Navigáció átugrása

Vasárnap lép életbe a MÁV-START és a Volánbusz új menetrendje

2022. december 6.

A MÁV-Volán-csoport új, 2022/2023-as vasúti és autóbusz-menetrendje december 11-én, vasárnap lép hatályba. A menetrendváltás előtt folyamatosan tettük közzé  az új menetrendeket, azonban időközben az újonnan alakult Építési és Közlekedési Minisztérium vette át az állami közösségi közlekedés felügyeletét, így a vállalatcsoport feletti tulajdonosi jogkörgyakorlást is. Az egyeztetések eredményeként az előzetesen meghirdetett változásokkal ellentétben nem módosul járataink menetrendje Gödöllő, Aszód, Bag és Tura térségében: az autóbuszközlekedés hatvani vasútvonal felújítása kapcsán tervezett átalakításait a beérkező utasjelzések, észrevételek felülvizsgálatának eredményeként nem hajtjuk végre.

A megrendelő minisztérium és vállalatcsoportunk vezetőinek egyeztetése során a menetrendváltásról is fontos döntések születtek, hiszen a megrendelő Építési és Közlekedési Minisztérium elvárásához igazodva arra törekszünk, hogy lehetőség szerint a minden érintett számára legkedvezőbb megoldásokat dolgozzuk ki.

A folyamat eredményeként a Gödöllő, Aszód, Bag és Tura térségében meghirdetett autóbuszos menetrendi változások nem lépnek életbe december 11-től. Az érintett vonalakon járataink a jelenlegi menetrendnek megfelelően közlekednek a továbbiakban is. További változás, hogy az Etyek és Biatorbágy vasútállomás között meghirdetett új 766-os autóbuszok nem indulnak el december 11-től, az új járatok forgalomba állítására később kerül sor.

Részletes menetrendünk honlapunkon böngészhető.

A MÁV-START új menetrendje a korábban meghirdetett szerint lép életbe, amelyről az utasok a www.mav.hu/ujmenetrend weboldalon már az elmúlt egy hónapban tájékozódhattak. Az Építési és Közlekedési Minisztérium a gazdaságfejlesztési irányokhoz, beruházásokhoz és a társadalmi igényekhez igazítja a vonatok közlekedését, ezért a menetrendet fokozatosan felülvizsgálja.

Az előzetes számítások alapján az idén akár a 131 milliót is elérheti a MÁV-START járatain utazók száma, társaságunk pedig 530 milliós utasszámot vár az idei évre. A jövő évben akár 700 millió utas közösségi közlekedéséről kell gondoskodni, ezért az új menetrend a korábbiaknál is utasközpontúbb szemléletet  hordoz, és kihasználja a legújabb fejlesztéseket, valamint a MÁV-Volán-csoport integrációjának előnyeit. A közösségi közlekedés versenyképességének egyéni közlekedéssel szembeni javítása érdekében az utazási szokásokhoz még jobban igazodó, összehangolt vasúti és buszos menetrendek teszik vonzóbbá, szerethetőbbé a vonattal, busszal utazást.

A képen az M3-as autópálya és egy autóbusz látható.

Volánbusz Zrt.