Navigáció átugrása

Kajla útlevéllel minden évszakban a MÁV-Volán-csoport járatain

2022. április 10.

Már a tavaszi szünetben is használhatják az általános iskolások Kajla útlevelüket a MÁV-Volán-csoport és a GYSEV járatain. A sárga útlevél ingyenes utazást biztosít a belföldi helyközi vonatokon és Volánbusz járatokon április 14-19-e között.

Az iskolai tavaszi szünet idén április 14. és 19. közé esik, körül ölelve a négynapos húsvéti hétvégét. Ilyenkor érdemes akár hosszabb kirándulásokat tervezni a családdal, megnézni Magyarország népszerű látványosságait, vagy felfedezni kevésbé ismert tájakat is. A Kajla program keretében országszerte 500 helyszínen lehet az útlevélbe pecsétet gyűjteni vagy arra kedvezményt kapni.

A közös utazásokhoz a MÁV-Volán-csoport is támogatást nyújt. A Kajla útlevéllel rendelkező általános iskolások díjmentesen utazhatnak belföldön a MÁV-START vonatain, és a Volánbusz helyközi járatain. A gyerekeknek elővételben vagy az autóbusz fedélzetén díjmentes Kajla regisztrációs jegyet, a gyereket kísérő szülőknek – szolgáltatótól függően, ha más kedvezményre nem jogosultak – teljes árú vagy 33%-os kedvezményű jegyet kell váltaniuk.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: "A Kajla program azon túl, hogy kedvezményes utazást biztosít a családoknak, az aktív kikapcsolódás lehetőségét is ajánlja. A kormány a koronavírus járvány ellenére sem állította le a turisztikai beruházásokat az elmúlt években, így nem csak megújult szálláshelyek, de éttermek, múzeumok várak es kastélyok, vagy például tanösvények is várják az utazókat, ezzel is támogatva azokat, akik a turizmussal foglalkoznak."

Lassan három éve töretlen sikernek örvend a „Hol vagy, Kajla?” program, amit 2019 nyarán indítottak el. Kezdetben csak a nyári szünetben volt lehetősége a kisiskolásoknak kihasználni a Kajla útlevél adta lehetőségeket. Az évek alatt tovább bővült a kedvezményes időszakok köre, először az őszi, tavaly a téli és most már a tavaszi szünetben is utazhatnak az alsó tagozatosok Kajlával. Tavaly mintegy 90 ezer Kajla jegyet váltottak a MÁV-Volán-csoport járataira. Az ország szinte minden régiója népszerű volt, a diákok szívesen látogatták az ország nagyvárosait, kiránduló helyeit.

A programhoz kapcsolódóan a MÁV-START 2019-ben felmatricázott egy Traxx mozdonyt Kajla kutyával, ami ebben 2019 óta több mint 700 ezer kilométert tett meg az ország főbb villamosított vasútvonalain, illetve nemzetközi forgalomban Bécstől Bukarestig.

Volánbuszos utazás esetén gyermekeknek a Kajla regisztráció elővételben a társaság pénztáraiban, vagy az autóbusz fedélzetén tehető meg. A Volánbusznál a gyermekekkel együtt utazó kísérők menetjegyüket a társaság hatályos díjszabása és kedvezményrendszere alapján vásárolhatják meg. A távolsági kiegészítő jegyet a Kajla-kedvezménnyel utazó gyermeknek, valamint a kísérőknek is meg kell vásárolni, amennyiben ilyen besorolásba eső járaton utaznak.

Jegyváltási információk a tavaszi szünetben:

Április 14. és 19. között minden gyermek, aki a jegyvásárlás vagy utazás során felmutatja pecsétgyűjtő sárga Kajla-útlevelét és diákigazolványát (vagy diákigazolványt helyettesítő igazolását és személyazonosság igazolására alkalmas okmányát), korlátlan számban díjmentesen utazhat a MÁV-START, a Volánbusz és a GYSEV belföldi helyközi járatain.

A díjmentes utazásra szóló vasúti menetjegyet előre meg kell váltani, melyre a pénztárakban, a jegykiadó automatáknál, az új ELVIRA felületén és a MÁV applikáción keresztül van lehetőség. A jegyet egyútra és oda-vissza útra is meg lehet vásárolni az általános utazási szabályok szerint. Az ingyenes utazás 2. kocsiosztályra érvényes, feláras vonatokra a gyorsvonati pótjegyet, a pót- és helyjegyet, a helyjegyet, vagy a pótjegyet a Kajla kampány keretében díjmentesen utazó gyermek részére is meg kell vásárolni. A MÁV-START és a GYSEV járatain a gyermekkel együtt utazó egy vagy két kísérő 33 százalékos kedvezményben részesül, amennyiben más kedvezménnyel nem rendelkezik.

A Kajla kampánnyal kapcsolatos további információk a www.kajla.hu oldalon érhetők el.