Navigáció átugrása

Pápa a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt újabb állomása

2022. március 25.

Az Iveco E-way 10.7 m midibuszt 2022. április 1-ig lehet kipróbálni a Veszprém megyei városban. Az egyhetes tesztidőszak tapasztalatai jó alapot adnak a város elektromobilitási terveinek fejlesztéséhez.

Pápán 2022. március 25-től április 1-ig közlekedik az Iveco E-way 10.7 m midibusz, amelyet ingyenesen lehet kipróbálni. A járművet az Iveco hivatalos magyarországi viszonteladó partnere, az Eco-Tech Vision Kft. biztosítja. Ilyen típusú busz eddig még nem szerepelt az Zöld Busz Programban, így ez rendkívül jó lehetőség arra, hogy új tapasztalatokat szerezzünk. Pápán a helyi közösségi közlekedésről a Volánbusz Zrt. gondoskodik 12 helyi járatú vonalon.
 
A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által kezelt Zöld Busz Programban 2022-től 2029-ig a rendelkezésre álló teljes, 180 milliárd forintos keret felhasználásával legalább 1100 elektromos meghajtású autóbusz állhat majd forgalomba a helyi közszolgáltatásban. A program első lépéseként elindult mintaprojekt célkitűzése az elektromos buszok helyi közlekedésbe történő beillesztése demonstrációs céllal az ország különböző városaiban. A legfontosabb a tapasztalatgyűjtés a járműbeszerzés- és használat, valamint az infrastruktúra-kiépítés és a járművek töltése kapcsán. A kormány kiemelt törekvése, hogy a régióban vezető szerepet vállaljon az elektromobilitás területén.
 
A HUMDA Zrt. a mintaprojekt során egyrészt olyan üzemeltetési tapasztalatokat szerez, amelyek a jövőbeli beruházásoknál nélkülözhetetlenek, másrészt kiváló háttéranyagot biztosítanak a magyar kormány számára az elektromobilitással kapcsolatos jövőbeli döntések megalapozásához. A hazai közösségi közlekedés járműállományának megfelelő ütemben történő modernizálódása hozzájárul a klímacélok eléréshez.
 
Volánbusz Zrt.