és Kiállítási Központban zajló eseményekre, illetve szeptember 11-én a margitszigeti családi napra menetrend szerint közlekedő transzferjáratokkal utazhatnak.
 
A Kossuth téren szeptember 11-én az ünnepélyes szentmisére az eljutást igény szerint közlekedő transzferjáratok biztosítják a Széchenyi István térig, a felszállóhelyek megegyeznek a megnyitó felszállási helyeivel. A Hősök terén szeptember 12-én a pápai záró szentmisére az ideiglenes parkolóövezetekből az eljutást  igény szerint közlekedő transzferjáratok biztosítják.
 
 

 
A MÁV-START és a GYSEV a szeptember 5-12. között az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra regisztráltak részére pénztári és fedélzeti jegyváltáskor 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt, online vásárlás esetén 50 százalékos üzletpolitikai kedvezményt biztosít oda-és visszaútra Budapestre a Keleti, a Nyugati, a Déli pályaudvarra, Kelenföldre, Kőbánya-Kispestre, Kőbánya felsőre és Zuglóra.
 
A kedvezmény kizárólag belföldi utazásra, 2. kocsiosztályon vehető igénybe. 1. kocsiosztály esetén a teljesárú kocsiosztály-különbözeti díjat meg kell fizetni. A kedvezményes árú menetjegy érvénytartama megegyezik az azonos távolságra érvényes teljesárú menetjegy érvénytartamával azzal a korlátozással, hogy az utazás legkorábban szeptember 4-én 0:00 órától kezdhető meg, a visszautazást legkésőbb szeptember 13-án éjfélig be kell fejezni. A kedvezményre jogosító iratot a vonatok fedélzeten elektronikus formában, vagy kinyomtatott formában ellenőrzik.  Feláras vonat igénybe vétele esetén az adott vonatra érvényes felárat meg kell váltani. Bővebben itt olvashat a kedvezményről: https://bit.ly/3toD1SN.
 
A NEK szervezői a Keleti pályaudvaron a csarnokban 6-os vágány melletti peronnál, a Déli pályaudvaron az 5-6-os vágány közötti területen, a Nyugati pályaudvaron az utascsarnokban a vágányvégtáblák és a főbejárat közötti területen a kongresszus ideje alatt reggel 6:45-től a NEK-es infópultnál adnak hasznos tanácsokat. Kőbánya felsőn a NEK szervezői és a MÁV-START munkatársai is segítik a vonattal érkezőket. Kőbánya felsőn 8 szabványos és 2 mozgáskorlátozottak számára igénybe vehető mobil WC-t telepítettek.  
 
A MÁV-START belföldi forgalomban az Eucharisztikus Kongresszus idején jelentős csoportos és egyéni utazási igényre számít. Szervezett csoportok érkeznek vonattal az ország számos városából, így Miskolcról, Győrből, Veszprémből, Pécsről, Keszthelyről és Debrecenből, továbbá Pest megye térségéből. A vasúttársaság szükség esetén – a lehetőségeihez képest – több kocsival indítja a frekventált vonatokat. 
 
A Kongresszusra utazók könnyebb eljutása érdekében szeptember 6-tól 10-ig a miskolci és az újszász-szolnoki vonalon közlekedő egyes EuroCity (EC), InterCity (IC), és Agria InterRegió (IR) vonatok Kőbánya felsőn is megállnak. A Keleti pályaudvarról Békéscsabára 16:10-kor és 17:10-kor induló Békés IC, a Brassóba 17:40-kor induló Corona EC, az Egerbe 15 órakor, 16-kor és 17-kor, a Miskolc, Nyíregyháza felé 15:30-kor induló Tulipán IC, a Miskolc, Hidasnémeti, illetve Sátoraljaújhelyre 16:30-kor induló Hernád-Zemplén IC, és a Miskolc, Sátoraljaújhelyre 17:30-kor induló Füzér-Tokaj IC a menetrendtől eltérően megáll Kőbánya felsőn.
 
Ugyancsak megáll Kőbánya felsőn az Egerből a Keleti pályaudvarra 7:05-kor, 8:05-kor és 9:05-kor induló Agria IR vonat és a Sátoraljaújhelyről a Keletibe 5:20-kor induló Füzér IC, továbbá a Lőkösházáról 4:46-kor a Keletibe induló gyorsvonat, a Záhonyból a Keletibe 4:08-kor induló Hortobágy EC, a Bukarestből a Keleti pályaudvarra közlekedő Ister IC.         
 
Érdemes elővételben, akár napokkal korábban is megváltani a vonatjegyeket a vasúti pénztárakban. Tanácsos az online jegyvásárlást a megújult Elvirán vagy a MÁV applikációt használni. A webes felület és az applikáció már közös felhasználói fiókkal használható. Az önkiszolgáló csatornákon történő jegyvásárlás nem jár személyes érintkezéssel, az ilyen módon történő jegyvásárlással az utasok csökkenthetik a koronavírus-fertőzés kockázatát. A megújult Elvirán már figyelhető az adott vonat helyjegyfoglaltsága, így az utasok választhatnak megfelelő, helyjegyfoglalással közlekedő (InterCity, railjet) vonatokat.  Bővebben itt olvashat a kedvezményről: https://bit.ly/3toD1SN.