Navigáció átugrása

Zöldebb, csendesebb, modernebb: megérkeztek a Volánbusz gázüzemű autóbuszai Szeged helyi közlekedésébe

2023. február 2.

Összesen 164 darab új, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő autóbusszal bővült a Volánbusz flottája, ebből 10 darab Szeged helyi közlekedésében korszerűsíti a járműállományt. A modern, alacsony károsanyag-kibocsátású buszok jelentősen hozzájárulnak a szolgáltatási színvonal emeléséhez, valamint a közlekedési társaság és a szegedi önkormányzat környezetvédelmi céljainak eléréshez.

A Volánbusz 80 autóbusszal, 36 vonalon biztosítja Szegeden a helyi autóbusz-közlekedési szolgáltatást, évente 534 ezer járaton mintegy 35,5 millió utast szállít. A helyi járműállomány fejlesztésében és a kiszolgálás színvonalának emelésében jelentős mérföldkövet jelent a 10 darab gázüzemű, MAN Lion’s City 12 típusú autóbusz forgalomba állítása. Két autóbusz már mostantól szállítja az utasokat, a többi jármű az utastájékoztatási eszközök beszerelése után, fokozatosan kapcsolódik be a helyi közlekedésbe.

A környezetkímélő járművek a város teljes területén közlekednek majd, kényelmes utazási körülményeket biztosítva a szegediek számára. A fejlesztésnek köszönhetően a helyi járműállomány 12,5 százaléka megújul, átlagéletkora 10,1 évről 8,9 évre csökken.

A Szegeden forgalomba álló 10 jármű nettó beszerzési értéke csaknem 920 millió forint. A légkondicionált buszok mindegyike 106 utas szállítására alkalmas, az ülőhelyek száma – az autóbusz-vezetőével együtt – 28. Az akadálymentes kialakítású járművek kerekesszék és babakocsi elhelyezésére szolgáló speciális férőhellyel, valamint felszállást segítő rámpával is rendelkeznek. Az utasok kényelmét wifi és USB-csatlakozók is szolgálják, a fedélzeten vizuális és hangbemondásos utastájékoztató berendezés, valamint kamerarendszer üzemel. A járművek töltését a Volánbusz szegedi telephelyének közvetlen közelében lévő közforgalmú töltőállomás biztosítja.

Nagy Sándor, Szeged alpolgármestere az ünnepélyes átadáson elmondta: "Szeged a zöld város koncepció jegyében kiemelten fontosnak tartja a közösségi közlekedés fejlesztését, mivel egy százhatvanezres város napi működése elképzelhetetlen a közösségi közlekedés nélkül. Ennek jegyében a Volánbusszal kötött hosszú távú megállapodás a járműpark folyamatos fejlesztését írja elő, mert az a célunk, hogy a szegediek magas színvonalú szolgáltatást tudjanak igénybe venni. Örömünkre szolgál, hogy a Volánbusz a rendszeres járműcserék révén egyre jobb minőségű utazást tud biztosítani az utasoknak, és ezzel hozzájárul ahhoz, hogy a városi közlekedésben meg tudjuk őrizni a közösségi közlekedés kiemelt szerepét."

Németh Tamás, a Volánbusz általános vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: „A fentartható közúti közlekedés a közösségi közlekedéssel biztosítható, különösen most, a szélsőséges energiapiaci változások korában. Az emelkedő energia- és üzemanyagárak, illetve a karbonsemlegesség 2050-es elérésére vonatkozó európai uniós elvárás arra készteti társaságunkat, hogy minél több alternatív – elsősorban elektromos és CNG – meghajtású járművet állítsunk forgalomba. Hamarosan 48 elektromos autóbusz is érkezik öt nagyvárosba – Szegedre 8 darab – a Zöld Busz Program támogatásával, így 5900 darabos járműállományunk 5,3 százalékát különösen környezetkímélő, alternatív hajtású autóbusz alkotja majd.”

A Volánbusz 2021 nyarán írt ki közbeszerzést 164 darab új, sűrített földgázzal (CNG, Compressed Natural Gas) üzemelő autóbusz beszerzésére. A nyertes ajánlattevő az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. lett. A 2022. február 28-án aláírt szerződés értelmében MAN Lion’s City 12 típusú, alacsony padlós, kéttengelyes, szóló kivitelű járművekkel bővül a közlekedési társaság flottája. A járművek közül 10 db Szeged helyi közlekedésében, 75 db a fővárosi agglomerációban, 40 db Szolnok környékén, 39 jármű pedig a zalaegerszegi helyközi vonalakon áll forgalomba. Valamennyi új autóbuszt Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, CNG-üzemű motor hajtja. A sűrített földgáz a hagyományos hajtóanyagokhoz képest alacsonyabb szén-dioxid- és koromkibocsátást eredményez. Emellett a CNG-motorok lényegesen csendesebben üzemelnek, mint dízelüzemű társaik, így csökkentik a környezet zajterhelését.

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utas szállításáról gondoskodott országszerte. Ma már nincs olyan járása az országnak, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A közlekedési vállalat 2018-ban indult jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – mintegy 2000 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a társaság további közel 200 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással.

A képen a felszólalók láthatók.

A képen az új járművek láthatók.

A képen a jármű töltése látható,

 

Volánbusz Zrt.