Navigáció átugrása

Ezeket a változásokat hozta a MÁV-START és a Volánbusz új menetrendje Hajdú-Bihar megyében

2022. december 14.

December 11-én életbe lépett a MÁV-Volán-csoport új menetrendje, amely Hajdú-Bihar megye esetében is több változást hozott. A módosítások célja a közösségi közlekedés versenyképességének javítása az egyéni közlekedéssel szemben, ezért az új menetrend még jobban igazodik az utazási szokásokhoz.

A Nyugati pályaudvar és Debrecen között már új Cívis InterRégió vonatok közlekednek óránként korszerű FLIRT motorvonatokkal. Az eddigi sebesvonatok viszonylata rövidül, illetve részben azok helyett közlekedik a Cívis InterRégió. Egyes nagyobb kihasználtságú Cívis InterRégiók pedig péntekenként és vasárnaponként továbbra is Budapest–Nyíregyháza, illetve Záhony viszonylaton közlekednek. Megszűnt a felár is, így az InterRégió vonatok gyorsvonati pótjegy nélkül vehetők igénybe.

A Cívis InterRégió bevezetésével, illetve indulásával párhuzamosan változott a térség autóbusz-közlekedési menetrendje. A módosításoknak köszönhetően az utazás tervezhetőbbé és kiszámíthatóbbá vált, az átszállási idők csökkentek, s a korábbiakhoz képest több autóbuszjárat csatlakozik a vonatokhoz: Hajdúszoboszló vasútállomáson Derecske, Nagyhegyes és Balmazújváros felé/felől (4475, 4476, 4477, 4542); Kaba vasútállomáson Földes és Nádudvar felé/felől (4532); Püspökladány vasútállomáson pedig Sárrétudvari, Szerep, Báránd, Földes és Nádudvar felé/felől (1443, 4446, 4521, 4522, 4538).

A decembertől bevezetett menetrend számos kisebb korrekciót is tartalmaz. Így vannak olyan járatok:

  • amelyek a korábbihoz képest meghosszabbított útvonalon közlekednek (például Tiszacsege települést érintő járatok többsége Tiszacsege, fürdő megállóhelyig/megállóhelytől közlekedik);
  • amelyek pár perccel korábban vagy később indulnak (például Debrecen–Földes, Berettyóújfalu–Váncsod, Biharkeresztes–Ártánd, Biharkeresztes–Told, Biharkeresztes–Nagykereki viszonylatban);
  • vagy amelyeknek kis mértékben megváltozott a menetideje és a megszokott útvonala (például Debrecen-Hajdúsámson, Debrecen-Téglás viszonylatban)

A Hajdú-Bihar megyei változásokról bővebb információk ezen az oldalon találhatók.

Fontos menetrendi fejlesztés, hogy a Debreceni Déli Gazdasági Övezet helyközi kiszolgálása érdekében 2022. december 11-től a Berettyóújfalu és Debrecen között közlekedő egyes autóbuszjáratokat az ipari terület érintésével közlekedteti a Volánbusz. A módosításnak köszönhetően Berettyóújfalu, Tépe, Derecske, Sáránd és Mikepércs településekről a gazdasági övezetben működő ipari létesítmények átszállásmentesen elérhetővé váltak a műszakokhoz igazodó és kiszolgáló autóbuszok által. A Debrecen–Berettyóújfalu viszonylatban közlekedő autóbuszok közül 5 járat, míg az ellenkező irány esetében 4 járat minden nap az ipari park érintésével közlekedik, az autóbuszok a Vitesco Tech. Hung. Kft. és a Krones Hungary Kft. elnevezésű megállóhelyeken állnak meg. Az ipari park érintésével közlekedő járatok Debrecen, autóbusz-állomás és az ipari park között kizárólag helyközi menetjeggyel és bérlettel vehetők igénybe.

Az érintett 4430 Debrecen-Berettyóújfalu vonal menetrendje erről az oldalról letölthető.

Püspökladányt érintő változás, hogy a Tokaj kör-InterCityk – az IC682-es számú járat kivételével – nem állnak meg Püspökladányban, mert az óránként közlekedő Cívis InterRégiók, illetve a Püspökladány—Biharkeresztes vonalon közlekedő InterCity és EuroCity vonatok, Budapest és Debrecen irányába is megfelelő kiszolgálást nyújtanak Püspökladánynak. Ezenkívül Püspökladány állomáson minden második, kétórás alapütemben közlekedő Nyírség IC-k, valamint a Latorca InterCity is megállnak. A perem- és csúcsidőszakokban az InterRégió vonatokat kiegészítő és sűrítő hivatásforgalmi személyvonatok is közlekednek, továbbá megmarad a nemzetközi összeköttetés az EC és IC vonatokkal (Erdély felé, napi 4 vonatpár), valamint a sűrített hivatásforgalmi közlekedés Debrecen felé. A reggeli IC682-es Tokaj InterCity Szolnok és Debrecen között hivatásforgalmi (munkába járási) szerepet lát el, ezért a szakaszon felármentesen lehet igénybe venni, és megáll minden érintett állomáson.

A MÁV-Volán-csoport  a kellemetlenségek elkerülése érdekében arra kéri az utasokat, hogy lehetőleg ne megszokásból közlekedjenek. Az utazás megkezdése előtt használjanak útvonaltervezőt (jegy.mav.hu, menetrendek.hu), s még az indulás előtt tájékozódjanak a változásokról, és ellenőrizzék a menetrendet, mert az indulási időpontokban eltérés lehet a korábban megszokottakhoz képest.