Navigáció átugrása

Új csuklós és szóló autóbuszok fiatalítják Békés megye járműállományát is

2021. október 8.

Békés megyébe is bőven jut új autóbusz a Volánbusz jármű-fiatalítási programja keretében: az elmúlt hetekben 5 darab MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbusz, 10 Credobus Econell, és további 7 új Credobus Inovell is megkezdte szolgálatát a megyében. 

A csuklós járművek annak a 204 darabos flottának a tagjai, amelynek megvásárlásról még tavaly decemberben kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel. A Kravtex Kft. pedig összesen 365 Credobus Econell 12 típusú és 55 Credobus Inovell 12 típusú buszt szállított és szállít a következő hetekben a közlekedési vállalatnak, melyekből 10, illetve 7 darab Békés megyében állt forgalomba.

A 20,8 milliárd forint plusz áfa értékben vásárolt 204 darab új, csuklós MAN Lion’s City GL A23 autóbusz több ütemben, augusztus végéig folyamatosan érkezett és kezdte meg szolgálatát a Volánbusz kötelékében. A korszerű autóbuszokkal Békés megyében a Békés-Békéscsaba, Vésztő-Békéscsaba, Újkígyós-Békéscsaba, Csorvás-Békéscsaba, Békéscsaba-Gyula autóbuszvonalakon találkozhatnak az utasok. Az 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsony padlósak, akadálymentes kialakításúak és 300 kg teherbírású rámpával is rendelkeznek, így kerekesszékkel és babakocsival is kényelmesen igénybe vehetők. Az új járműveket környezetkímélő, EURO 6d besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval szerelték fel.

A 10 darab Credobus Econell 12 típusú jármű egy év elején kiírt közbeszerzési eljárás eredményeként érkezett a megyébe, a Füzesgyarmat-Békéscsaba, Vésztő-Békéscsaba, Gyula-Vésztő, Kertészsziget-Füzesgyarmat-Szeghalom-Békéscsaba, Nagyszénás-Orosháza, Orosháza-Békéscsaba, Tótkomlós-Békéscsaba, Békéscsaba-Gyomaendrőd, Pusztaföldvár-Orosháza, Mezőkovácsháza-Orosháza autóbuszvonalakra. A közbeszerzési eljáráson nyertes Kravtex Kft. négy hónap alatt összesen 365 autóbuszt szállított a Volánbusznak, amelyekkel Pest megye kivételével országszerte találkozhatnak az utasok. A 75 utas szállítására alkalmas járművek légkondicionáltak és elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként egy USB-csatlakozóval rendelkeznek a mobil elektronikai eszközök töltésére. A minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO 6D emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja őket.

A napokban érkezett 7 új Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbusz is a megyébe, mely a Békéscsaba-Debrecen, Orosháza-Debrecen, Csökmő-Békéscsaba, Füzesgyarmat-Békéscsaba, Vésztő-Békéscsaba, Tótkomlós-Szeged, Mezőkovácsháza-Békéscsaba, Békéscsaba-Szarvas viszonylatokon közlekedik majd. A Kravtex kft. által gyártott járművek 73 fő egyidejű szállítására alkalmasak (5 fő/m2 állóhely kihasználással számolva), utastéri légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztatóval felszereltek, továbbá az utastérben USB töltőpontokkal is rendelkeznek.

Herczeg Tamás, országgyűlési képviselő beszédében kiemelte: „A közösségi közlekedésnek számos előnye van az egyéni utazással szemben, ugyanakkor egyre több az elvárás is, amit vele szemben támasztunk. Komoly kihívást jelent a közlekedési vállalatok számára, hogy a Magyarországon forgalomban lévő mintegy 3,5 millió személygépjárművel szemben előnyös alternatívát kínáljanak. Elvárjuk, hogy az autóbuszok pontosan közlekedjenek, akadálymentesek legyenek, hogy babakocsival, kerekesszékkel is fel tudjunk szállni rájuk, kényelmesek, jól hűthetők-fűthetők legyenek, és természetesen megfeleljenek a környezetvédelmi szempontoknak is. A Volánbusz arra törekedett, hogy az új autóbuszok valamennyi felsorolt követelménynek eleget tegyenek. Minden Békés megyei polgárnak javaslom, hogy próbálja ki őket!”

Szegedi Balázs, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta: „Amikor erről a fejlesztésről beszélünk, akkor azt gondolom, hogy többről van szó, mint komfortos, biztonságos közlekedésről vagy környezetvédelemről. Beszélhetünk közösségekről is, hiszen a buszokon munkába vagy a munkából hazafelé igyekvő emberek is egy közösséget képeznek. Beszélhetünk továbbá a vidék megtartó erejéről is, hisz a most érkező 22 új busszal könnyebben elérhetőek lesznek azok a szolgáltatások, amelyeket az emberek igénybe szeretnének venni.”

„Az érkező autóbuszok – az elmúlt évek legnagyobb volumenű járműbeszerzésének részeként – kiemelkedő szerepet játszanak a vidéki autóbusz-közlekedés megújításában” – mondta dr. Bói Loránd, a Volánbusz általános vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: „A falvakban, zsáktelepüléseken élők számára gyakran az egyetlen közlekedési lehetőséget jelentik járataink, amelyek Békés megyében több mint 50 kistelepülés lakói számára teszik lehetővé a városok kényelmes és gyors elérését. A forgalomba álló összesen mintegy 1,56 milliárd forint értékű 22 új autóbusz éves szinten 1,6 millió utas számára nyújt biztonságos és minőségi szolgáltatást. A járműveknek köszönhetően a megye autóbusz-állományának átlagéletkora 14,73 évről 12,19 évre csökkent, és a flotta 11 százaléka újult meg.”

A társaság folyamatosan fejleszti a megye helyközi közlekedését, ennek eredményeként 2018 óta a most érkező járművekkel együtt összesen már 40 darab új autóbusz kezdte és kezdi meg szolgálatát a térségben.

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018 óta tartó flottamegújítási programjának eredményeként 2021 végéig a tervek szerint 1700 korszerű jármű áll forgalomba, a jövő év végéig pedig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul.

A képen látható: Credo Econell típusú busz

A képen látható: Credobus Inovell típusú autóbusz

A képen látható: Herczeg Tamás

A képen látható: Szegedi Balázs

A képen látható: a sajtótájékoztató résztvevői

Volánbusz Zrt.