Navigáció átugrása

A Volánbusz folytatja a járműfiatalítást Vas megyében

2021. november 12.

További 5 darab Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbusszal fiatalodott Vas megye járműállománya. Az elmúlt hónapokban 3 MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós és 13 Credobus Econell 12 szóló típusú autóbusz kezdte meg szolgálatát.

A 3,4 milliárd forint értékben vásárolt 55 darab új, szóló Credobus Inovell 12 több ütemben, október közepéig folyamatosan érkezett és kezdte meg szolgálatát a Volánbusz kötelekében. A korszerű autóbuszokkal Vas megyében a Szombathely-Nagykanizsa, Szombathely-Zalaegerszeg, Vasvár-Szombathely, Újkér-Kőszeg-Szombathely, Bükfürdő-Szombathely, Vasvár-Gersekarát autóbuszvonalakon találkozhatnak az utasok.

Az 5 darab – a Kravtex Kft. által gyártott - Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbusz 73 fő egyidejű szállítására alkalmas (5 fő/m2 állóhely kihasználással számolva), légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztatóval, valamint az üléseken USB-töltőpontokkal felszerelt. A normál padlós kialakításának köszönhetően a hosszabb utaknál elengedhetetlen poggyásztér is utasaink rendelkezésére áll.  Az ultrakönnyű felépítés eredményeként a járművek üzemeltetése gazdaságosabb, akár 15 százalékos üzemanyag-megtakarítás is elérhető velük a hagyományos kialakítású autóbuszokhoz képest.

Hende Csaba, országgyűlési képviselő elmondta: „jelentős fejlesztésnek örülhetünk, amely az utasok nagyobb kényelme mellett tisztább levegőt hoz Szombathelynek.”

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy „a közösségi közlekedés az a terület, ahol talán leginkább érezhető az ország fejlődése. A megyén belüli személyszállításban a Volánbusz szerepe elsődleges, hiszen a kötöttpályás közlekedéssel szemben a városok központjába viszi az utasokat. Az autóbuszállomány pozitív irányú változása jelentős, nagy örömünkre idén már harmadszorra jelenthetjük be újabb járművek érkezését Vas megyében is.”

A Volánbusz számára kiemelt fontosságú a járműállomány fejlesztése, aminek eredményeként Vas megyében idén már harmadik alkalommal jelenthetjük be új autóbuszok érkezését – mondta Busa Csaba, a társaság forgalmi régióigazgatója. Hozzátette: „Az országos szolgáltatási lefedettséggel rendelkező Volánbusz folyamatosan fejleszti járműparkját és a vasúttal összehangolt menetrendi kínálatát. A most bemutatott, közel 307,5 millió forint összértékű környezetkímélő, kényelmes és korszerű járművek az elővárosi közlekedés szolgáltatási színvonalának emelésével Vas megye közel 254 ezer fős lakosságát segítik a városok elérésében. Az új Credobus-oknak köszönhetően a helyközi, szóló buszállomány 12 százaléka megújult.

A társaság folyamatosan fejleszti a megye helyközi közlekedését, aminek köszönhetően 2018 óta a most érkező járművekkel együtt összesen már 35 darab új helyközi autóbusz kezdte meg szolgálatát a térségben. Az idei jelentős fejlesztés eredményeképp - összesen 21 autóbusz - a Vas megyei teljes járműállomány átlagéletkora 13-ról 10 évre csökken.

Az idén lezárt beszerzések keretében csaknem 1700 jármű érkezik a társasághoz, jövőre pedig még gyorsabb fokozatra kapcsol a jármű-modernizáció: a tervek szerint egyetlen év alatt további 1000 új jármű fiatalíthatja majd a flottát.  A járműállomány-fejlesztésének eredményeként 2022. év végig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul, a flotta átlagéletkora 8,28 évre csökkenhet.

 

A képen látható: Credobus Inovell 12

A képen látható: Busa Csaba, Hende Csaba, V. Németh Zsolt

Volánbusz Zrt.