Navigáció átugrása

Barangolj a Borongolóval – vonattal és Tokajbusszal!

2022. augusztus 2.

Új, vasúttal összehangolt autóbuszjáratok segítik a tokaji borvidék felfedezését

A MÁV–Volán-csoport leányvállalatai – a Volánbusz és a MÁV-Start – összehangolt járatokkal segítik a világörökség részét képező tokaji borvidék elérését és felfedezését: augusztus 5-től a Volánbusz – Tokajbusz néven – új, a vonatokhoz csatlakozó autóbuszjáratokat indít Tokaj térségében a nyári hétvégéken. A borvidék autóbuszos kiszolgálásának turisztikai célú fejlesztéséhez csatlakozva a MÁV-START a Volánbusszal közös napijegyet vezet be.

A Volánbusz úgy alakította ki a nyári időszámítás alatt kétóránként közlekedő Tokajbusz-járatok útvonalát, hogy azok érintsék a térségben elhelyezkedő fontosabb turisztikai látványosságokat, illetve Tokaj és Szerencs vasútállomásokon átszállást biztosítsanak a személy- és InterCity vonatokra Miskolc-Budapest, valamint Nyíregyháza irányába és irányából egyaránt. Az autóbuszok a Tokaj–Bodrogkeresztúr–Mád–Tállya–Rátka–Szerencs, a Szerencs–Rátka–Tállya–Mád–Bodrogkeresztúr–Tokaj–Tarcal és a Tarcal–Tokaj útvonalon közlekednek a péntek esti, valamint a szombat és vasárnap késő délelőttől késő estig terjedő időszakban. Az új járatoknak köszönhetően javul a fontosabb látványosságok közösségi közlekedéssel történő elérhetősége, és nő az eljutási lehetőségek száma a térségben elhelyezkedő településekről Tokajba és Szerencsre.

A menetrendi fejlesztéshez kapcsolódóan új, a MÁV-START-tal közös, egynapos és háromnapos érvényességű, Borongoló napijegy bevezetése teszi még kényelmesebbé a környék látnivalóinak felfedezését 2022. augusztus 5-től, elővételben pedig már augusztus 3-tól megváltható. Az egynapos jegy 590 forintos, a háromnapos jegy 1.190 forintos áron vásárolható meg az adott viszonylatban közlekedő autóbuszok fedélzetén, a térségben elhelyezkedő pénztárakban, illetve a MÁV-START jegyértékesítési rendszerében. A napijegyek a Tokajbusz járatok mellett a Tokaj, Tarcal, Mezőzombor, Szerencs, Mád, Tállya, Rátka, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Szegi, Szegilong, Erdőbénye településeket magába foglaló zónán belül a vonatokon és az autóbuszokon egyaránt felhasználhatók utazásra. A MÁV-START online jegyértékesítési rendszerén keresztül vásárolva 10%-os kedvezmény érhető el a jegyekre.

„A Volánbusz – a kormányzati törekvésekkel azonosulva – elkötelezett a közösségi közlekedéssel, valamint a turisztikai célokkal kapcsolatos fejlesztések előkészítése, támogatása és megvalósítása mellett. A Tokajbusz-járatoknak és a vasúttal összehangolt menetrendeknek köszönhetően javul a fontosabb látványosságok közösségi közlekedéssel történő elérhetősége, és nő az eljutási lehetőségek száma a térség településeiről Tokajba és Szerencsre. A Borongoló napijegyek bevezetésével egységessé válik a cégcsoport díjszabása a borvidéken. A nyári időszámítás alatt kétóránként közlekedő Tokajbuszok utolsó járatai pénteken 20 óra 30 perckor, szombaton és vasárnap 22 óra 40 perckor indulnak a helyi turisztikai igényekhez igazodva” – mondta Kruchina Vince, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója a Tokajban tartott sajótájékoztatón.

A térség közösségi közlekedésének turisztikai célú fejlesztéseihez csatlakozva a MÁV-START is menetrendi módosításokat vezet be: Nyíregyháza és Miskolc között a kora reggeli és esti vonatok a hétvégéken is közlekednek, valamint a Nyíregyháza és Szerencs közötti reggeli és esti személyvonatok Miskolcig meghosszabbítva közlekednek és onnan is indulnak.

A Tokajbusz-járatokról és az új napijegyről a www.volanbusz.hu/tokajbusz weboldalon található bővebb információ.

A képen a Tokajbusz egyik járata látható.