Navigáció átugrása

„Közösen, zölden” – edukációs országjáró kampány a MÁV-Volán-csoportnál

2022. október 19.

A MÁV-Volán-csoport célja, hogy minél többen válasszák a közösségi közlekedést, ami környezetbarát megoldást jelent az egyéni utazással szemben. Idén októberben négy helyszínen – Debrecenben, Miskolcon, Celldömölkön és Pécsen – várja programokkal a „Közösen, zölden” edukációs roadshow az érdeklődőket. 

Folytatva a 2021-es Magyarországon is sikeres „Vasút Európai Éve” kezdeményezést, a fenntartható közösségi közlekedés népszerűsítéseként 2022 őszén egy edukációs országjáró kampányt szervez a MÁV-Volán-csoport. A „Közösen, zölden” kampány keretében októberben négy állomásra látogat el a MÁV Rail Tours tematikusan berendezett Kék Duna bárkocsija. Minden állomáson számos, a vasúttársaság és a Volánbusz által szervezett program várja a látogatókat. Október 20-án Debrecenben, október 21-én Miskolcon, október 25-én Celldömölkön és október 27-én Pécsen érdemes a vasútállomásokra látogatni 10:00 és 18:00 óra között.

Többek között megtekinthető és kipróbálható lesz a MÁV emberi erővel működtethető 1,5x3 méteres terepasztala, a látogatók tesztelhetik tudásukat az ismeretterjesztő játékokban. A kitelepüléseken jelen lesznek a Volánbusz modern, új beszerzésű autóbuszai is, melyeknél különböző aktivitásokkal, játékokkal várják az érdeklődőket. A szakma iránt érdeklődők a MÁV-Volán-csoport karrier- és pályaorientációs ajánlatairól is tájékozódhatnak.

Jelentősen növelni kell a közösségi közlekedés szerepét a személyközlekedésben, illetve a vasút részarányát az áruszállításban ahhoz, hogy az Európai Unió által 2050-re megfogalmazott klímacél elérhető legyen, és 90 százalékkal csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás. A MÁV-Volán-csoport szeretné felhívni a lakosság figyelmét, hogy a közlekedési módok megválasztásával is jelentősen csökkenthető a CO2-kibocsátás. A vállalatcsoport zöld kampánya a Vasút Évéhez kapcsolódva indult 2021. február 17-én. Ettől az időponttól a MÁV-START által kiállított elektronikus vonatjegyen, bérleten valamint azokon a nyomtatott jegyeken és bérleteken, ahol ez nem okoz többlet papírfelhasználást, a vasúttársaság feltünteti a távolságra vonatkozóan a CO2-kibocsátás megtakarítását. Az egyéni autós közlekedéshez képest vonattal utazók CO2 kibocsátás-megtakarítása 2021. február és 2022. október között már több mint 1,4 millió tonna.

A Volánbusz a Zöld Busz Program keretében elektromos autóbuszokat tesztel és állít forgalomba országszerte. Végső cél a korszerű autóbuszpark létrehozása, a buszos közlekedés károsanyag kibocsátásának és üzemeltetési költségeinek redukálása a fenntartható környezetvédelem érdekében. Az új, tisztán elektromos üzemű autóbuszok is nagyban hozzájárulnak a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, emellett a hagyományos járműveknél csendesebb üzemmódban közlekednek. Mindezzel egészségesebbé és nyugodtabbá válik az érintett autóbusz-vonalak környékén élők élete is.

A fenntarthatóság záloga a MÁV-Volán-csoport, hiszen vonat- és autóbuszhálózata átszövi Magyarország teljes területét. A vállalatcsoport célja az utasok igényeihez igazodó, az autózással árban és időben is versenyképes szolgáltatáskínálat, egységes menetrend, és összehangolt tarifarendszer kialakítása. A fenntarthatósági célkitűzések elérése érdekében fontos, hogy a közösségi közlekedés versenyképes alternatíva legyen az utazók számára, és egyre többeket ösztönözzön ennek használatára az egyéni utazás helyett. A MÁV-Volán-csoport fenntarthatósági weboldalán mutatja be célkitűzéseit és a környezet védelmében tett legfontosabb intézkedéseit.

 

A képen látható: az új kocsi