Navigáció átugrása

Új MAN csuklós és Credobus szóló buszok fiatalítják a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei autóbusz-állományt

2021. október 22.

Lendületesen fiatalodik Szabolcs-Szatmár-Bereg megye járműállománya: az elmúlt hetekben 7 új MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós és 37 új Credobus Econell 12 és 9 darab Credobus Inovell típusú autóbusz kezdte meg szolgálatát a térségben.

A hét MAN csuklós autóbusz annak a 204 darabos flottának a tagja, amelynek megvásárlásról még tavaly decemberben kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel. A Kravtex Kft. pedig összesen 365 Credobus Econell 12 típusú és 55 Credobus Inovell 12 típusú buszt szállított és szállít a következő hetekben a közlekedési vállalatnak, melyekből 37, illetve 9 darab Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében állt forgalomba.

A 20,8 milliárd forint plusz áfa értékben vásárolt 204 darab új, csuklós MAN Lion’s City GL A23 autóbusz több ütemben, augusztus végéig érkezett és kezdte meg szolgálatát a Volánbusz kötelekében. A  korszerű autóbuszokkal Szabocs-Szatmár-Bereg megyében a Baktalórántháza-Kisvárda, Kisvárda-Mándok, Fehérgyarmat-Beregsurány, Fehérgyarmat-Mátészalka, Nyíregyháza-Beszterec, Nyíregyháza-Tiszabercel, Nyíregyháza-Gávavencsellő autóbuszvonalakon találkozhatnak az utasok. Az 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsonypadlósok, akadálymentes kialakításúak és 300 kg teherbírású rámpával is rendelkeznek, így kerekesszékkel és babakocsival is kényelmesen igénybe vehetők. Az új járműveket környezetkímélő, EURO 6d besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval szerelték fel.

 

A harminchét Credobus Econell 12 típusú jármű egy, az év elején kiírt közbeszerzési eljárás eredményeként érkezett a megyébe, a Fehérgyarmat-Csenger, Fehérgyarmat-Debrecen, Fehérgyarmat-Marosliget, Fehérgyarmat-Nyíregyháza, Fehérgyarmat-Mátészalka-Nyíregyháza, Tiszabecs-Nyíregyháza, Csenger-Fehérgyarmat, Fehérgyarmat-Zajta, Nyíregyháza-Tiszavasvári-Tiszadob, Nyíregyháza-Balkány, Nyíregyháza-Beszterec, Nyíregyháza-Levelek-Baktalórántháza, Nyíregyháza-Tiszaeszlár, Nyíregyháza-Ibrány-Tiszatelek, Nyíregyháza-Nagycserkesz-Újfehértó, Nyíregyháza-Tiszadob, Nyíregyháza-Balkány-Téglás, Nyírbátor-Vállaj, Nyírbátor-Máriapócs-Ófehértó, Nyírbátor-Székely-Nyíregyháza, Nyírbátor-Nyírlugos, Nyírbátor-Bátorliget, Tiszakanyár-Kisvárda-Dombrád, Újkenéz-Kisvárda-Nyíregyháza, Nyírkarász-Kisvárda-Baktalórántháza, Tiszamogyorós-Kisvárda-Döge-Nyíregyháza, Kisvárda-Nyíregyháza-Benk, Laskod-Baktalórántháza-Kisvárda, Gyulaháza-Nyírkarász-Székely-Cigánd, Nyírkarász-Nyíregyháza-Laskod és Tarpa-Vásárosnamény-Nyíregyháza viszonylatokra. A közbeszerzési eljáráson nyertes Kravtex Kft. 4 hónap alatt összesen 365 autóbusz szállított a Volánbusznak csaknem 22,8 milliárd forint értékben, amelyek Pest megye kivételével országszerte forgalomba álltak. A 75 utas szállítására alkalmas járművek légkondicionáltak, és elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint a mobil elektronikai eszközök töltésére üléspáronként egy USB csatlakozóval rendelkeznek. A minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO_6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja őket. 

