Navigáció átugrása

Tovább javuló vasúti csatlakozások, új járatok, fejlesztések a Volánbusz új menetrendjében

2021. november 27.

2021. december 12-én életbe lép a 2021/2022. évi autóbusz-menetrend, mely a tavalyi évhez hasonlóan ismét számos fejlesztést és változást hoz az országos, elővárosi és regionális autóbuszjáratok közlekedésében. Egyes térségekben – az átalakuló vasúti menetrendhez is igazodva – módosul a ráhordó autóbuszjáratok menetrendje, vagy új vasúti csatlakozások létesülnek. Új menetrend lép életbe Pécs és Komló között, és folytatódik Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közlekedésének fejlesztése is.

Változások Budapest elővárosi közlekedésében
 
A Budapest–Esztergom vasútvonalon új hétvégi menetrend lép életbe, melyet követve kismértékben a 8510-es (Esztergom–Dorog–Kesztölc–Piliscsév) vonalon közlekedő autóbuszjáratok menetrendje is módosul.
 
A Budapest–Hatvan vasútvonal menetrendjének változása miatt a H8-as gödöllői HÉV menetrendje is módosul, így a megfelelő HÉV-csatlakozások további biztosítása érdekében kismértékben a mogyoródi és kistarcsai megállóhelyeket érintő autóbuszjáratok menetrendje is változik. A menetrend-módosítás előnye, hogy Mogyoródon az átszállási lehetőségek száma változatlan járatszám mellett is bővül.
 
Fejlesztések és változások Kelet-Magyarországon
 
Új menetrend szerint közlekednek az autóbuszok Szabolcs-Szatmár-Bereg megye déli részén, Nagykálló térségében
 
Folytatódik Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közösségi közlekedésének átalakítása, melynek keretében új menetrend lép életbe a megye déli részén, Nagykálló, Balkány, Nyírbátor, Mátészalka és Fehérgyarmat térségében. A módosítás hatására a Nyíregyháza és Nagykálló közötti útvonalon közlekedő valamennyi autóbuszjárat menetrendje változik. A létrejövő gyakoribb eljutási lehetőségeknek köszönhetően Máriapócs, Pócspetri, Kisléta, Nyírbogát, Nyírbátor, Biri, Balkány, Szakoly, Geszteréd, Bököny és Téglás települések autóbuszos elérhetősége is lényegesen javul.
Általánosságban elmondható, hogy:
  • számos viszonylaton a jelenleginél egyenletesebb kínálatot biztosító ütemes autóbusz-menetrendet vezet be a Volánbusz;
  • a szomszédos kistérségek között több közvetlen kapcsolat jön létre;
  • a vonatokhoz hangolt autóbusz-menetrendekkel rendszeres vasúti csatlakozások alakulnak ki;
  • a legnagyobb utasforgalommal bíró autóbuszvonalakon az esti és hétvégi időszakban több járat közlekedik, ezzel is javítva a térségben élők mobilitási lehetőségeit.
Mátészalka és Fehérgyarmat térségének megyeszékhelyi kapcsolata jelentősen javul és gyorsabbá is válik, mivel a Nyíregyháza–Mátészalka–Fehérgyarmat vonalon bővül az M3-as autópályán közlekedő expresszjáratok száma, emellett a Nyíregyháza–Nyírbátor-Mátészalka–Fehérgyarmat vonalon is a mainál lényegesen egyenletesebben, ütemes menetrend szerint közlekednek az autóbuszjáratok.
Az autóbuszok Téglás, vasútállomáson Balkány, Geszteréd, Bököny felől egész napos csatlakozást biztosítanak a Nyíregyháza és Debrecen irányába közlekedő személyvonatokhoz, a Nyírbátor, Máriapócs, Pócspetri irányából érkező autóbuszok pedig Nyíregyházán a Budapestre közlekedő InterCity-vonatokhoz. Balkányban olyan kiterjedt csatlakozási rendszer jön létre, melynek köszönhetően szinte valamennyi Balkány érintésével közlekedő autóbuszjárat között biztosítottá válik az átszállási lehetőség.
 
