Navigáció átugrása

Ismét új autóbuszok fiatalítják Győr-Moson-Sopron megye járműállományát

2022. március 24.

A Volánbusz jármű-fiatalítási programjának kiemelt célja a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények hatékony és magas színvonalú kiszolgálása. A program keretében Győr-Moson-Sopron megye járműparkja öt darab nagy befogadóképességű, szóló kivitelű, Volvo 8900 típusú autóbusszal fiatalodott, amelyek jelentős színvonal-emelkedést eredményeznek a megye helyközi közlekedésében, és hamarosan további öt, Mercedes-Benz Intouro M típusú jármű is frissíti az állományt.

Az új Volvo 8900 típusú járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. 2021 elején írt ki közbeszerzési eljárást, amelynek köszönhetően 50 darab hosszú kivitelű autóbusz kezdte meg szolgálatát országszerte. Ebből öt jármű Győr-Moson-Sopron megye útjain állt forgalomba, a Győr-Darnózseli-Mosonmagyaróvár, Győr-Kisbér, Győr-Börcs, Győr-Nyúl, Győr-Gönyű, Győr-Vámosszabadi, Győr-Kunsziget viszonylatokon. A nagyságrendileg nettó 417 millió forint értékben beszerzett öt Volvo 8900-as jármű 95 férőhelyes, alacsony belépésű, akadálymentes kialakítású, szóló kivitelű. A légkondicionált járműveket környezetkímélő, Euro 6e besorolású motor hajtja, rendelkeznek elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal és fedélzeti kamerarendszerrel is. Az 5 új autóbusz évente 635 ezer utas számára biztosít komfortosabb utazást.

A tavaly ősszel aláírt újabb beszerzési megállapodásnak köszönhetően a közeljövőben érkezik 5 új, távolsági, helyközi forgalmat kiszolgáló, a távolsági közlekedés igényeinek megfelelően normál padlós Mercedes-Benz Intouro M típusú szóló autóbusz is a Győr-Veszprém-Balatonfüred, Győr-Börcs, Győr-Rábapatona, Győr-Győrasszonyfa, Győr-Bakonyszentlászló, Győr-Nagybajcs, Győr-Zalaegerszeg vonalakra. A légkondicionáló berendezéssel ellátott járművek 73 utast szállíthatnak (5 fő/m2 állóhely kihasználással számolva), rendelkeznek kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel és USB-töltőpontokkal is. Értékük összesen csaknem 315 millió forint.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő kiemelte: „Egy fejlődő városhoz és régiójához hozzátartozik az is, hogy környezetbarát, minőségi autóbuszokkal történjen a tömegközlekedés. A most érkezett 5 új járművel már 70 modern autóbusz biztosítja a biztonságos és kényelmes utazást a Győrben és térségében élők számára. Örömteli, hogy ezek a járművek akadálymentes kialakításúak, légkondicionáltak, elektronikus utas tájékoztatóval és fedélzeti kamerarendszerrel rendelkeznek. A következő időszakban is azért dolgozunk, hogy az utasok számára biztosítsuk a komfortosabb tömegközlekedést.”

Kara Ákos országgyűlési képviselőnek szintén az egyik legfontosabb célkitűzése volt, hogy mind Győrben, mind pedig a térségben új és korszerű járművekkel tudjanak közlekedni az utasok. Az elmúlt években, több ütemben modern és korszerű autóbuszok és vonatok álltak szolgálatba a térségben. Képviselő úr ezúton is köszönetét fejezi ki a Volánbusznak és a magyar kormánynak a támogatásért.

„A Volánbusz idén is folytatja jármű-fiatalítási programját, amelynek köszönhetően most ismét új járművek érkezését jelenthetjük be a Győr-Moson-Sopron megyében élők számára” – mondta dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „Tavaly nyáron 20 darab MAN csuklós járművet adtunk át, majd ősszel 15 darab Credobus Econell 12 érkezett a megyébe, összesen közel 3 milliárd forint értékben. A most érkezett 5 új járművel együtt 2018 óta összesen már 70 új busz biztosítja a magasabb színvonalú kiszolgálást a térségben élők számára. A beszerzéseknek köszönhetően a járműállomány 16 százaléka megújult, átlagéletkora 14,3 évről 12,3 évre csökkent.”

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb közösségi közlekedési szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – a tavaly év végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 1780 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba. A társaság idén további 1000 új jármű beszerzését tervezi. A nagyarányú jármű-fiatalítás eredményeként az év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 45 százaléka megújulhat és a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet. 

 

A képen látható: a sajtótájékoztató résztvevői

A képen látható: az egyik új autóbusz

 

Volánbusz Zrt.