Navigáció átugrása

Visszatért Pécsre az emeletes Ikarus 556-os

2022. október 22.

1969 és 1976 között a baranyai megyeszékhelyen teljesített szolgálatot a MÁVAUT Ikarus 556-os emeletes busz, amelyet október 22–23-án kívül-belül megújulva, teljes pompájában lehetett megcsodálni Pécsett.

Az ünnepi hétvégén Pécsre látogatott a legértékesebb magyar oldtimer jármű, a MÁVAUT legendás Ikarus 556-osa, amelyet sajtótájékoztató keretében a Volánbusz mutatott be.
 
A Volánbusz forgalmi és kereskedelmi főigazgatója, Kameniczky Ákos köszöntőjében kiemelte: a Volánbusz a járműfiatalítási programjában az elmúlt években közel 2.000 db új autóbuszt szerzett be, melyek a mai kor követelményeinek maximálisan megfelelnek. Ebből viszont adódik, hogy az utakon található 20-30 vagy néhány esetben még e feletti Ikarus autóbuszok lassan eltűnnek az utakról. A Volánbusz értékmentési programja arra hivatott, hogy a mindenki számára ismert és közkedvelt hazai gyártású vagy adott esetben egy-egy különleges járművet megmentsen az utókor számára. 
 
Ezen munkának az egyik legjelentősebb állomása a MÁVAUT Ikarus 556 típusú autóbusz felújítása volt, melyre mintegy 15.000 munkaórát fordítottunk és egy 40 évig a szabad ég alatt szétkorrodált „járműből” sikerült ezt az ikonikus autóbuszt újraéleszteni. A karosszéria felújítása Zalaegerszegen történt, az ülések kárpitozását viszont a társaság pécsi szakemberei végezték el.
Az Oldtimer Club Pécs szervezésében megvalósuló Őszi Veteránjármű-kiállítás és Börze fő attrakciója is a „Bikarusz” néven emlegetett jármű. Az eseményre ellátogatók a vasárnapi bemutató előtt, már ma is utazhatnak az emeletes autóbusszal. A járatok Pécs, autóbusz-állomásról indulnak és oda is érkeznek, egy út időtartama körülbelül 20-25 perc.
 
 
A képen: Kameniczky Ákos
A képen: a felújított busz
A képen: a felújított busz
 
Volánbusz Zrt.