Navigáció átugrása

Megszületett a megállapodás a Volánbusz és a SZAKSZ között – elmarad a sztrájk

2023. január 12.

Sikerrel zárultak a tárgyalások a Volánbusz és a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) vezetése között. A többkörös egyeztetés eredményeként létrejött a megállapodás a szakszervezet fenntartott két követeléséről – az egységes üzemanyag-normarendszer megvalósításáról és a munkába járás szabályozásáról –, így nem lesz sztrájk a Volánbusznál.

A SZAKSZ 2022 októberében több követelést támasztott a munkáltatóval szemben, majd október 25-én két órás figyelmeztető sztrájkot tartott. A követelések nagy része a kollektív szerződés megváltoztatására irányult, ezek vonatkozásában a bíróságok megállapították, hogy nincs helye munkabeszüntetésnek, mindössze két követelés – a munkába járási költségtérítés mértékének megemelése és az egységes üzemanyag-norma bevezetése – vonatkozásában lehet jogszerű a sztrájkjog gyakorlása. Ennek megfelelően ebben a két témában folytatódtak – több fordulóban – a konstruktív tárgyalások a felek között, melyek 2023. január 12-én eredményesen zárultak. A megállapodás értelmében 2023. január 1-jétől a Volánbusz a munkába járási költségtérítés mértékét további 2 forinttal megemelte, illetve vállalta, hogy bevezeti az egységes üzemanyag alapnormát azzal a kitétellel, hogy a gazdasági lehetőségeinek figyelembevételével továbbra is fenntartja a 80%-os kifizetési korlátot. A szakszervezet elfogadta, hogy az egységesítést a munkáltató az üzleti tervben szereplő sarokszámok megtartása mellett tudja csak vállalni, ezért a vonatkozó szabályokat időről-időre felül kell vizsgálnia. 
 
A Volánbusz vezetése felelősen gondolkodó munkáltatóként most és a jövőben is a kollégákat megbecsülve, az ő érdekeikre figyelemmel hozza meg döntéseit, hiszen a társaság munkavállalói tartják mozgásban Magyarországot. Ennek jegyében határozott 2022 decemberében, az üzemanyagár-sapka kivezetését követően azonnal a munkába járási költségtérítés 18 forinttal történő megemeléséről, majd év elején annak januári meghosszabbításáról, illetve ebben a szellemben állapodott meg a Közúti Közlekedési Szakszervezettel a lojalitási juttatás év végi bruttó 260 ezer forintra történő emeléséről, aminek köszönhetően 2022-ben összesen bruttó 490 ezer forinttal jutalmazta a kollégák elkötelezettségét.
 
A képen az egyeztetés látható.
A képen az egyeztetés látható.
A képen az egyeztetés látható.
 
Volánbusz Zrt.