Navigáció átugrása

Ezeket a változásokat hozta a MÁV-START és a Volánbusz új menetrendje Heves megyében

2022. december 14.

December 11-én életbe lépett a MÁV-Volán-csoport új menetrendje, amely Heves megye esetében is több változást hozott. A módosítások célja a közösségi közlekedés versenyképességének javítása az egyéni közlekedéssel szemben, ezért az új menetrend még jobban igazodik az utazási szokásokhoz.

A Budapest-Keleti―Hatvan―Vámosgyörk―Gyöngyös útvonalon új, óránként közlekedő Mátra InterRégió vonat teremt közvetlen összeköttetést. A Keleti pályaudvarról óra 30 perckor indul, és következő óra 53-kor érkezik Gyöngyösre, onnan óra 3 perckor indul, és a következő óra 30-kor érkezik a Keletibe. A Keletiből 5:30-tól 22:30-ig indulnak, illetve oda 5:30-tól 22:30-ig érkeznek órás ütemben. A Keleti és Gyöngyös között Gödöllőn, Máriabesnyőn, Bagon, Aszódon, Turán, Hatvanban, Vámosgyörkön, Gyöngyöshalászon - egyes vonatok a Kitérőgyárnál is - megállnak. Az Agria InterRégiókkal közösen félórás ütemű közlekedést biztosítanak Budapest és Vámosgyörk között. A Mátra InterRégiók esetében hétköznapokon, az Agria InterRégiókban pedig minden nap – a FLIRT-flottán kívül – emeletes KISS motorvonatok is szolgálják az utasok kényelmes utazását. Késő esténként új Agria InterRégió közlekedik, a Keleti pályaudvarról 21 órakor indul Egerbe.

A menetrendváltástól Hatvanban is megállnak az InterCity-k, így közvetlen eljutás biztosítva a fővárosba és Miskolcra. Budapest és Hatvan között felármentesen vehetik igénybe az utasok az InterCity-ket. A hatvani megállás a salgótarjáni vonalról átszállók számára is fontos, mert Salgótarján és Budapest között 25 perccel gyorsabb lesz az utazás a jobb átszállásnak köszönhetően.

Az autóbusz-közlekedés terén a legtöbb változás Gyöngyös térségében lépett életbe: Heves megye második legnépesebb településén társaságunk buszos csatlakozást biztosít Mátra és Mátraalja felé a Mátra InterRégió vonatokhoz igazodóan, így a kedvelt hegyvidéki kirándulóközpontok könnyebben érhetők el Budapestről, Gödöllőről vagy Hatvanból.

A téli menetrendváltással több megállóhely elnevezése is megváltozott (a legtöbb – kilenc –Mátraszentimrét érintette), de az új menetrend egyéb kisebb korrekciót is lehetővé tett. Így vannak olyan járatok:

  • amelyeknek részben módosult az eddig megszokott útvonala (ilyen például a 3454-es járat);
  • amelyek a korábbihoz képest meghosszabbított útvonalon közlekednek (3492, 3655, 3656; 3680);
  • amelyek pár perccel korábban vagy később indulnak (3484);
  • s amelyekkel most először találkozhatnak az utasok (3688).

A változásokról bővebb információk a www.mav.hu/ujmenetrend honlapon és ezen az oldalon találhatók.

A Volánbusz a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében arra kéri az utasokat, hogy lehetőleg ne megszokásból közlekedjenek. Az utazás megkezdése előtt használjanak útvonaltervezőt (https://jegy.mav.hu/, menetrendek.hu), s még az indulás előtt tájékozódjanak a volanbusz.hu oldalon.