Október közepén érkezett 9 új Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbusz is a megyébe, melyek a Fehérgyarmat – Mátészalka – M3 autópálya – Nyíregyháza,  Nyíregyháza M3 autópálya – Mátészalka, Fehérgyarmat – Mátészalka – M3 autópálya – Nyíregyháza, Székely – Nyírtass – Rétközberencs – Kisvárda, Kisvárda – Rétközberencs - Nyírtass – Székely, Nyíregyháza – Baktalórántháza – Mátészalka, Nyíregyháza – Mátészalka – Fehérgyarmat/Nagyecsed, Csenger – Mátészalka – Nyíregyháza, Nyíregyháza – Mátészalka – Fehérgyarmat, Mátészalka – Porcsalma, Mátészalka – Nagydobos-Szamoskér, Mátészalka – Porcsalma – Pátyod – Csenger, Mátészalka – Fehérgyarmat, Mátészalka – Porcsalma – Ura - Csenger, Mátészalka – Nyírcsaholy – Nagyecsed, Mátészalka – Nyírcsaholy-  Vállaj, Mátészalka – Nyírmeggyes – Nyírbátor, Mátészalka – Nagyecsed, Mátészalka – Baktalórántháza, Mátészalka – Őr- Hodász – Nyírkáta, Székely – Baktalórántháza, Csenger- Fehérgyarmat, Fehérgyarmat - Csenger, Vásárosnamény – Nyíregyháza, Nyíregyháza-Debrecen, Debrecen-Vásárosnamény, Vásárosnamény – Kisvárda, Nyíregyháza – Beregsurány, Vásárosnamény – Beregsurány viszonylatokon közlekednek majd. A Kravtex Kft. által gyártott járművek 73 fő egyidejű szállítására alkalmasak (5 fő/m2 állóhely kihasználással számolva), utastéri légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztatóval felszereltek, továbbá az utastérben USB töltőpontokkal is rendelkeznek. A normál padlós kialakításának köszönhetően a hosszabb utaknál elengedhetetlen poggyásztér is utasaink rendelkezésére áll.  Az ultrakönnyű felépítés eredményeként a járművek üzemeltetése gazdaságosabb, akár 15 százalékos üzemanyag-megtakarítás is elérhető velük a hagyományos kialakítású autóbuszokhoz képest. A járművek egy 55 darabos, csaknem 3,4 milliárd forint értékű beszerzés részei.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Város polgármestere, választókerületi elnök beszédében elmondta: ” Nyíregyháza elkötelezett a közösségi közlekedés folyamatos megújítása és a modern, környezetbarát járművek beszerzése területén, ami jól illeszkedik az országos közlekedésfejlesztési irányelvekhez. Az utasok és a városi tömegközlekedés 21. századi igényei is ezt követelik meg. Az első komoly lépés 41 db CNG típusú, modern gázüzemű autóbusz beszerzése volt, amelyek 2019 elejétől közlekednek menetrendszerűen. Azóta, partnerségben a VOLÁNBUSZ Zrt.-vel a szolgáltatás színvonalának emelése és a menetrend ésszerűsítése is megvalósult több lépcsőben. Ezért is üdvözöljük, hogy most mintegy 50 modern jármű közlekedik majd megyeszerte, nagyrészt a megyeszékhely és a környező települések között. S azért is, mert a megyéből sokan járnak dolgozni, vagy tanulni Nyíregyházára, s ez a fejlesztés nyilvánvalóan megelégedésükre szolgál majd ”

Dr. Szabó Tünde, országgyűlési képviselő kiemelte: „A kiszámítható, gyors és kényelmes tömegközlekedés mindannyiunk elemi érdeke és valóban egy olyan szolgáltatás, ami szinte mindenkit érint, amit már mindenki használt vagy rendszeresen használ. Ezért is tudhatjuk, hogy egy ilyen sikeresen megvalósult buszbeszerzés valóban hatással van az emberek mindennapi életére. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a távolsági buszközlekedés komoly kihasználtsággal működik, épp ezért üdvözlendő, hogy az itteni lakosság ilyen minden követelményeknek megfelelő modern járműveken közlekedhet a továbbiakban.”

Dr. Tilki Attila, országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta: „Külön öröm számomra, hogy nemcsak a megyeszékhelyen, hanem a kisebb térségek településein, a kisebb városokban is folyamatos az autóbuszos fejlesztés. Nem szeretnénk megállni, a mostani kezdeményezést szeretnénk folytatni, a 21. század kihívásainak megfelelő új és újabb autóbuszokat látni a térségünkbe, mert az akkor az itt élők megelégedésére szolgálhat.”

