Navigáció átugrása

Új szóló autóbuszok állnak forgalomba Tolna megyében is

2021. október 15.

Tolna megye a következő állomása a Volánbusz jármű-fiatalítási programjának, amelynek keretében 15 darab Credobus Econell 12 típusú szóló autóbusz kezdte meg szolgálatát, és a napokban további 2 darab új Credobus Inovell 12 típusú jármű is érkezett a megyébe.

A Volánbusz kiemelt célja továbbra is a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények minél magasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése.

A Credobus Econell 12 típusú járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. idén év elején írt ki közbeszerzési eljárást. A kiemelkedő nagyságrendű fejlesztés keretében három autóbuszgyártó szállítja a több mint 500 környezetkímélő, dízelüzemű járművet a Volánbusznak 2022 elejéig. A júliusban beszerzett több mint félezer autóbuszból elsőként a Kravtex Kft. kezdte meg az új járművek szállítását: az elmúlt hetekben a 365 darab Credobus Econell 12 típusú, szóló, alacsony belépésű jármű utolsó darabjai is szolgálatba álltak a Volánbusz kötelékében. Az új buszok – Pest megye kivételével – országszerte közlekednek. 

A modern járművekkel utasaink Tolna megyében a Szekszárd - Tolna - Fadd-Dombori, Szekszárd – Keselyűs, Szekszárd - Decs – Bátaszék, Szekszárd - Bátaszék – Baja, Bátaszék – Baja, Szekszárd - Alsónána - Bátaszék – Dunaszekcső, Szekszárd - Alsónána - Mórágy – Bátaszék, Szekszárd – Szálka, Szekszárd - Szálka – Bonyhád, Szekszárd - Kakasd – Bonyhád, Szekszárd - Bonyhád - Lengyel – Dombóvár, Szekszárd – Zomba, Szekszárd - Hőgyész – Tamási, Szekszárd - Hőgyész –Dombóvár, Szekszárd - Sióagárd – Medina, Szekszárd - Zomba – Tevel, Nagydorog – Kajdacs, Nagydorog – Sárszentlőrinc, Paks – Nagydorog, Paks - Nagydorog - Bikács – Pálfa, Bonyhád - Mőcsény – Bátaszék, Bonyhád – Cikó, Bonyhád - Nagymányok - Izmény – Szászvár, Bonyhád – Lengyel, Bonyhád - Kisdorog - Tevel – Závod, Bonyhád - Tevel - Szakály-Hőgyész vá., Dunaföldvár - Tamási – Dombóvár, Dombóvár - Kocsola - Nak – Várong, Dombóvár - Kudr – Gyulaj, Dombóvár – Csikóstöttös, Dombóvár - Szentivánpuszta – Mosdós, Dombóvár - Alsóhetény - Szakcs – Várong, Tamási – Pincehely, Tamási - Pincehely - Ozora – Fürged, Tamási - Pincehely – Nagyszékely, Gyönk – Pincehely, Gyönk - Kölesd - Nagydorog – Cece, Tamási - Pincehely – Gyönk, Gyönk - Regöly – Tamási, Tamási - Iregszemcse - Magyarkeszi – Felsőnyék, Tamási - Fornád – Fürged, Tamási - Értény – Törökkoppány, (Komló) - Szászvár – Dombóvár, Dombóvár – Kaposvár autóbuszvonalakon találkozhatnak.

 

A 75 utas szállítására alkalmas autóbuszok légkondicionáltak, rendelkeznek elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként 1 USB-csatlakozóval a mobil elektronikai eszközök töltésére. A járműveket a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO 6d emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

 

Egy áprilisban kiírt eljárás eredményeként 55 darab Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbusz is frissíti a közlekedési vállalat járműállományát. Ebből a napokban érkezett a megyébe 2 új autóbusz, melyek a Szekszárd – Tolna – Paks, Szekszárd – Paks – Dunaföldvár, Szekszárd – Kakasd – Bonyhád, Paks – Enying – Veszprém, Paks – Németkér – Cece, Pécs – Szászvár – Bonyhád – Szekszárd, Pécs- Pécsvárad – Bonyhád, Pécs – Szekszárd – Paks viszonylatokon közlekednek majd. A szintén a Kravtex Kft. által gyártott, EURO 6d környezetvédelmi besorolású járművek 73 fő egyidejű szállítására alkalmasak (5 fő/m2 állóhely kihasználással számolva), utastéri légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztatóval felszereltek, továbbá az utastérben USB töltőpontokkal is rendelkeznek.

Horváth István országgyűlési képviselő beszédében elmondta: „Örömmel tölt el, hogy 17 új autóbusz kezdte meg a szolgálatát megyénkben, aminek köszönhetően az itt élők még komfortosabban, kényelmesebben utazhatnak. Az új járművek megfelelnek a XXI. század kihívásainak és felszereltségükkel hozzájárulnak az utazási élmény növeléséhez. Az EURO 6d emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotornak köszönhetően ezek az új buszok környezetünk megóvását is elősegítik a kevesebb károsanyag-kibocsátással.”

Zsikó Zoltán, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke kiemelte: „A Volánbusz Zrt. közösségi közlekedésben végzett mindennapi munkája létszükséglet a Tolna megyei emberek életében is - akár a munkába járást, akár szabadidős tevékenységeik megvalósítását vesszük figyelembe.  Az új járművek bevonása, ezzel az olyan kényelmi szolgáltatások biztosítása, mint az utastéri légkondicionáló, a kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhelyek, a felszállást segítő rámpák vagy az utastéri USB töltőpontok, olyan  feltételeket teremtenek meg az utasok számára, amellyel élmény lehet az utazás. A megye továbbra is alázattal vállalja az együttműködést, a közös munkát, hiszen Tolna megye előrehaladása az elsődleges feladatunk, az itt élő emberek boldogulása a mi közös ügyünk és kötelességünk.”

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: „2018. óta a Volánbusznál korábban példa nélküli nagyságrendű járműfejlesztés célja a komfortos, biztonságos szolgáltatás nyújtása és a vidéki autóbuszközlekedés fejlesztése. A falvakban élők számára gyakran az egyetlen közlekedési lehetőséget jelentik járataink, amelyek Tolna megyében több mint 100 helység lakói számára teszik lehetővé az egyre kényelmesebb utazást. A mostani beszerzéssel forgalomba álló, összesen több mint 1 milliárd forint értékű 17 új autóbusz éves szinten mintegy 900 ezer utas számára nyújt biztonságos és minőségi szolgáltatást. A korszerű járműveknek köszönhetően a térségben közlekedő helyközi járműállomány átlagéletkora két évvel csökkent, és az autóbuszok több mint 7%-a újult meg.”

A társaság folyamatosan fejleszti a megye helyközi közlekedését, ennek eredményeként 2018 óta a most érkezett járművekkel együtt összesen már 49 darab új autóbusz kezdte meg szolgálatát a térségben. A járműbeszerzéseknek köszönhetően az autóbusz-vezetők munkakörülményei is folyamatosan javulnak: a stabil munkahely, biztos megélhetés mellett egyre kényelmesebb, környezetkímélőbb, könnyen vezethető és ergonómikus kialakítású járművek várják a Volánbusz meglévő és leendő munkavállalóit.

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018 óta tartó flottamegújítási programjának eredményeként 2021 végéig a tervek szerint 1700 korszerű jármű áll forgalomba, a jövő év végéig pedig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul.

A képen az új autóbuszok láthatók.

A képen Horváth István látható.

A képen Zsikó Zoltán látható.

A képen Dr. Pafféri Zoltán látható.

 

Volánbusz Zrt.