Navigáció átugrása

Újabb járműbeszerzések a Volánbusznál: 243 autóbusz érkezhet a folyamatosan frissülő flottába

2021. október 4.

A Volánbusz jármű-fiatalítási programjának keretében újabb 243 darab jármű beszerzésére kerülhet sor. A társaság járműparkjának hosszú távú, költséghatékony fenntarthatósága és a környezetvédelmi előnyök mellett elsődleges cél, hogy – a komfortos és biztonságos utazás révén – folyamatosan emelkedjen a kiszolgálási színvonal.

A most megjelent öt pályázati kiírás keretében összesen 243 korszerű, környezetkímélő, EURO6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotorral hajtott autóbusz érkezhet ez év végén és 2022-ben a Volánbuszhoz. Az ajánlatokat október végéig várja a közlekedési társaság.

Sikeres eljárások esetén 25 darab új, távolsági, emelt padlómagasságú, illetve 20 darab új, távolsági, normál padlós, minimum 56 fő egyidejű szállítására alkalmas, légkondicionált, fedélzeti utastájékoztatóval és USB-töltőpontokkal felszerelt autóbusz érkezhet a jövő év második-harmadik negyedévében. Az emelt, illetve normál padlós kialakításnak köszönhetően a hosszabb utaknál elengedhetetlen poggyásztér is az utasok rendelkezésére áll. 8 darab újszerű, távolsági, hasonló felszereltségű, emelt padlómagasságú jármű már ez év végén megérkezhet.

További 140 darab új, normál padlós, 75 férőhelyes szóló autóbusznak a fenti kényelmi berendezések mellett kamerarendszerrel, 50 darab új, alacsony belépésű, hosszú szóló, legalább 95 utas szállítására alkalmas járműnek pedig még kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel, valamint a felszállást segítő rámpával is rendelkeznie kell. A járművek szintén a jövő év közepén állhatnak az utasok szolgálatába.

2021-ben már forgalomba állt 610 új autóbusz, az év végéig további 123 jármű érkezhet a társasághoz, ennek eredményeként egyetlen év alatt a járműállomány 11,5%-a újul meg. A Volánbusz tervei szerint a jövő évben további 800 új jármű fiatalítja majd a flottát. A most induló eljárások mellett 60 darab elektromos meghajtású és 164 darab gázüzemű jármű vásárlására irányuló beszerzés van folyamatban, ezek esetében két hónapon belül várható eredményhirdetés.

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018 óta tartó flottamegújítási programjának eredményeként 2021 végéig terveink szerint 1700 korszerű jármű áll forgalomba, a jövő év végéig pedig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul.

 

Volánbusz Zrt.