Navigáció átugrása

Stabil munkahely, emelkedő bérek, javuló munkakörülmények: gyorsítósávban a Volánbusz

2021. szeptember 22.

A Volánbusznál folyamatosan emelkedő bérekkel és javuló munkakörülményekkel számolhatnak a dolgozók. A társaság a járványhelyzet idején is biztosította és biztosítja a stabil munkahelyet, és folyamatosan segíti nehéz élethelyzetbe került munkavállalóit is.

A közúti közlekedési társaságnál az elmúlt öt évben több mint 50%-os keresetnövekedés valósult meg, 2022-ben pedig átlagosan további 10%-os bérfejlesztésre kerül sor. Munkavállalóink összesen nettó 300 ezer forint SZÉP-kártya-juttatásban részesültek 2021-ben, valamint a lojalitást elismerő, legalább bruttó 220 ezer forintos év végi juttatást, utazási kedvezményt (munkavállalóknak és családtagjaiknak is), önkéntes nyugdíjpénztári kiegészítést (havi bruttó alapbér 3,5%-a, 1% önrész vállalása mellett) is kapnak. Az autóbusz-vezető kollégáknak havonta több tízezer forint üzemanyag-megtakarítást fizetünk, ezenfelül a balesetmentesen vezetett kilométerek után kitüntetésre és pénzjutalomra, valamint törzsgárda kitüntetésre is jogosultak.
 
A 2019. október 1-je óta egységesen működő, országos közlekedési társaság azért vezette be 2020. április 1-jével az egységes autóbusz-vezetői bér- és pótlékrendszert, hogy – a korábbi regionális, illetve megyei Volán-társaságok egymástól jelentősen eltérő, áttekinthetetlen pótlékrendszerei helyett –átlátható és kiszámítható rendszert teremtsen a munkavállalók számára. Az egységes autóbusz-vezetői bérrendszert követően 2021-ben egyes műszaki munkakörökben – a járműfenntartási üzemekben fizikai, továbbá a műszaki diszpécser és diszpécser csoportvezető munkakörben alkalmazott munkavállalók esetében – és a szellemi munkakörben foglalkoztatott munkavállalóknál is egységes bérszámítás lépett életbe, illetve kollektív erejű megállapodás született a forgalmi szakterületen foglalkoztatott munkavállalók munkaidőbeosztás-módosítási szabályainak egységesítéséről is.
 
A munkakörülményeket az is nagyban befolyásolja, hogy milyen feltételek mellett, milyen környezetben dolgoznak munkavállalóink, például milyen járművet vezetnek autóbusz-vezetőink, milyen helyiségekben végzik munkájukat vagy éppen töltik pihenőidejüket kollégáink. A Volánbusz 2018 óta tartó flottamegújítási programjának eredményeként 2021 végig 1700 korszerű jármű áll forgalomba Magyarország útjain, jövőre pedig közel 800 járművet tervez beszerezni a társaság, ami azt jelenti, hogy a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul a jövő év végéig. Társaságunk idén 140 autóbusz-vezetői pihenőt, étkezőt újított, illetve újít fel, jövőre pedig 106 szolgálati helyiség felújítását tervezi. Új autóbusz-állomáson végezhetik munkájukat csengeri, esztergomi, kaposvári, lenti, illetve az Árpád híd pesti oldalán lévő létesítményben dolgozó kollégáink.
 
A Volánbusz a járványhelyzet ellenére sem kényszerült elbocsátásokra, sőt még növelni is tudta a munkavállalói létszámot. A társaság felértékelődött, mint stabil, biztos munkahely, amely egy világjárvány idején is működik és megőrzi a munkahelyeket. A biztonságos munkavégzést számos 
intézkedés segítette: a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként folyamatos volt a járművek és a létesítmények fertőtlenítése, illetve az utasokkal kapcsolatba kerülő munkatársak védőeszközökkel, fertőtlenítőszerekkel való ellátása. Azon irodai dolgozók számára, akik feladataikat otthonról is el tudták látni, a munkáltató lehetővé tette az otthonról történő munkavégzést.
 
Nehéz helyzetbe került kollégáinkat folyamatosan segítjük AZ EMBERÉRT Alapítványon keresztül. Társaságunk jótékonysági szervezete 2020 tavasza óta összesen mintegy 28 millió forint és 16 laptop formájában nyújtott anyagi segítséget. A kuratórium legutóbbi, 2021. szeptember 16-i ülésén rekordösszegű, megközelítőleg 11,7 millió forintnyi támogatás szétosztásáról döntött. A megítélt támogatások a mostani időszakban elsősorban az iskolakezdéshez nyújtanak segítséget, de olyanok életét is megkönnyítik, akik a koronavírus vagy más betegségek miatt kerültek nehéz helyzetbe.
 
Volánbusz Zrt.