Navigáció átugrása

Új menetrend: Veszprém és Ajka között vasúti közlekedés helyett a Volánbusz járatai biztosítanak sűrűbb, kényelmesebb eljutási lehetőségeket

2022. december 15.

A MÁV–Volán-csoport új, 2022/2023-as vasúti és autóbusz-menetrendje december 11-én lépett hatályba. A vasúti és autóbuszos szolgáltatás összehangolása révén Veszprém és Ajka között vasárnaptól személyvonatok helyett a Volánbusz helyközi autóbuszjáratai szolgálják ki a településeket. Átszállással, a korábbinál sűrűbb eljutási lehetőségek segítik az utazást Budapestre, az InterCity vonatok által érintett településekre, valamint a Veszprém–Győr vasútvonal személyvonatokkal elérhető településeire is.

A Volánbusz a Veszprém és Ajka közötti települések vasúti kapcsolatának biztosítása érdekében több, jelenleg is közlekedő autóbuszjárat útvonalát módosította, illetve meghosszabbította, így azok Veszprém vasútállomáson munkanapokon jellemzően két-három óránként, csúcsidőben óránként, hétvégén pedig többnyire kétóránként biztosítanak csatlakozást a főváros felé közlekedő InterCity-khez. Az autóbuszok egy része Ajkán is csatlakozik a Szombathely felől/felé közlekedő vonatokhoz.

Az érintett vonalszakasz kevésbé kedvező elhelyezkedésű vasútállomásai helyett az autóbuszok a településeken több, jobb megközelíthetőségű megállóhelyet is érintenek, ezáltal kényelmesebbé vált az utazás. A megyeszékhelyen több járat végállomása módosult, Veszprém, Autóbusz-állomás helyett Veszprém, Vasútállomásról indulnak, illetve oda érkeznek, továbbá egyes járatok menetideje kis mértékben változott.

Márkó, Herend, Városlőd, Városlőd-Kislőd vasúti kiszolgálása a vonatok kis utasforgalma miatt a turisztikai időszak (március 11. és november 1. között) hétvégéire és ünnepnapjaira korlátozódik.

Módosult a megyében egyes autóbusz-megállóhelyek elnevezése is, melyek Alsóörs, Autóbusz-állomás helyett Alsóörs, Vasútállomás; Csopak, Községháza helyett Csopak, Csonkatorony 73-as út; illetve Csopak, Gyógyszertár helyett Csopak, Központ néven találhatók a menetrendekben.

A Veszprém és Ajka közötti településeket kiszolgáló és a vonatokat pótló autóbuszjáratok menetrendjei a Volánbusz honlapján érhetők el. Az autóbusz-menetrend Veszprém megyét érintő, további változásai itt olvashatók. A társaság a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében arra kéri az utasokat, hogy lehetőleg ne megszokásból közlekedjenek. Az utazás megkezdése előtt használjanak útvonaltervezőt (menetrendek.hu), s még az indulás előtt tájékozódjanak a volanbusz.hu oldalon.

 

Volánbusz Zrt.