Navigáció átugrása

100 darab új Credobus Inovell autóbusszal folytatódik a Volánbusz flottájának fiatalítása

2022. október 26.

A Volánbusz jármű-fiatalítási programjának kiemelt célja a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények hatékony és magas színvonalú kiszolgálása. Ennek érdekében idén ősszel is folytatódik a 2018 óta tartó modernizáció: novemberben száz darab Credobus Inovell 12 típusú autóbusz áll forgalomba országszerte, kényelmes, korszerű utazási körülményeket biztosítva. 

A 2022 júniusában eredményesen zárult közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a Kravtex-Kühne Csoport október folyamán megkezdte 100 darab Credobus Inovell 12 típusú, két tengelyes, normál padlós szóló autóbusz szállítását a Volánbusznak. A járművek már jól ismert, megbízható típusnak számítanak, hiszen csak ebből a típusból több mint 500 darab állt forgalomba az elmúlt években. A Kravtex eddig összesen több mint 2.500 autóbuszt adott át a közlekedési társaságnak, a mosonmagyaróvári-győri gyártású buszok részaránya a hatezer darabos flottában meghaladja a 40 százalékot.

Az új autóbuszok az ország csaknem teljes területén, 15 megye helyközi-távolsági autóbuszvonalain szállítják az utasokat novembertől. Az érintett megyékben a Volánbusz évente mintegy 332 millió utast szállít összesen. Az új autóbuszok közül 4 darab Győr-Moson-Sopron megyébe, a mosonmagyaróvári telephelyre kerül, a Mosonmagyaróvár–Győr, Győr–Csorna, Mosonmagyaróvár–Ásványráró–Győr, Mosonmagyaróvár–Jánossomorja; Mosonmagyaróvár– Csorna, Mosonmagyaróvár–Hédervár viszonylatokra, az itt utazó évi több mint 4 millió utas számára biztosítva színvonalas kiszolgálást.

A Credobus Inovell 12 típusú buszok 73 fő utas egyidejű szállítására alkalmasak (5 fő/m2 állóhely kihasználással számolva), utastéri légkondicionálóval, kamerarendszerrel, HKIR-kompatibilis fedélzeti utastájékoztatóval felszereltek, továbbá az utasülések USB töltőpontokkal és telefontartókkal is rendelkeznek. A normál padlós kialakításnak köszönhetően a hosszabb utaknál elengedhetetlen poggyásztér is az utasok rendelkezésére áll. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO6d előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja. A járművek beszerzési értéke összesen mintegy nettó 6,5 milliárd forint.

Az autóbuszok érkezését bejelentő ünnepélyes eseményen Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára hangsúlyozta: „A 2010 óta követett kormányzati gazdaságpolitika egyik alapeleme a hazai járműipar támogatása, ezért is öröm, hogy ezt a jelentős közbeszerzést a Kravtex nyerte. A járműipar a gazdaság teljesítményében, a foglalkoztatásban és a kivitelben egyaránt meghatározó jelentőségű szektor. Az utóbbi évtizedben sokat haladtunk előre a buszflotta megújításában: a 2018 óta tartó járműfiatalítási program keretében több mint 2100 új és újszerű autóbusz állt, illetve állhat forgalomba a jövő év elejéig, több mint 163 milliárd forint értékben, így jelentősen csökkent az állomány átlagéletkora. A járműfiatalítási programot segíti, hogy a  Volán társaságok kétlépcsős integrációjával nőtt a kiadási hatékonyság, kevesebb tartalékra, így összesen kevesebb buszra van szükség. Ez az integráció folytatódik a megrendelői oldalról is. A Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft. alapjain épül fel az országos közlekedésszervező, amely teljes körű működését 2023-ban kezdi meg. Létrehozásának célja, hogy egységes hálózatban, menetrendben és tarifával tudjon működni a hazai vasúti és közúti közlekedés. Az országos közlekedésszervező feladata lesz az is, hogy pályázatokat írjon ki a helyközi közszolgáltatási buszvonalak üzemeltetésére. Az első pályázatokat már jövőre tervezzük megjelentetni, és néhány év alatt sor kerül az összes vonalra. Ugyancsak az országos közlekedésszervező fogja koordinálni és ellenőrizni az úgynevezett tiszta járművek beszerzésére vonatkozó uniós direktíva betartását a  városi, elővárosi buszokra, amely szerint a közbeszerzéseken belül bizonyos, időben is növekvő arányban alacsony kibocsátású, illetve ezen belül teljesen emissziómentes járműveket kell forgalomba állítani.”

