Navigáció átugrása

Credobus Econell 12 Next – tesztüzemben a legújabb magyar gyártmányú autóbusz a Volánbusz győri vonalain

2022. szeptember 16.

A Volánbusz egy vadonatúj, magyar gyártmányú autóbuszmodellt, a Kravtex-Kühne Csoport Credobus Econell 12 Next típusú járművét teszteli Győr helyi és elővárosi vonalain 2022. szeptember 16–21. között. A Volánbusz honlapján elérhető menetrend szerint közlekedő tesztautóbusz menetjeggyel vagy bérlettel vehető igénybe.

A Volánbusz célja nem csupán az utasok magas színvonalú kiszolgálása, hanem az is, hogy a hazai buszgyártás szereplőivel együttműködve, egy innovatív tudásközponttá alakulva segítse az új járműtípusok fejlesztését, hazai munkába állását és költséghatékony üzemeltetését. Ezért folyamatosan együttműködik a járműgyártókkal a korszerű, új autóbuszok tesztelésében. A társaság legutóbbi projektje keretében – 2022. szeptember 1-jétől 26-ig – az érdi és Érd környéki viszonylatokon zajlik egy Solaris Urbino 15 LE Electric típusú, tisztán elektromos meghajtású autóbusz tesztüzeme, szeptember 16-tól 21-ig pedig a Kravtex-Kühne Csoport új járműtípusát, a Credobus Econell 12 Next autóbuszt próbálhatják ki a Volánbusz utasai és szakemberei.

2022. augusztus 31-én a Volánbusz népligeti autóbusz-állomása adott otthont a Credobus Econell 12 Next ünnepélyes bemutatójának, amely most hat napon keresztül a győri utasok szolgálatába áll. A korszerű és környezetkímélő, dízelüzemű autóbusz szeptember 16-tól 18-ig Győr elővárosi vonalain teljesít szolgálatot Bábolna, Bőny, Mezőörs, Rábapatona és Rétalap települések érintésével, míg szeptember 19–21. között a megyeszékhely helyi közlekedésben vehetik igénybe az utasok az itt elérhető menetrend szerint.

A 43 ülő és 40 álló utas szállítására alkalmas járművön USB-töltők, ultraszéles utasinformációs monitor, full-LED világítás és nagyteljesítményű, antivirális klíma szolgálja az utasok kényelmét és egészségét, amely csökkenti többek között a koronavírussal való megfertőződés kockázatát is. Az ultrakönnyű, dízelüzemű Credobus Econell 12 Next saját tömege minimum 1,5 tonnával alacsonyabb, ezért más buszokhoz képest évente több mint 4.000 literrel kevesebb üzemanyagot igényel és mintegy 10 tonna CO2-kibocsátástól mentesíti a légkört.

A Volánbusz közel hatezer darabos járműállományának több mint egyharmada a Kravtex megbízható, korszerű autóbuszaiból áll. A társaság örömmel teszteli a hazai járműgyártó legújabb technológiai fejlesztéseit, és reméli, hogy a jövőben további Credobusokkal bővítheti állományát.

A képen az új jármű látható.

 

Volánbusz Zrt.