Navigáció átugrása

Új autóbuszok fiatalítják Vas megye járműállományát

2022. február 24.

A Volánbusz jármű-fiatalítási programjának kiemelt célja a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények hatékony és magas színvonalú kiszolgálása. A program keretében Vas megye járműparkja két darab nagy befogadóképességű, szóló kivitelű, Volvo 8900 típusú autóbusszal fiatalodott, jelentős színvonal-emelkedést eredményezve a megye helyközi közlekedésében.

Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. 2021 elején írt ki közbeszerzési eljárást, amelynek köszönhetően 50 darab hosszú kivitelű autóbusz kezdte meg szolgálatát országszerte. Ebből két jármű Vas megye útjain állt forgalomba. A Ikervár-Bükfürdő, Szombathely-Bozsok, Szombathely-Sárvár, Szombathely-Oberwart, Szombathely-Eberau, Szombathely-Perenye viszonylaton szolgáló új autóbuszok évente több mint 320.000 utas számára biztosítanak komfortosabb utazást.

A nagyságrendileg nettó 167 millió forint értékben beszerzett két darab Volvo 8900-as jármű 95 férőhelyes, alacsony belépésű, akadálymentes kialakítású, szóló kivitelű. A légkondicionált járműveket környezetkímélő, Euro 6e besorolású motor hajtja, rendelkeznek elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal és fedélzeti kamerarendszerrel is. A két busz a Volánbusz szombathelyi telephelyére érkezett.

Hende Csaba országgyűlési képviselő elmondta: „Sok-sok szombathelyi és környékbeli utast szolgálnak majd XXI. századi utazási színvonalukkal a most beszerzett buszok. Köszönet illeti a Volánbuszt a folyamatos modernizációért.”

„A Volánbusz idén is folytatja jármű-fiatalítási programját, amelynek köszönhetően rövid időn belül már negyedik alkalommal jelenthetjük be új járművek érkezését a Vas megyében élők számára” – mondta dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „Tavaly 3 darab MAN Lion’s City GL A23 csuklós autóbusz, valamint tizenhárom darab Credobus Econell 12 és öt darab Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbusz került a megyébe. A most bemutatott két új járművel együtt 2018 óta már 37 új autóbusz biztosítja a magasabb színvonalú kiszolgálást. A folyamatos fejlesztésekkel azt szeretnénk elérni, hogy minél többen tegyék le a slusszkulcsot, autó helyett üljenek autóbuszra, hiszen a közösségi közlekedés választása egy könnyen, bárki által megtehető lépés a környezetvédelem és fenntartható jövő felé vezető úton.”

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb közösségi közlekedési szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – a tavaly év végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 1700 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba. A társaság idén további 1000 új jármű beszerzését tervezi. A nagyarányú jármű-fiatalítás eredményeként az év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 45 százaléka megújulhat és a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet. 

A képen látható: Hende Csaba

A képen látható: Dr. Pafféri Zoltán

A képen látható: az új autóbusz

 

Volánbusz Zrt.