Navigáció átugrása

Új csuklós és szóló autóbuszok álltak forgalomba Csongrád-Csanád megyében is

2021. október 6.

Tovább fiatalodik Csongrád-Csanád megye járműállománya. Az elmúlt hetekben 7 darab MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbusz kezdte meg szolgálatát. A csuklós járművek annak a 204 darabos flottának a tagjai, amelynek megvásárlásról még tavaly decemberben kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel. A Kravtex Kft. pedig összesen 365 Credobus Econell 12 típusú és 55 Credobus Inovell 12 típusú buszt szállított és szállít a következő hetekben a közlekedési vállalatnak, melyekből 19, illetve 1 darab Csongrád-Csanád megyében áll forgalomba.

A 20,8 milliárd forint plusz áfa értékben vásárolt 204 darab új, csuklós MAN Lion’s City GL A23 autóbusz több ütemben, augusztus végéig folyamatosan érkezett és kezdte meg szolgálatát a Volánbusz kötelékében. A korszerű autóbuszokkal Csongrád-Csanád megyében a Szeged – Sándorfalva, Szeged – Algyő, Szeged – Újszentiván – Tiszasziget, Szeged – Röszke, határátkelőhely, Szeged – Domaszék, Szeged – Bordány – Üllés, Szeged – Zsombó – Forráskút – Csólyospálos – Kiskunmajsa, Szeged – Szatymaz – Zsombó, Szeged – Szatymaz – Sándorfalva, Szeged – Balástya – Kistelek, Szentes – Fábiánsebestyén, Szentes – Derekegyház – Nagymágocs, Hódmezővásárhely – Szentes, Szeged – Makó, Makó – Mezőhegyes, Makó – Apátfalva – Magyarcsanád – Nagylak autóbuszvonalakon találkozhatnak az utasok. Az 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsony padlósak, akadálymentes kialakításúak és 300 kg teherbírású rámpával is rendelkeznek, így kerekesszékkel és babakocsival is kényelmesen igénybe vehetők. Az új járműveket környezetkímélő, EURO 6d besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval szerelték fel.

A 19 darab Credobus Econell 12 típusú jármű egy év elején kiírt közbeszerzési eljárás eredményeként érkezett a megyébe, a Szeged – Mórahalom – Ásotthalom, Szeged – Röszke – Mórahalom, Szeged – Újszentiván – Tiszasziget, Szeged – Kübekháza, Szeged – Algyő, Szeged – Hódmezővásárhely, Makó – Óföldeák – Földeák – Hódmezővásárhely, Makó – Maroslele – Hódmezővásárhely, Szeged – M43 autópálya – Maroslele – Óföldeák – Földeák, Szeged – Hódmezővásárhely – Békéssámson, Makó – Szeged, Hódmezővásárhely – Tótkomlós autóbuszvonalakra. A közbeszerzési eljáráson nyertes Kravtex Kft. négy hónap alatt összesen 365 autóbuszt szállított a Volánbusznak, amelyekkel Pest megye kivételével országszerte találkozhatnak az utasok. A 75 utas szállítására alkalmas járművek légkondicionáltak és elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként egy USB-csatlakozóval rendelkeznek a mobil elektronikai eszközök töltésére. A minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja őket.

Október közepén érkezik 1 új Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbusz is a megyébe, mely Szeged-Kalocsa, valamint Szeged-Makó között közlekedik majd. A Kravtex kft. által gyártott járművek 73 fő egyidejű szállítására alkalmasak (5 fő/m2 állóhely kihasználással számolva), utastéri légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztatóval felszereltek, továbbá az utastérben USB töltőpontokkal is rendelkeznek.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő beszédében kiemelte: „A környezettudatos gondolkodás eredményeként a legkorszerűbb motorokkal és a legkisebb környezetszennyezéssel felépített járművek közlekednek térségünkben, amelyek -– meggyőződésem szerint – az utazóközönség számára, kellemes élményeket és jó utazást biztosítanak. Talán ez a fejlesztés is hozzájárul ahhoz, hogy jó legyen vidéken élni. Fontos, hogy a kisebb településeken is meglegyen az az infrastruktúra, amely igénybevételével minél hamarabb eljuthatunk úticéljainkhoz. Ezek a járművek is hozzájárulnak, hogy a vidéki emberek jobb feltételekkel tudják megélni a hétköznapjaikat a közlekedés területén is.”

Kormányos Sándor mezőgazdasági tanácsnok, megyei képviselő hozzátette: „Minden ember felelőssége a környezetünk védelme. A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat őszintén üdvözli az itt Szentesen létrejövő környezetkímélő busz fejlesztést, valamint a megyében a továbbiakban létrejövőket. A változás nem állhat meg a tiszta élhető jövő a tét.”

„Az érkező autóbuszok – az elmúlt évek legnagyobb volumenű járműbeszerzésének részeként – kiemelkedő szerepet játszanak a vidéki autóbusz-közlekedés megújításában” – mondta Fejes Miklós, a Volánbusz forgalmi régióigazgatója. Hozzátette: „Csongrád-Csanád megyében mintegy 50 kistelepülés lakói számára teszik lehetővé a városok kényelmes és gyors elérését. A forgalomba álló összesen mintegy 1,96 milliárd forint értékű 27 új autóbusz éves szinten 4-5 millió utas számára nyújt biztonságos és minőségi szolgáltatást. A járműbeszerzéseknek köszönhetően a megyei autóbuszflotta 8,1%-a újul meg, és autóbusz-vezetőink munkakörülményei is folyamatosan javulnak: a stabil munkahely, biztos megélhetés mellett egyre kényelmesebb, környezetkímélőbb, könnyen vezethető és ergonómikus kialakítású járművek várják meglévő és leendő munkavállalóinkat.”

A társaság folyamatosan fejleszti a megye helyközi közlekedését, ennek eredményeként 2018 óta a most érkező járművekkel együtt összesen már 83 darab új autóbusz kezdte és kezdi meg szolgálatát a térségben. A most forgalomba álló autóbuszoknak köszönhetően a megye autóbusz-állományának átlagéletkora 12,91 évről, 11,34 évre csökken, ezen belül a szóló állomány 12,51 évről, 10,13 évre fiatalodik.

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018 óta tartó flottamegújítási programjának eredményeként 2021 végéig a tervek szerint 1700 korszerű jármű áll forgalomba, a jövő év végéig pedig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul.

A képen látható: az átadott MAN csuklós busz

A képen látható: az új autóbuszok

 

A képen látható: Farkas Sándor

 

A képen látható: Kormányos Sándor

A képen látható: Fejes Miklós

Volánbusz Zrt.