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: „ Az autóbuszos közlekedés egy olyan közszolgáltatás, amelynek a megye legkisebb települését is el kell érnie. Ennek érdekében olyan közszolgáltatást kell nyújtani, ami lehetővé a teszi a megye minden polgára számára, hogy bármilyen kis településen is éljen egyenrangúnak érezze magát a nagyvárosokban élőkkel. Kiemelném, hogy a most bemutatott járművek magyar gyártmányú autóbuszok. Különösen örvendetesnek tartom, hogy ilyen nagy mértékű beszerzések magyar beszállítók révén is megvalósulhatnak.”

A Volánbusz számára kiemelt fontosságú a járműállomány fejlesztése – mondta dr. Pafféri Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „Az országos szolgáltatási lefedettséggel rendelkező Volánbusz folyamatosan fejleszti járműparkját és a vasúttal összehangolt menetrendi kínálatát. A most bemutatott, több mint 3,5 milliárd forint összértékű környezetkímélő, kényelmes és korszerű járművek az elővárosi közlekedés szolgáltatási színvonalának emelésével Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több mint 560 ezer fős lakosságát segítik a városok elérésében. A kisvárdai telephelyen állomásozó 2 új MAN autóbusz a megye északi részén közlekedő két régebbi, csuklós járművet váltja ki, míg Fehérgyarmat és a megyeszékhely térségében 5 új jármű frissíti a csuklós helyközi állomány csaknem egyharmadát. A 7 autóbusz az érintett vonalakon évente mintegy 3 millió utas számára biztosít komfortosabb utazást. Az új Credobus-oknak köszönhetően pedig a szóló buszállomány csaknem 12%-a újul meg, ami az érintett vonalak mintegy 14 millió utasának színvonalasabb kiszolgálását jelenti.”

 

A társaság folyamatosan fejleszti a megye helyközi közlekedését, aminek köszönhetően 2018 óta a most érkező járművekkel együtt összesen már 72 darab új helyközi autóbusz kezdte meg szolgálatát a térségben. A most bemutatott, jelentős nagyságrendű – 53 darabos – új beszerzéssel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a teljes állomány több mint 14 %-át cseréli le a Volánbusz, a járműállomány átlagéletkora így 14,1 évről 12 évre csökken.

Emellett folyamatosan zajlik a menetrend utazási igényeknek megfelelő, vasúti szolgáltatásokkal összehangolt fejlesztése is. 2021. augusztus 1-jétől Tiszavasvári térségében, elsősorban a Nyíregyháza, Nagycserkesz, Tiszavasvári, Tiszalök, Tiszadada, Tiszadob, Tiszagyulaháza, Újtikos, Polgár, Tiszaújváros településeket érintően változott jelentősen az autóbusz-menetrend a közösségi közlekedés versenyképességének javítása érdekében. Az autóbuszok egész nap egyenletes eloszlás szerint közlekednek, gyakrabban biztosítanak közvetlen kapcsolatot Tiszalök, Tiszadada, Tiszadob, Tiszagyulaháza, Újtikos településekről Nyíregyházára, Tiszavasváriba és Tiszaújvárosba is. Nyíregyháza és Tiszavasvári között a korábbi rendszertelen indulások helyett munkanapokon napközben óránként, csúcsidőben 30 percenként ütemes menetrend szerint biztosítanak eljutási lehetőséget az autóbuszok, továbbá a korábbinál több járat közlekedik a térségben hétvégén is, biztosítva ezzel többek között a négyműszakos munkarendben dolgozók kiszolgálását a szabolcsi megyeszékhely irányába.

A tervek szerint 2021 decemberétől a Nyíregyháza–Nagykálló vonalcsoportra olyan új menetrend kialakítását tervezi a társaság, amely az érintett térségben elhelyezkedő települések számára a jelenleginél lényegesen több és egyenletesebb elosztású eljutási lehetőséget tartalmaz. A tervezett módosítással többek között Nagykálló, Balkány, Geszteréd, Bököny, Szakoly, Nyírmihálydi, Kállósemjén, Máriapócs, Pócspetri, Kisléta, Nyírbogát, Nyírbátor, Mátészalka, Fehérgyarmat települések elérhetősége javul.

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018 óta tartó flottamegújítási programjának eredményeként a jövő év végéig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul.

 

A képen látható: az új autóbuszok.

A képen látható: Dr. Kovács Ferenc

A képen látható: Dr. Szabó Tünde

A képen látható: Tilki Attila

A képen látható: Seszták Oszkár

A képen látható: dr. Pafféri Zoltán

A képen látható: a sajtótájékoztató felszólalói

Volánbusz Zrt.