Navigáció átugrása

Minőségibb közösségi közlekedési szolgáltatásokkal indul a balatoni szezon

2022. május 16.

Az utazási kedv tavaszi élénkülésével egyre többen vágynak feltöltődni, kikapcsolódni vagy kirándulni a Balatonnál. Számukra nyújt színvonalasabb, kényelmesebb eljutást a MÁV–Volán-csoport. A MÁV-START már a vakáció előtt egy hónappal, május 16-tól sűríti a hazánk legnagyobb tavához irányuló vonatforgalmat, valamint modernebb és komfortosabb járműveket indít ezen úti célok felé. A Volánbusz csaknem ötven új autóbuszt állított forgalomba tavaly óta a balatoni és a tó környéki viszonylatokon. A közlekedési társaságok fejlesztései lehetővé teszik, hogy a magyar tengerhez utazók közül minél többen a versenyképes és környezetbarát vasúti és buszos utazást válasszák.

Idén május 16-tól lép életbe a balatoni előszezon utasforgalmához igazított vasúti menetrend, amely június 17-ig, a nyári menetrend bevezetéséig lesz érvényben. Az előszezoni menetrend újdonságairól és a MÁV-START további, a térséget érintő fejlesztéseiről szóló sajtóközlemény itt érhető el.

A megújult Balaton24 és Balaton72 napijegyek nemcsak a vonatokon, hanem több, a tó körül közlekedő Volánbusz-járaton is felhasználhatók. A MÁV-START 2022-ben már április 15-étől kínálja a rendkívül népszerű, 2020-ban bevezetett Balaton24 és Balaton72 jegyeket, illetve ennek 26 év alattiaknak szóló változatait. Ezek a megújult balatoni napijegyek a korábbiakhoz képest több, a tó keleti partján közlekedő Volánbusz-járaton is felhasználhatók, így a Balatont akár körbe is lehet utazni a napijeggyel, és el lehet jutni vasúti összeköttetéssel nem rendelkező, azonban turisztikai szempontból jelentős településekre is. A 24, illetve a 72 órás érvényességű napijegy korlátlan számú utazásra jogosít a Balaton körül, így egyszerű, kényelmes és jól tervezhető a tó partján egy vagy akár több napos kirándulás is. Tavaly több mint 29 ezer darabot vásároltak ezekből a termékekből, idén május 8-ig pedig már csaknem 1500-an vették igénybe a kedvezményt. A Balaton 24/72 Duo idén már nem elérhető.

A Volánbusz új autóbuszok forgalomba állításával is emelte tavaly óta az utaskiszolgálás színvonalát a Balaton vonzáskörzetében. Somogy megyében 14 darab új, Credo Econell 12 típusú autóbusz állt forgalomba 2021-ben, elsősorban a Balaton déli partján, Fonyód, Siófok, Balatonlelle vonzáskörzetében, valamint a Marcaliból és Kaposvárról Balatonboglárra közlekedő járatokon. Két Credo Inovell 12 típusú autóbusz Nagyatád és Keszthely, illetve Nagyatád és Hévíz között, egy Volvo 8900 típusú jármű pedig a Siófokról induló helyközi vonalakon fiatalítja az állományt tavaly óta.

Zala megyébe 15 új Credo Econell 12 típusú jármű érkezett, elsősorban Keszthely, Nagykanizsa és Hévíz térségében. Egy Credo Inovell 12 típusú autóbusz a Zalaegerszeg-Keszthely-Tapolca-Győr vonalon, két Volvo 8900-as jármű Nagykanizsa és Keszthely, egy harmadik pedig Balatonmagyaród és Nagykanizsa között teljesít szolgálatot.

Veszprém megyébe 11 darab új Credo Econell 12 típusú autóbusz került, elsősorban egyes Pápát, Tapolcát, Veszprémet érintő vonalakra.