Navigáció átugrása

Január elsejétől jelentősen megváltozik Eger helyi közlekedése

2021. december 22.

A városon áthaladó egyes regionális járatokat már helyi díjszabással is igénybe vehetik az egriek.
Jelentősen megváltozik Eger belterületén az autóbuszok közlekedése 2022. január elsejétől. Nemcsak az eddig megszokott helyi járatok menetrendje módosul, hanem teljesen új buszjáratokat is indít a társaság. A változtatásokkal leginkább az iskolába, munkába járóknak szeretne kedvezni a Volánbusz. Egerben éjszakai buszjárat is indul, mely pezsgést hozhat a megyeszékhely életébe – a fiatalok nagy örömére. Az új járat már szilveszter éjszakáján is közlekedni fog.

A MÁV–Volán-csoport tagjaként a Volánbusz számára kiemelten fontos a helyi autóbuszos személyszállítási közszolgáltatás folyamatos fejlesztése, a menetrendi kínálat bővítése, a városi közlekedésben az egyes településrészek közötti összeköttetések javítása. Ennek érdekében több újdonságot is tartalmaz a megyeszékhely 2022. január 1-jétől módosuló buszközlekedése. A változtatások hat fő cél köré csoportosulnak:

1. A diákok iskolába járásának megkönnyítése, az iskolák jobb elérhetősége
 
Az iskolába járó diákoknak kedvez például a Volánbusz Lajosváros–Tihamér–Felsőváros–Felnémet–Berva útvonalon közlekedő új, 3-3A járata. Az új buszjárat a Mecskey út felújítása után tudja majd leginkább elősegíteni a Berváról, Vécsey-völgyből és az Almagyar városrészből Tihamérba járó iskolások utazását.
 
2. A műszakba járó dolgozók munkahelyükre történő bejutásának megkönnyítése, a munkáltatók jobb kiszolgálása
 
Ezt a célt szolgálja többek között az új 4-es sz. buszjárat, mely a 8-as és a 10-es helyi járatok összevonása után Berva–Felnémet–25-ös út–Tihamér–Ipari park–Lajosváros útvonalon közlekedve biztosít kedvezőbb eljutást a Berváról és Hajdúhegy 25-ös úthoz eső részéről a munkahelyükre ingázó, műszakba járó dolgozóknak. A vonalon közlekedő buszjáratok a reggeli, délutáni és esti műszakváltás idejéhez igazodnak. De ugyancsak jó példa erre az eddigi 12Y jelzésű autóbuszokat felváltó 112-es jelzésű új járat: a 12Y megszokott útvonala alapvetően nem változik, viszont a műszakváltásokhoz igazodva a 112-es járatok az Ipari Parkba való betérésük után – egészen a ZF Hungária Kft.-ig mennek. Az Ipari Parkba a TESCO Áruháztól induló 113-as járatok is eljutást biztosítanak majd, melyek a jelenlegi 13-as buszok vonalán közlekednek, de útvonaluk Lajosváros után az Ipari Parkig meghosszabbodik meghatározott időpontban.
 
3. Járatsűrítés, menetrend-összehangolás
 
Január elsejétől a város észak-déli tengelyén közlekedő 11-es, 12-es, 13-as és 14-es autóbuszokat a társaság például egymáshoz hangolva, egyenletesebben indítja: hétköznap reggelenként 5 perceként; napközben és hétvégén 15 percenként; hétköznap délutánonként 5-8 percenként, este pedig 15 percenként közlekednek a vonalcsalád járatai. De egyenletes időközönként indulnak járatok Felnémet és Berva felé is.
 
4. Helyközi járatok/regionális vonalak jobb bevonása a városi közlekedésbe – helyi tarifával
 
Az utasok helyi tarifával vehetik igénybe a 3405-ös és a 3406-os járatokat a városon belüli közlekedésre. Például a Füzesabony–Eger–Felsőtárkány között közlekedő, a megyeszékhelyen át észak-déli irányban haladó busz a Kistályai út megállóhelytől egészen a Sánc út megállóhelyig helyi díjszabással vehető igénybe a városon belüli utazásra. A 3405 és 3406-os vonalak járatai az 5-ös és 5A vonalon közlekedő helyijáratokat egészítik ki, gyakoribbá téve az eljutási lehetőségeket. A 3405-ös autóbuszok nagy részét ráadásul új, korszerű, nagy befogadóképességű csuklós járművekre cserélte a Volánbusz. 
Szintén helyi tarifával vehetők igénybe a Lajosváros és Ózd között meghirdetett 3410-es helyközi járatok az InterRégió vonatokhoz csatlakozva, elérve a Belvárost és Hajdúhegyet a 25-ös főúton. A járatok a jelenlegi 17-es helyi vonalat váltják hosszabb útvonalon és érdemi vonatcsatlakozást biztosítva.
 
5. Új járatok
 
A korábban említetteken kívül több új vonalon is indulnak majd járatok. A megújuló 6-os vonal például a hét minden napján rendszeres eljutást biztosít majd a város két nagy lakóterülete, Lajosváros és Tihamér városrész között, csúcsidőben 30, azon kívül 60 percenként. De érdemes az új járatok közül kiemelni a 914-es éjszakai járatot is, amely pezsgést hozhat Eger éjszakai életébe – a fiatalok nagy örömére. Az új járat már szilveszter éjszakáján is közlekedni fog.
 
A MÁV-Volán-csoport célja, megteremteni hazánkban a modern közösségi közlekedést, melyben a MÁV és a Volánbusz együtt szolgálja az utasok érdekeit és a környezetvédelmet. Ennek egyik eleme az is, hogy április óta már az egri helyi bérletek is elérhetőek a MÁV mobilalkalmazásban. Ugyanezen termékeket, továbbá a teljesárú vonaljegyet a vasúti pénztárakban is meg lehet váltani.
 
A januártól életbe lépő változásokról, az új járatokról, a további módosításokról az alábbi linkeken található bővebb információ:
 
 
Volánbusz Zrt.