Navigáció átugrása

Komlón folytatódik a Zöld Busz Program Mintaprojektje

2022. december 1.

A HUMDA Zrt. Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojektjében egy hónapon át elektromos meghajtású buszt tesztelnek Komlón. A BYD K7UA típusú midi elektromos busz rásegítő, tehermentesítő járatként, a menetrendszerinti busz előtt közlekedik majd a város legtöbb helyi viszonylatán, minden munkanapon, egészen december 29-ig. A gyártó adatai szerint a jármű egy töltéssel 200 kilométeres távolságot képes megtenni. Egyszerre 54 fő befogadására alkalmas, közülük huszonhárman ülve utazhatnak. A környezetkímélő busz ezúttal is díjmentesen próbálható ki, menetrendje a Volánbusz honlapján érhető el.

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojekt célja, hogy a települések és az üzemeltetők is hasznos tapasztalatokat szerezzenek az elektromos midi buszok működtetéséről. A tiszta és csendes járművek forgalomba állítása szemléletformálási célokat is szolgál. A december elsején induló, négy hetes demonstráció alatt a Volánbusz Zrt. üzemelteti az autóbuszt, amely nyolc vonalon közlekedik majd a baranyai városban. A gyártó BYD biztosítja a jármű energiaellátásához a töltőberendezést, amely maximális teljesítményleadás mellett hozzávetőlegesen három óra alatt képes feltölteni a tesztelendő autóbusz 174 kWh-s akkumulátorát.

– A komlói mintaprojekteken olyan üzemeltetési tapasztalatokat szerzünk, amelyek újabb beruházásokat alapozhatnak meg, és segíthetik a hazai tömegközlekedési járműállomány megfelelő ütemű korszerűsítését. A Zöld Busz Programban eddig összesen 79 elektromos meghajtású autóbuszt adtunk át öt helyszínen, a budapesti agglomerációban, Debrecenben, Miskolcon, Székesfehérváron és Veszprémben. A demonstrációs mintaprojektek alapozzák meg a további buszbeszerzéseket, előremozdítják a közúti közlekedés zöldítését – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója.

– A Volánbusz célja nem csupán az utasok magas színvonalú kiszolgálása, hanem az is, hogy innovatív tudásközponttá alakulva segítse az új járműtípusok fejlesztését, munkába állításukat és költséghatékony üzemeltetésüket. Ennek érdekében a közlekedési vállalat – az Európában egyik legnagyobb flottával rendelkező autóbuszos társaságként – örömmel és rendszeresen részt vesz az új modellek tesztelésében is, hiszen ez hozzájárul ahhoz, hogy olyan buszokat szerezzen be, amelyek innovatív megoldásokkal csökkentik a fenntartásuk költségeit, ugyanakkor megfelelnek a 21. századi utazási igényeknek is. Az emelkedő energia- és üzemanyagárak, a karbonsemlegesség 2050-es elérésére vonatkozó nemzetközi és hazai vállalások arra késztetik a Volánbuszt, hogy minél több alternatív meghajtású járművet állítson forgalomba, ezért különösen fontos a minél szélesebb körű tapasztalatszerzés – hangsúlyozta Kruchina Vince, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója.

– Megtisztelő számunkra, hogy Komlót egy ilyen kiemelt környezetbarát programhoz kérték fel partnerként. Városunk mindig is nyitott volt az újdonságokra, elkötelezett híve a tömegközlekedés modernizációjának. Bízom abban, hogy az itt élők együttműködése és természeti sajátosságaink nagyban hozzájárulnak a további fejlesztésekhez – tette hozzá Polics József, Komló város polgármestere.

A BYD 2017 áprilisában nyitott gyárat Komáromban, ahol kizárólag elektromos autóbuszokat gyártanak, szerelnek össze és tesztelnek a humanerőforrást is beleértve 40-45 százalékos hazai hozzáadott értékkel.

A közleményhez kapcsolódó kép innen tölthető le: https://drive.google.com/drive/folders/11wTVieg8bHo3teYRiQIEex0dVCQzZ8Hk.