Navigáció átugrása

Május elsejei ünnepi forgalom

2023. április 27.

Május elsején és előtte változik a MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok közlekedési rendje. A MÁV-START járatai április 30-án az ünnepnapra, május elsején a vasárnapra, 2-án már a munkanapra érvényes menetrend szerint közlekednek. Jelentősen megnövekedhet az utasforgalom, ezért érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is. A Volánbusz járatok és a MÁV-HÉV járatok közlekedési rendje is módosul.  

 
Várhatóan jelentősen megnő az utasforgalom, ezért a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatokhoz a lehetőségekhez képest egy-két kocsival többet kapcsolnak a helyjegyek elővételi vásárlásától függően.
 
Érdemes elővételben megvásárolni a menet- és helyjegyeket a sorban állások elkerülése érdekében. Vasúti jegyváltáskor az utasok 5 százalékos kedvezménnyel élhetnek az automatákat használva, és 10 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe az online jegyvásárláskor az Elvirát vagy a MÁV applikációt használva.
 
A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményekkel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt április 28-án 10 órától május 1-én éjfélig vehetik igénybe.
 

Pápalátogatás

 
Április 28-án 12 órától az utasok a másnapi rendezvényekre szóló belépő felmutatásával utazhatnak díjmentesen Budapestre. Április 29-én és 30-án regisztráció és menetjegy nélkül utazhatnak az utasok Budapestre a rendezvényekre, illetve vissza a rendezvényekről haza, amelyet szóban jelezhetnek a jegyvizsgálónak. A helybiztosítással közlekedő vonatokra a helyjegyet érdemes minél hamarabb megváltani.
 
A díjmentes utazásról további részletek itt.
 

Volánbusz változások 

 
A Volánbusz járatainak közlekedési rendje is módosul:   
 
Dátum Közlekedési rend
április 27., csütörtök munkanap, iskolai előadási nap
április 28., péntek a hét utolsó munkanapja és iskolai előadási napja
április 29., szombat szabadnap
április 30., vasárnap munkaszüneti nap
május 1., hétfő a hét első iskolai előadási és munkanapját megelőző munkaszüneti nap
május 2., kedd a hét első iskolai előadási és munkanapja
május 3., szerda munkanap, iskolai előadási nap
Egyes településeken a helyi járatok az általános közlekedési rendtől eltérően közlekedhetnek. A további részletek, valamint az áruházakat érintő járatok közlekedésének változásai a Volánbusz honlapján érhetők el: https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/40316
 
A kényelmetlenségek elkerülése érdekében utazásukat lehetőség szerint előre tervezzék meg a www.menetrendek.hu oldalon.
 
Április 29. és május 1. között a Volánbusz nagyobb forgalmat bonyolító pénztárai meghosszabbított nyitvatartással üzemelnek az ország- és vármegyebérletek könnyebb megvásárlása érdekében. A Volánbusz pénztárainak nyitvatartása megyei bontásban itt található: https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/40451
 

MÁV-HÉV változások

 
A MÁV-HÉV vonatai a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint járnak.         
 
A menetrendek elérhetők a bkk.hu/menetrendek weboldalon és a BudapestGO utazástervezőben.