Navigáció átugrása

Új autóbuszok fiatalítják Zala megye járműállományát

2022. február 23.

A Volánbusz jármű-fiatalítási programjának kiemelt célja a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények hatékony és magas színvonalú kiszolgálása. A program keretében Zala megye járműparkja két darab nagy befogadóképességű, szóló kivitelű, Volvo 8900 típusú autóbusszal fiatalodott, jelentős színvonal-emelkedést eredményezve a megye helyközi közlekedésében. 

Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. 2021 elején írt ki közbeszerzési eljárást, amelynek köszönhetően 50 darab hosszú kivitelű autóbusz kezdte meg szolgálatát országszerte. Ebből két jármű Zala megye útjain állt forgalomba. A Balatonmagyaród-Nagykanizsa, Hévíz-Keszthely, Homokkomárom-Nagykanizsa, Keszthely-Nagykanizsa, Keszthely-Zalaegerszeg, Letenye-Lenti, Letenye-Nagykanizsa, Murakeresztúr-Nagykanizsa, Nagybakónak-Nagykanizsa,  Nagykanizsa-Balatonmagyaród, Nagykanizsa-Murakeresztúr, Nagykanizsa-Nemesdéd, Nagykanizsa-Orosztony, Nagykanizsa-Pat, Nagykanizsa-Zalaegerszeg, Nagykanizsa-Zalakaros, Nagykanizsa-Zalaszabar, Nagykanizsa-Zalaújlak, Nemesdéd-Nagykanizsa, Orosztony-Nagykanizsa, Orosztony-Zalakaros, Zalaegerszeg-Keszthely, Zalaegerszeg-Nagykanizsa, Zalakaros-Zalaszabar, Zalaújlak-Nagykanizsa viszonylaton szolgáló új autóbuszok évente több mint 500.000 utas számára biztosítanak komfortosabb utazást.
 
A nagyságrendileg nettó 167 millió forint értékben beszerzett két Volvo 8900-as jármű 95 férőhelyes, alacsony belépésű, akadálymentes kialakítású, szóló kivitelű. A légkondicionált járműveket környezetkímélő, Euro 6e besorolású motor hajtja, rendelkeznek elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal és fedélzeti kamerarendszerrel is. A két busz a Volánbusz nagykanizsai és nagyradai telephelyére érkezett. 
 
A tavaly ősszel aláírt újabb beszerzési megállapodásnak köszönhetően a közeljövőben érkezik 2 új, a távolsági közlekedés igényeinek megfelelően normál padlós Mercedes-Benz Intouro M típusú szóló autóbusz is a Keszthely-Győr vonalra. A légkondicionáló berendezéssel ellátott járművek 73 utast szállíthatnak (5 fő/m2 állóhely kihasználással számolva), rendelkeznek kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel és USB-töltőpontokkal is.
Néhány héten belül forgalomba áll továbbá 5 darab újszerű, Setra S 516 HD/2 típusú, távolsági kivitelű jármű is, a Zalaegerszeg-Budapest és Nagykanizsa-Budapest autóbuszvonalakon. Az 56 fő egyidejű szállítására alkalmas, légkondicionált, környezetkímélő buszokon fedélzeti utastájékoztató berendezés és USB-töltőpontok teszi kényelmesebbé az utazást.
 
Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a hivatalos átadón tartott beszédében elmondta: „Örülünk annak, hogy a helyközi járatok minőségi fejlesztésen esnek át az új buszok beszerzésével. Reméljük, hogy az utasok megelégedéssel fogják ezeket használni.”
 
Vigh László országgyűlési képviselő kiemelte: „A 21. században alapvető elvárás a közösségi közlekedést igénybe vevő utasok részéről, hogy biztonságosan elérjék úticéljukat. A most átadott autóbuszok minden kényelmi és biztonsági funkcióval, felszereltséggel rendelkeznek, amelyek ezt lehetővé teszik. A járműflotta ismét fiatalodott, és szeretnénk, hogy ez a folyamat tovább folytatódjon. A gazdasági növekedés lehetővé teszi a további modernizációt, és – remélhetőleg – a bérek fejlesztését is annak érdekében, hogy mindenkinek megérje egy ilyen nagyszerű közösségben dolgozni, mint a Volánbusz.”
 
„A Volánbusz idén is folytatja jármű-fiatalítási programját, amelynek köszönhetően rövid időn belül már harmadik alkalommal állhatok itt és jelenthetem be új járművek érkezését a Zala megyében élők számára” – mondta dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „Tavaly 4 darab MAN Lion’s City GL A23 csuklós, valamint 32 darab Credobus Econell 12 típusú szóló autóbusz került a megyébe, így a helyközi járműállomány 14 százaléka megújult, a teljes flotta átlagéletkora pedig 14,7-ről 11 évre csökkent. A most bemutatott két új járművel együtt 2018 óta már 61 új autóbusz biztosítja a magasabb színvonalú kiszolgálást. A folyamatos fejlesztésekkel azt szeretnénk elérni, hogy minél többen tegyék le a slusszkulcsot, autó helyett üljenek buszra, hiszen a közösségi közlekedés választása egy könnyen, bárki által megtehető lépés a környezetvédelem és fenntartható jövő felé vezető úton.”
 
A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb közösségi közlekedési szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – a tavaly év végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 1700 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba. A társaság idén további 1000 új jármű beszerzését tervezi. A nagyarányú jármű-fiatalítás eredményeként az év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 45 százaléka megújulhat és a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet. 
 
A képen látható: az új autóbusz
A képen látható: a sajtótájékoztató felszólalói
 
Volánbusz Zrt.