Kara Ákos országgyűlési képviselő hozzátette: „Különleges alkalom a mai, hiszen Győr-Moson-Sopron megye kormányzati program keretében száz darab, helyben gyártott autóbuszt küldhet a magyar települések számára. A megyében élőknek pedig jó hír, hogy négy jármű helyben áll az utasok szolgálatába. Térségünk, városunk az innováció és az ipar nem csak múltbeli és jelenbeli, de remélhetőleg jövőbeli meghatározó szereplője is. A köszönet természetesen az autóbuszokat gyártó cég képviselőinek, munkavállalóinak is szól: nagyszerű termék viszi a megye jó hírét az ország más részeibe, és remélhetőleg országhatáron túlra is. Térségünk számára az elmúlt évek kormányzati döntései komoly eredményeket hoztak, hiszen számos alkalommal érkeztek új autóbuszok a megye helyközi és Győr helyi közlekedésébe. A közösségi közlekedés sok szempontból a jövőt jelenti. Biztos vagyok benne, hogy amíg a kormányzat fontos fókuszpontja a közösségi közlekedés fejlesztése, addig megyénk és városunk – az összes többihez hasonlóan – minden támogatást meg fog kapni ehhez.”

Radnóti Ákos, Győr alpolgármestere kijelentette: „A mai nap átadott 100 autóbuszból a régióba 4 darab kerül. Noha ez a helyközi közlekedést fogja érinteni, de a helyközi közlekedés is fontos Győr városának, hiszen rengetegen járnak ide dolgozni és tanulni, vagy akár kikapcsolódni a megyéből. Így kiemelten fontos a helyközi közlekedés színvonalának fejlesztése. Gratulálok a Kravtex-Kühne cégcsoportnak, hiszen olyan autóbuszokat hoznak létre, amelyek megfelelnek a kor követelményeinek, ráadásul a cég győri kötödése erős, hiszen itt is gyárt, így az ő sikerük, a város sikere is. Nagyon fontos a környezettudatosság, környezetvédelem és a gazdaságos üzemeltetés, Győr városában erre különösen nagy hangsúlyt fektetünk. Ezek az autóbuszok tökéletesen megfelelnek ennek a kihívásnak. Jelentős fejlesztések valósultak meg a helyi közlekedésben is 2020 óta, hiszen a járműflotta gyakorlatilag majdnem fele megújult, 39 új autóbusz állt forgalomba. A győriek elégedettek az új autóbuszokkal, színvonalasabb a buszközlekedés már Győrben, mint pár éve, de azt gondolom, hogy ez még javulni fog és javulnia is kell, s a nemsokára megérkező 13 új elektromos busz ezen tovább javíthat.”

Dr. Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a hat éve elfogadott Nemzeti Autóbuszgyártási Cselekvési Program komoly lehetőséget biztosított a magyar gyártóknak, hogy bekapcsolódjanak a hazai közforgalmú autóbuszpark cseréjébe. A Kravtex-Kühne Csoport élni tudott ezzel a lehetőséggel, és 2016 óta több autóbuszt adott át, mint az azt megelőző 17 évben: több mint 1.500 darabot. Ma már a Credobus a VOLÁNBUSZ Zrt. flottájának meghatározó márkája: a kisalföldi buszok részaránya 40 %, az össz-futásteljesítménynek pedig már a felét teljesítik. A cégcsoport Mosonmagyaróváron és Győrben közel 500 embernek ad munkát és 100 magyar kkv szállít különféle komponenseket és anyagokat a buszgyártáshoz. Az ultrakönnyű Credobus autóbuszok gazdaságossága közismert: a 1,5 - 3 tonnával alacsonyabb saját tömeg közvetlenül legalább 15 % üzemanyag-megtakarítást jelent. Ezzel flottaszinten évente ötmilliárd forinttal csökken a közlekedési társaság energiaköltsége.

Kruchina Vince, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója kiemelte: a közlekedési vállalat célja továbbra is az, hogy a járműpark folyamatos megújításával még vonzóbbá tegye a közösségi közlekedést az egyénivel szemben. Az új járművek folyamatos érkezése jelentős komfortnövekedést eredményez az utazásban. Az új buszok érkezésével a közszolgáltatás szervezése is hatékonyabb: egy új autóbusz akár több régebbi járművet is kiválthat. A társaság fontos  szereplő a hazai autóbusz-piacon. Célja nem csupán az utasok magas színvonalú kiszolgálása, hanem az is, hogy a hazai buszgyártás szereplőivel együttműködve, egy innovatív tudásközponttá alakulva segítse az új járműtípusok fejlesztését, munkába állításukat és költséghatékony üzemeltetésüket.

Győr-Moson-Sopron megyébe 2018 óta összesen 97 új autóbusz érkezett, több mint 8 milliárd forint értékben. A fejlesztéseknek köszönhetően az állomány átlagéletkora 14 évről 11,7 évre csökkent, és mintegy 150 elöregedett járművet selejtezett le a társaság.

A Volánbusz évi közel 17,5 millió járatán 442 milliónál is több utas szállításáról gondoskodik országszerte, folyamatosan fiatalodó és korszerűsödő járműállománnyal. A közlekedési társaság 2018-ban indult jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – több mint 2100 új és újszerű autóbusz állt, illetve állhat forgalomba jövő év elejéig.

A képen az új autóbuszok láthatók.

A képen az új autóbuszok láthatók.

A képen dr. Krankovics István, Vitézy Dávid és Kruchina Vince látható.

 

Volánbusz Zrt.