Navigáció átugrása

A Volánbusz folytatja a jármű-fiatalítást Heves megyében

2021. október 5.

Tovább fiatalodik Heves megye járműállománya, ezúttal 37 darab Credobus Econell 12 típusú, szóló autóbusz kezdte meg szolgálatát. Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. idén év elején írt ki közbeszerzési eljárást. A kiemelkedő nagyságrendű fejlesztés keretében három autóbuszgyártó szállítja a több mint 500 környezetkímélő, dízelüzemű járművet a Volánbusznak 2022 elejéig. Az új buszokkal országszerte találkozhatnak az utasok. Szintén a jövő év elején 32 darab Mercedes-Benz Intouro M típusú szóló autóbusz is frissíti a közlekedési vállalat járműállományát, amelyekből 3 darab Heves megyébe kerül.

A Volánbusz kiemelt célja továbbra is a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények minél magasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése. A júliusban beszerzett több mint félezer autóbuszból elsőként a Kravtex Kft. kezdte meg az új járművek szállítását: a napokban a 365 darab Credobus Econell 12 típusú, szóló, alacsony belépésű jármű utolsó darabjai is szolgálatba állnak a Volánbusz kötelékében. Az új buszok – Pest megye kivételével – országszerte közlekednek. A modern járművekkel utasaink Heves megyében az Eger-Heves-Jászberény, Eger-Sirok-Bükkszék-Pétervására, Eger-Sirok-Recsk-Mátraballa,  Eger-Noszvaj-Bükkzsérc, Eger-Ostoros-Novaj, Eger-Noszvaj-Szomolya, Eger-Kerecsend, Eger-Sirok-Recsk-Parádsasvár, Eger-Andornaktálya-Mezőkövesd, Eger-Füzesabony-Szihalom-Egerfarmos, Eger-Szarvaskő-Bélapátfalva-Balaton, Eger-Bekölce-Borsodnádasd, Eger-Miskolc, Eger-Füzesabony-Tiszanána-Sarud, Eger-Egerszólát, Eger-Füzesabony-Poroszló-Tiszafüred, Eger- Verpelét-Feldebrő-Kál-Kápolna, vá, Eger-Kerecsend-Kál-Erdőtelek-Heves-Pély, Eger-Heves-Szolnok, Eger-Egercsehi-Bekölce, Eger-Hevesaranyos, Eger-Gyöngyös, Gyöngyös-Hatvan, Gyöngyös-Mátraszentimre-Pásztó, Gyöngyös-Mátraháza-Kékestető, Gyöngyös-Vámosgyörk-Heves, Gyöngyös-Karácsond-Heves, Gyöngyös-Adács, Gyöngyös-Jászárokszállás, Nagyréde-Gyöngyös-Mátrafüred, Erdőtarcsa-Hatvan, Buják-Hatvan, Ecséd-Hatvan—Balassagyarmat, Ecséd-Hatvan- (Budapest), Hatvan-Szolnok autóbuszvonalakon találkozhatnak.

A 75 utas szállítására alkalmas autóbuszok légkondicionáltak, rendelkeznek elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként 1 USB-csatlakozóval a mobil elektronikai eszközök töltésére. A járműveket a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO 6 előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

Az elmúlt hetekben aláírt újabb beszerzési megállapodásnak köszönhetően hat hónapon belül érkezik 3 új, távolsági, helyközi forgalmat kiszolgáló, a távolsági közlekedés igényeinek megfelelően normál padlós Mercedes-Benz Intouro M típusú szóló autóbusz is az Eger-Miskolc és Eger-Kecskemét vonalakra. A légkondicionáló berendezéssel ellátott járművek 73 utast szállíthatnak (5 fő/m2 állóhely kihasználással számolva), rendelkeznek kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel és USB-töltőpontokkal is.

Dr. Juhász Roland, állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár beszédében elmondta: „A járműmodernizációs program a Volánbusz működőképességének, sikeres jövőképének egyik kulcseleme, amely elősegíti a fenntartható és korszerű közösségi közlekedés elérését, és hozzájárul a közösségi közlekedést választók számának növeléséhez, valós alternatívát kínálva az egyéni közösségi közlekedéssel szemben. Egyúttal rámutat arra is, hogy az állami vállalatok igenis képesek megújulni és a piaci igényekhez igazodva az állampolgárok érdekeit szolgálni.”

Dr. Pajtók Gábor választókerületi elnök beszédében kiemelte: „Rég várt és minőségi fejlesztések időszaka kezdődött meg a közösségi közlekedésben, amelynek része az Eger térségében közlekedő helyközi buszok fiatalítása és a vasúti járműpark már zajló, teljes megújulása. Magyarország kormánya elkötelezett a vidék fenntartható fejlődésében, amihez létfontosságú a komfortos, összehangoltan működtetett és környezetkímélő tömegközlekedési infrastruktúra.”

„Az elmúlt évek legnagyobb volumenű egyidejű autóbusz-beszerzése zajlik idén, aminek eredményeként rövid időn belül már másodszor jelenhetjük be a megyében élőknek a vidéki autóbusz-közlekedés megújításában kiemelkedő szerepet játszó új járművek érkezését” – hívta fel a figyelmet dr. Pafféri Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „Júliusban összesen 6 darab MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós járművet állítottunk forgalomba Heves megye útjain, ezeket most újabb 37, és később további 3 környezetkímélő, kényelmes és korszerű jármű követi. A most érkezett autóbuszoknak köszönhetően a térségben közlekedő helyközi járműállomány átlagéletkora további 2 évvel csökkent, és éves szinten csaknem 5,2 millió utas számára biztosítunk még kényelmesebb utazást.”

A társaság folyamatosan fejleszti a megye helyközi közlekedését, ennek eredményeként 2018 óta a most érkezett és érkező járművekkel együtt összesen már 69 darab új autóbusz kezdte és kezdi meg szolgálatát a térségben.

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018 óta tartó flottamegújítási programjának eredményeként 2021 végéig a tervek szerint 1700 korszerű jármű áll forgalomba, a jövő év végéig pedig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul.

 

A képen látható: Volánbusz új járművei

A képen látható: Dr. Juhász Roland

A képen látható: Dr. Pajtok Gábor

A képen látható: Dr. Pafféri Zoltán

 

Volánbusz Zrt.