Változások Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Bács-Kiskun megyékben
 
2021. november 1-jétől új, ütemes jellegű menetrend lépett életbe a Szolnok–Nagykörű–Tiszasüly viszonylaton. A napközben jellemzően kétóránként közlekedő autóbuszjáratok Szolnokon a Békéscsaba–Budapest InterCity-vonatokhoz csatlakozva átszállást biztosítanak a főváros felé, emellett a kedvezőbb helyi járati csatlakozásoknak köszönhetően Szolnok déli iparterületei is könnyebben megközelíthetővé váltak. Az érintett településekről munkanapokon reggel Szolnokra indított új autóbuszjárattal, valamint a délutáni időszakban több járathosszabbítással is bővített menetrendi kínálat a korábbinál jóval kedvezőbb eljutást biztosít az ingázóknak. Hétvégén is több autóbuszjárat közlekedik, ezáltal Szolnok felé nemcsak napközben, de vasárnap hajnalban és késő este is bővülnek az eljutási lehetőségek.
A Tiszapüspöki–Törökszentmiklós–Szolnok útvonalon – a Szolnokra ingázók kedvezőbb kiszolgálása érdekében – késő este új közvetlen autóbusz-járatpár közlekedik.
Jászberényből Porteleken át Farmosra munkanapokon kora este új közvetlen autóbuszjárat közlekedik, Jászberény és Portelek között pedig vasárnaponként új autóbuszjáratok indulnak.
Munkanapokon délután Parád és Bodony között új autóbusz járatpár indul a munkába járók kedvezőbb kiszolgálására; a csatlakozások javítása érdekében Bodony, Parád és Recsk térségében néhány járat indulási ideje is módosul.
A Kecskemét–Lajosmizse–Felsőlajos–Örkény autóbuszvonalon a Mercedes-gyár háromműszakos munkarendjét kiszolgáló autóbuszjáratok Hernádig meghosszabbítva közlekednek, így a hernádi lakosok is közvetlenül utazhatnak Kecskemétre és a Mercedes-gyárhoz.
 
Fejlesztések és változások a Dunántúlon
 
Új menetrend a Pécs–Mánfa–Komló autóbuszvonalon
 
A busztársaság új menetrendet vezet be Pécs és Komló között, amelynek célja a szolgáltatási színvonal javítása. A módosításoknak köszönhetően:
  • a járatok valamennyi napon a jelenleginél egyenletesebb elosztás szerint indulnak;
  • Komlóról Pécs irányába a reggeli csúcsidőben egyes járatok gyorsjáratként közlekednek, így a menetidejük csökken;
  • a legforgalmasabb reggeli időszakban Komlóról Pécs irányába egyenletesen, 5 percenként indulnak a járatok, a délutáni csúcsidőszakban Pécsről Komló felé pedig jellemzően 10-15 percenként;
  • új járat indul Pécsről minden éjszaka 0:20-kor, így Komlóra már az éjszakai biztonságos hazajutás is biztosított.
 
További változások Baranya és Veszprém megyékben
 
A menetrendváltástól Óbányára hétvégén Pécsről és Bonyhádról is több közvetlen autóbuszjárat közlekedik, így az országosan is látogatott mecseki kirándulóhely elérhetősége javul.
A változó vasúti menetrendekkel összefüggésben Pécs környékén több autóbuszvonalon is menetrendi korrekciók lépnek életbe, a vasúti csatlakozások megtartása érdekében.
A Veszprém–Balatonfűzfő, a Veszprém–Balatonfűzfő–Balatonakarattya és a Veszprém–Balatonfűzfő–Küngös autóbuszvonalak egyes járatainak menetrendje módosul, összehangolásukkal kedvezőbb közvetlen és átszállásos eljutási lehetőségeket biztosítva a térségben.

A Volánbusz a MÁV–Volán-csoport tagjaként arra törekszik, hogy kedvező, a vasúti közlekedéssel összehangolt menetrendi kínálattal tegye egyre vonzóbbá a közösségi közlekedést az utasok számára.
A menetrendi változásokkal kapcsolatos részletes tájékoztatás honlapunkon olvasható.