Navigáció átugrása

Új autóbuszok fiatalítják Komárom-Esztergom megye járműállományát

2022. március 3.

A Volánbusz jármű-fiatalítási programjának kiemelt célja a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények hatékony és magas színvonalú kiszolgálása. A program keretében Komárom-Esztergom megye járműparkja három darab nagy befogadóképességű, szóló kivitelű, Volvo 8900 típusú és tizennyolc Mercedes-Benz REFORM 501 LE autóbusszal fiatalodik, ami jelentős színvonal-emelkedést eredményez a megye helyközi közlekedésében. 

Az új Volvo 8900 típusú járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. 2021 elején írt ki közbeszerzési eljárást, amelynek köszönhetően 50 darab hosszú kivitelű autóbusz kezdte meg szolgálatát országszerte. Ebből három jármű Komárom-Esztergom megye útjain állt forgalomba. A Komárom-Tata-Tatabánya-Oroszlány, Komárom-Almásfüzitő/Bábolna-Tatabánya, Tatabánya-Oroszlány viszonylaton szolgáló új autóbuszok évente több mint 3,5 millió utas számára biztosítanak komfortosabb utazást.
 
A nagyságrendileg nettó 250 millió forint értékben beszerzett három Volvo 8900-as jármű 95 férőhelyes, alacsony belépésű, akadálymentes kialakítású, szóló kivitelű. A légkondicionált járműveket környezetkímélő, Euro 6e besorolású motor hajtja, rendelkeznek elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal és fedélzeti kamerarendszerrel is. A három busz a Volánbusz tatabányai telephelyére érkezett. 
 
Az ITE Bus & Truck Kft.-vel kötött szerződésnek köszönhetően - a nyár közepéig - összesen 88 Mercedes-Benz REFORM 501 LE típusú jármű kezdi meg szolgálatát Fejér, Hajdú-Bihar és Komárom-Esztergom megye útjain. A megyébe érkező 18 jármű összértéke nagyságrendileg  nettó 1,3 milliárd forint.  Az utasok a Komárom-Dorog, Komárom-Almásfüzitő/Naszály-Tata, Újbarok-Bicske-Tatabánya, Tatabánya-Bajna-Esztergom, Császár-Tatabánya-Tata, Kisbér-Komárom, Kisbér-Bábolna, Aka-Kisbér, Ács-Tatabánya-Zsámbék, Oroszlány-Tatabánya-Esztergom, Kisbér-Súr, Kisbér-Hánta, valamint a Lábatlan – Esztergom, Piliscsév – Kesztölc, Esztergom – Pilisvörösvár/Tinnye, Nyergesújfalu/Mogyorósbánya – Esztergom, Tatabánya – Várgesztes, Tatabánya –  Bicske – Óbarok autóbuszvonalakon találkozhatnak majd az új buszokkal.
A 45 ülő- és 30 állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsony belépésűek, akadálymentes kialakításúak. Az új járműveket klímaberendezéssel, kamerával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel és utasszámlálóval, valamint üléspáronként 1 darab USB-csatlakozóval szerelték fel. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO6 előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.
 
Dr. Mosóczi László, Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: „Azon dolgozunk, hogy a közlekedési szolgáltatók az autózás ésszerű alternatívájaként kényelmi szempontból, eljutási időben és árban is versenyképes választási lehetőséget kínáljanak. A közösségi közlekedés mellett szóló legerősebb érvünk a korszerű és komfortos járművek forgalomba állítása. Az akadálymentes, légkondicionált, utastájékoztató és mobiltelefontöltő aljzatokkal ellátott új autóbuszok értéke meghaladja a másfél milliárd forintot. Az új járművekkel tizenkilenc megyei útvonalon találkozhatnak az utasok.”
 
Czunyiné dr. Bertalan Judit, országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy a megye gazdaságának bővülése folyamatosan újabb és újabb fejlesztéseket igényel a közúthálózat, a vasút és a tömegközlekedés terén.
 
Bencsik János, országgyűlési képviselő a fejlesztés irányairól szólva elmondta, hogy elektromos buszokkal szeretnék megújítani Tata tömegközlekedését, illetve szorgalmazza a Tata és Agostyán közötti útszakasz felújítását.
 
„A Volánbusz idén is folytatja jármű-fiatalítási programját, amelynek köszönhetően ismét új járművek érkezését jelenthetem be a Komárom-Esztergom megyében élők számára” – mondta dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: A most bemutatott huszonegy új járművel együtt 2018 óta már 46 új autóbusz biztosítja a magasabb színvonalú kiszolgálást. A folyamatos fejlesztésekkel azt szeretnénk elérni, hogy minél többen tegyék le a slusszkulcsot, autó helyett üljenek autóbuszra, hiszen a közösségi közlekedés választása egy könnyen, bárki által megtehető lépés a környezetvédelem és fenntartható jövő felé vezető úton.”
 
A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb közösségi közlekedési szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – a tavaly év végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 1700 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba. A társaság idén további 1000 új jármű beszerzését tervezi. A nagyarányú jármű-fiatalítás eredményeként az év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 45 százaléka megújulhat és a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet. 
 
A képen látható: sajtótájékoztató felszólalói
A képen látható: az új autóbuszok
A képen látható: az új autóbuszok
 
Volánbusz Zrt.