Navigáció átugrása

Vonattal vagy Volánbusz-járattal a Balaton Soundra és a Balaton körül

2022. június 27.

Június 29. és július 2. között tartják a népszerű Balaton Sound fesztivált, melynek résztvevői számára a MÁV-Volán-csoport kedvezményekkel könnyíti az utazást vonattal és busszal egyaránt a Balaton partja körül. A Balaton Sound TravelPass hetijegy június 27. és 30. között váltható, és június 27-től július 3-ig érvényes a Balaton mindkét partján minden vonatra, illetve a balatoni települések között járó Volánbusz-járatokra. A bérlettel nemcsak a tó körül lehet könnyen utazni, de a szállás és a fesztivál helyszíne között is kényelmesen lehet ingázni.

A Balaton Sound TravelPass hetijeggyel az utasok hét napon át korlátlanul utazhatnak a Balaton partja mentén, a balatoni települések között, akár vonattal, akár a Volánbusz helyközi járataival. Ezzel a jeggyel az érvényességi időszakon belül nem csak Zamárdi környékén, hanem akár a teljes déli vagy északi parton is igénybe lehet venni a menetrend szerinti vasúti és buszos helyközi közszolgáltatásokat.
 
A hetijegy érvényessége 7 nap, a kezdő nap június 27., azt legkésőbb június 30-ig lehet megváltani. A Balaton Sound TravelPass így a fesztivál előtti vagy utáni napon is használható.
 
A hetijeggyel a legtöbb esetben olcsóbban utazhat a fesztiválozó, mintha minden alkalommal külön jegyet vásárolna a pénztáraknál, az automatáknál vagy online a MÁV applikáció, illetve az Elvira menetrendi tervező segítségével, vagy akár az autóbuszok fedélzetén. A Balaton Sound TravelPass 26 éven aluliak számára, valamint online felületen vásárolva kedvezményes áron érhető el. MÁV mobilalkamazással a 26 éven aluliaknak 2692, míg a 26-nál idősebbeknek 3592 forint a hetijegy ára másodosztályra. A pénztári és a jegyautomatás vásárlás esetén 2990, illetve 3990 forint az ára korosztályi bontástól függően. (1. osztályon, kutya vagy kerékpárszállítás során az általános szabályok szerint kell megváltani a további kiegészítő jegyeket.) A termékekhez a választott vonatra előírt felárat meg kell váltani. A felhasználási területen azonban szinte valamennyi vonaton van felármentesen igénybe vehető kocsi, ahol a szabadon maradt ülőhelyek foglalhatók el.
 
A Balaton Sound TravelPass felhasználási területét egy térképen is meg lehet tekinteni. A hetijegy – a sötétkékkel kiemelt – Székesfehérvár–Balatonszentgyörgy–Keszthely, a Székesfehérvár–Tapolca és a Keszthely–Tapolca–Sümeg vasútvonalon, valamint a – sárga területen belüli – Balaton körüli települések között a Volánbusz helyközi járatain is érvényes. A Balaton Sound TravelPass a felhasználási területen minden vonaton érvényes – beleértve az éjszaka óránként közlekedő Bagolyvonatokat is.
 
 
A jegy érvényességi területe térképen.

TravelPass csak a Balaton partja mentén érvényes az utazáshoz. Aki a Balaton környéki vonalaknál nagyobb távolságba kíván utazni, pl. Budapest és Zamárdi között, akkor a teljes útvonalra szükséges jegyet – a rá érvényes kedvezményekkel – váltania. Ezen kívül a TravelPass a helyi települési autóbuszjáratokon (pl. Siófok) sem érvényes.

Az érintett települések között közlekedő emelt szintű szolgáltatást nyújtó Volánbusz-járatokon – a teljes árú és kedvezményes Balaton Sound hetijegyhez egyaránt – a távolsági kiegészítő jegyet meg kell váltani. Ezek között a települések között Volánbusz-járattal is igénybe lehet venni a Balaton Sound TravelPass hetijegyet: Ábrahámhegy, Alsóőrs, Aszófő, Badacsony, Badacsonylábdihegy, Badacsonytomaj,  Badacsonytördemic, Balatonakali, Balatonakarattya, Balatonalmádi, Balatonberény, Balatonboglár, Balatonederics, Balatonfenyves, Balatonfőkajár, Balatonföldvár, Balatonfüred, Balatonfűzfő, Balatongyörök, Balatonkenese, Balatonlelle, Balatonmáriafürdő, Balatonőszöd, Balatonrendes, Balatonszárszó, Balatonszemes, Balatonszentgyörgy, Balatonszepezd, Balatonudvari, Balatonvilágos (beleértve Balatonaliga településrészt is), Csajág, Csopak, Fonyód, Gyenesdiás, Keszthely, Lovas, Örvényes, Paloznak, Révfülöp, Siófok (beleértve Szabadisóstó és Balatonszéplak településrészt is), Szántód, Szigliget, Tihany, Vonyarcvashegy, Zamárdi és Zánka.
A Volánbusz által lefedett terület településlistája és a részletes felhasználási feltételek megtalálhatók a társaság honlapján.

Aki csak rövidebb időre látogat ki a fesztiválra, a Balaton24 és Balaton72 napijegyekkel is a fenti feltétekkel utazhat a Balaton körül.

A hetijeggyel kapcsolatos további információk a felhasználási feltételekről a vasúttársaság honlapján olvashatók.