Navigáció átugrása

Ismét új autóbuszok álltak forgalomba Pest megyében

2022. február 10.

A Volánbusz jármű-fiatalítási programja keretében Pest megye járműparkja tíz darab nagy befogadóképességű, Volvo 8900-as típusú autóbusszal fiatalodott. Az új autóbuszok elsősorban a Budapest–Dunaharaszti–Taksony–Szigethalom–Majosháza–Áporka–Kiskunlacháza–Dömsöd viszonylaton álltak forgalomba. Megjelenésükkel arra is lehetőség nyílt, hogy az itt szolgálatot teljesítő MAN autóbuszok kivegyék részüket a 150-es számú vasútvonal átépítése miatti vonatpótlás feladatából.

Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. tavaly év elején írt ki közbeszerzési eljárást, a sikeres lezárást követően országszerte 50 darab hosszú kivitelű jármű kezdte meg szolgálatát. Ebből tíz darab Pest megye útjain állt forgalomba, elsősorban a Budapest–Dunaharaszti–Taksony–Szigethalom–Majosháza–Áporka–Kiskunlacháza–Dömsöd viszonylaton. Az érintett településeken – a főváros lakosságát nem számítva – mintegy 60 ezren élnek, a buszok évente több mint 180 ezer utas számára biztosítanak komfortosabb utazást. Iskolai időszakban napi 38, tanszünetben munkanapokon napi 32, hétvégén pedig 13 járat közlekedik a térségben.
 
Az új járművek áttételesen a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia (150-es számú) vasútvonal átépítése miatti vonatpótláshoz is hozzájárulnak. Az általuk felváltott MAN autóbuszok ugyanis kiveszik részüket a vonatpótlás feladatából, miután a térségben a vasútfelújítás által érintett települések teljes kiszolgálását a Volánbusz vette át. (A Délegyháza–Kiskunhalas–Kelebia szakaszon vonat helyett pótlóbuszokkal, valamint a Volánbusz helyközi és távolsági járataival lehet utazni, ezek azonban a munkálatok idején a megszokottól eltérő módon közlekednek.) Délegyháza és Kelebia között havonta 50 ezer utas szokott vonattal közlekedni, elszállításukról most a Volánbusz gondoskodik.
 
A most bemutatott, a Volánbusz szigethalmi telephelyéhez tartozó, nagyságrendileg nettó 830 millió forint értékben beszerzett Volvók mindegyike 95 férőhelyes, alacsony belépésű, szóló kivitelű, légkondicionált, akadálymentes, környezetkímélő Euro 6e motorral, elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel és USB-töltőpontokkal felszerelt.
 
Bóna Zoltán országgyűlési képviselő beszédében kiemelte: „A közlekedés általában különös jelentőséggel bír mindennapjaink vonatkozásában. Ezért is örömteli, hogy a mai napon a közlekedés fejlesztésének egy újabb mérföldkövéhez érkeztünk itt a Csepel-szigeten és a Kis-Duna mentén, egy óriási változás az utasok kényelme és a környezetvédelem terén egyaránt. Ezt a minőségi előrelépést – bízunk benne – a közeljövőben továbbiak követik a kötöttpályás elővárosi közlekedés fejlesztésében, amely itt, Szigethalmon, Szigetszentmiklóson és az egész régióban a jövő generációjának is meghatározó infrastrukturális változást hoz”.
 
„A Volánbusz idén is folytatja jármű-fiatalítási programját, melynek köszönhetően alig fél év leforgása alatt másodszor jelenthetem be új járművek érkezését a Pest megyében élők számára” – mondta dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „a jármű-fiatalítási program elindítása óta összesen 534 járművet adtunk át ünnepélyes keretek között Pest megyében. 2018-ban 115, 2019-ben 210, 2020-ban 105, tavaly pedig 104 új jármű állt forgalomba. A társaság folyamatosan fejleszti a helyközi közlekedést, ennek eredményeként a most érkezett járművekkel együtt összesen már 544 új autóbusz kezdte meg szolgálatát a megyében. A célunk az, hogy utasaink száma tovább növekedjen: minél többen tegyék le a slusszkulcsot és az autó helyett inkább szálljanak buszra vagy vonatra, hisz a közösségi közlekedés választása egy könnyen, bárki által megtehető lépés a környezetvédelem és a fenntartható jövő érdekében”.
 
A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb közösségi közlekedési szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – a tavaly év végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 1700 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba. A társaság idén további 1000 új jármű beszerzését tervezi. A nagyarányú jármű-fiatalítás eredményeként az év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújulhat és a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet.
 
A képen látható: a sajtótájékoztató felszólalója
A képen látható: a sajtótájékoztató felszólalója
A képen látható: az új autóbusz