Navigáció átugrása

Új autóbuszok fiatalítják Borsod-Abaúj-Zemplén megye járműállományát

2022. március 9.

A Volánbusz jármű-fiatalítási programjának kiemelt célja a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények hatékony és magas színvonalú kiszolgálása. A program keretében Borsod-Abaúj-Zemplén megye járműparkja hat darab nagy befogadóképességű, szóló kivitelű, Volvo 8900 típusú autóbusszal fiatalodott, amelyek jelentős színvonal-emelkedést eredményeznek a megye helyközi közlekedésében, és hamarosan további hat, Mercedes-Benz Intouro M típusú jármű is frissíti az állományt. 

Az új Volvo 8900 típusú járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. 2021 elején írt ki közbeszerzési eljárást, amelynek köszönhetően 50 darab hosszú kivitelű autóbusz kezdte meg szolgálatát országszerte. Ebből hat jármű Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain állt forgalomba, a Kazincbarcika-Miskolc-Ragály-Sajókaza, Kazincbarcika-Edelény-Rudabánya-Ragály-Aggtelek, Onga-Miskolc, Hidvégardó-Miskolc, Edelény-Miskolc viszonylatokon. A nagyságrendileg nettó 500 millió forint értékben beszerzett hat Volvo 8900-as jármű 95 férőhelyes, alacsony belépésű, akadálymentes kialakítású, szóló kivitelű. A légkondicionált járműveket környezetkímélő, Euro 6e besorolású motor hajtja, rendelkeznek elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal és fedélzeti kamerarendszerrel is. 
 
A tavaly ősszel aláírt újabb beszerzési megállapodásnak köszönhetően a közeljövőben érkezik 6 új, távolsági, helyközi forgalmat kiszolgáló, a távolsági közlekedés igényeinek megfelelően normál padlós Mercedes-Benz Intouro M típusú szóló autóbusz is a Miskolc-Debrecen és a Miskolc-Eger vonalakra. A légkondicionáló berendezéssel ellátott járművek 73 utast szállíthatnak (5 fő/m2 állóhely kihasználással számolva), rendelkeznek kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel és USB-töltőpontokkal is. Értékük összesen csaknem 378 millió forint.
 
A 12 új autóbusz évente 1,6 millió utas számára biztosít komfortosabb utazást. Érkezésüknek köszönhetően a megye járműállományának 3,6 százaléka megújul, az átlagéletkor 11, 3 évről 10,9 évre csökken.
 
Demeter Zoltán országgyűlési képviselő az autóbuszok átadásán elmondta: „Az új autóbuszok érkezése fontos előrelépés a vidéki infrastruktúra megújításában. A biztonságos közösségi közlekedés alapja a korszerű autóbusz, a tapasztalt autóbuszvezető és a jó minőségű úthálózat. Tavaly a Magyar Falu Program keretében 3000 km mellékút újult meg országszerte, és számunkra külön öröm, hogy elkészült a Miskolc-Kassa autópálya, illetve jó ütemben halad a Sajószentpétert elkerülő 26-os út építése is. A vidék vonzóbbá, élhetővé tétele érdekében közösségi terek, orvosi rendelők, bölcsődék, óvodák épületek, és folyamatosan bővítjük a családi otthonteremtési programot is. Sikerült megállítani az elvándorlást a kistelepülésekről, ami azért fontos, mert erős, élhető vidék nélkül nincsenek erős, élhető városok. Az elvégzett munkának van eredménye, a falvakban egyre több fiatal alapít családot, egyre több gyermek születik. Az új autóbuszokat ezek a családok és gyermekeik fogják használni, amikor óvodába, iskolába, munkába utaznak majd. Köszönet a Volánbusz munkatársainak a fejlesztésért és a mindennapokban végzett munkájukért.”
 
„A Volánbusz idén is folytatja jármű-fiatalítási programját, amelynek köszönhetően tavaly augusztus után most ismét új járművek érkezését jelenthetjük be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élők számára” – mondta dr. Bói Loránd, a Volánbusz általános vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: „Tavaly 18 darab MAN Lion’s City GL A23 csuklós és 29 darab Credobus Econell 12 típusú szóló autóbusz került a megyébe, a most érkezett és érkező 12 új járművel együtt pedig 2018 óta összesen már 76 új busz biztosítja a magasabb színvonalú kiszolgálást a térségben élők számára. A beszerzéseknek köszönhetően a járműállomány 23 százaléka megújult, átlagéletkora 12,4 évről 10,9 évre csökkent. A folyamatos fejlesztésekkel azt szeretnénk elérni, hogy minél többen tegyék le a slusszkulcsot, autó helyett üljenek autóbuszra, hiszen a közösségi közlekedés választása egy könnyen, bárki által megtehető lépés a környezetvédelem és fenntartható jövő felé vezető úton.”
 
Folyamatban van a miskolci autóbusz-állomás integrált utas-tájékoztatási rendszerének teljes körű rekonstrukciója is: áprilisra a modern kor elvárásainak megfelelő új kijelzőrendszer kerül minden kocsiállásra és az állomás három frekventált helyére, valamint megújul a hangosbemondó rendszer is.
 
A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb közösségi közlekedési szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – a tavaly év végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 1700 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba. A társaság idén további 1000 új jármű beszerzését tervezi. A nagyarányú jármű-fiatalítás eredményeként az év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 45 százaléka megújulhat és a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet. 
 
A képen látható: az új autóbusz
A képen látható: Demeter Zoltán
A képen látható: Dr. Bói Loránd
 
Volánbusz Zrt.