Navigáció átugrása

A Zöld Busz Program megérkezett a kisebb településekre is

2022. március 9.

A kormány a nagyvárosok után a 25 ezres lélekszámúnál kisebb településeke is kiterjeszti a Zöld Busz Programot: közülük elsőként Hajdúszoboszlón teszteli a Volánbusz a budapesti agglomerációban már bizonyító Mercedes-Benz eCitaro típusú autóbuszt. A 2022. március 9-től egy hónapon át közlekedő tesztautóbusz menetrendje itt érhető el.

A program bemutatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, hogy a Zöld Busz Program keretében egy hónapon belül 350 elektromos autóbuszra írnak ki tendert. A tárcavezető kitért rá, hogy a kormány a gazdaság zöldítését tűzte ki célul, ennek fontos eleme a közlekedés, amely a szén-dioxid-kibocsátás 20 százalékáért felel. Döntöttek arról, hogy 2022-től a 25 ezer lakosnál nagyobb településeken már nem támogatják a nem elektromos autóbuszok beszerzését. Palkovics László a zöldítést jó üzletnek nevezte, és emlékeztetett, az iparstratégia három fontos eleme, hogy legyen zöld, high-tech és magyar. Reményét fejezte ki, hogy annak a hatezer autóbusznak a többsége, amelyet még le kell cserélni az országban, már Magyarországon készülhet el. Az újjáépített magyar autóbuszgyártás képes lesz erre – tette hozzá.
 
Bodó Sándor országgyűlési képviselő, Hajdú-Bihar megye 5. számú egyéni választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje a jövőnek szóló üzenetnek tartotta, hogy az ország egyik legjelentősebb idegenforgalmi központjában, Hajdúszoboszlón is megjelent a teljesen elektromos hajtású autóbusz. A foglalkoztatáspolitikai államtitkár felidézte, hogy egy hónappal korábban már üzembe helyeztek Hajdúszoboszlón korszerű, de még hagyományos meghajtású autóbuszokat, de a jövőt az elektromos hajtás képviseli. Hajdúszoboszló különleges értéke a gyógyvíz, a fürdő, az élhető környezet, ezért is fontos, hogy minden területen keressék a környezetkímélő megoldásokat. Az elektromos buszok már a 21. század értékeit képviselik – mondta Bodó Sándor.
 
Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere hangsúlyozta, hogy az önkormányzat a fenntartható környezet jegyében dolgozik a városért. Örömmel nyugtázta, hogy néhány hétig ismerkedhetnek a helyiek az elektromos autóbusszal, de jelezte: a Volánbusszal közösen pályáznak arra, hogy hosszú távon is legyenek elektromos buszok a fürdővárosban.

 
Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója jelezte: az elektromos buszon először Hajdúszoboszlón látható Humda Green felirattal az a céljuk, hogy minél több városba eljusson a környezettudatosságra törekvés.
 
Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a 2018 óta tartó autóbusz-megújítási program keretében 1800 környezetbarát buszt állítottak forgalomba az országban. Ennek köszönhetően két év alatt 10 millió literrel kevesebb üzemanyagot használtak fel, és csaknem 30 ezer tonnával csökkent a szén-dioxid-kibocsátás. A szakember kiemelte: a korszerű, kényelmes autóbuszok üzembe helyezésével szeretnék elérni, hogy a vasúttal együtt valós alternatíváját nyújtsák az egyéni közlekedésnek.
 
Folyamatosan érkeznek a társasághoz a korszerű, környezetkímélő, Euro 6-os dízelüzemű autóbuszok is. Hajdú-Bihar megyében néhány hete állt az utasok szolgálatába 4 új, magyar gyártású Mercedes-Benz REFORM 501 LE típusú autóbusz, melyeket nyár közepéig további 40 ugyanilyen jármű követ. A 44 autóbusznak köszönhetően a térségben közlekedő helyközi járműállomány csaknem 16 százaléka újul meg, az átlagéletkor 13,6 évről 10,9 évre csökken. A társaság a korszerűsítéssel az érintett viszonylatokon utazó évi 10,5 millió utas számára biztosít még kényelmesebb utazást.
 
A képen látható: az új elektromos autóbusz
 
Képek: HUMDA