Navigáció átugrása

Közösen, zölden a Fenntarthatósági Témahéten

2023. április 27.

Április 27-én Szolnokon a Közösen, zölden edukációs programmal zárult a MÁV-Volán-csoport idei szerepvállalása a Fenntarthatósági Témahét programsorozatában. A vállalatcsoport 2023-ban a fenntartható közösségi közlekedés területeit érintő személyes és online tanórákkal, üzemlátogatássokkal, és támogatóként is megjelent a szemléletformáló programokban.

 
Közösen zölden- Szolnok
 
A Fenntarthatósági Témahét célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között. A programsorozatnak köszönhetően a gyermekek már iskolás korban megismerkedhetnek a fenntartható szemlélettel és a Föld védelmének fontosságával.
 
A Fenntarthatósági Témahét keretében idén a MÁV-Volán-csoport tíz munkatársa és vezetője tartott önkéntesen tanórákat a közösségi közlekedés előnyeiről és a vállalatcsoport zöld törekvéseiről. A programsorozatot támogató szakmai szervezetként a MÁV 23 helyszínen várta változatos programokkal az iskolásokat a témahét ideje alatt.
 
 
Közösen, zölden- Szolnok
 
A Közösen, zölden program keretében a szolnoki vasútállomáson a MÁV Rail Tours tematikusan berendezett „zöld kocsijában” a gyerekek kipróbálhatták az emberi erővel működtethető terepasztalt, és közelebbről is megtekinthették a Volánbusz sűrített földgázzal (CNG-vel) működő, alternatív meghajtású autóbuszát. A programon a fenntarthatóság jegyében a vasúti és a buszos közlekedéssel kapcsolatos tesztekkel, különböző edukatív aktivitásokkal és vasútbiztonsági játékokkal is várták az iskolásokat, akik a vállalatcsoport karrier- és pályaorientációs ajánlatairól is tájékozódhattak.
 
 
Közösen, zölden- Szolnok
 
HÁTTÉR:
 
A MÁV-Volán-csoport célja, hogy 2050-ig elérje a klímasemlegességet, ennek érdekében kidolgozta fenntarthatósági célkitűzéseit, amelyek között kiemelt jelentőségű a közlekedési szolgáltatók CO2-kibocsátásának csökkentése, a zöld digitalizáció, a hatékony energiagazdálkodás, a hulladékok környezeti terhelésének csökkentése és a körforgásos gazdaságra való áttérés, valamint a környezetbarát, fenntartható vállalati működés kialakítása. A MÁV–Volán-csoport fenntarthatósági weboldalalán a zöldstratégiai célkitűzések részletei mellett a legfőbb fenntarthatósági mutatókról, az aktuális zöld hírekről és érdekességekről is tájékozódhatnak az érdeklődők.
 
A MÁV-START CO2-számlálója 2021 februárja óta méri, hogy mennyivel csökkenti a társaság a károsanyag-kibocsátást. Az adatok szerint az indulás óta eltelt időszakban közel 1,9 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást sikerült megelőzni. A CO2-számlálót azzal a céllal indította el a vasúttársaság, hogy az utasokban tudatosítsa: a közlekedési mód megválasztásával is jelentősen csökkenthető a légkörbe kerülő káros anyagok mennyisége. Idén februárban mind a pénztárakban, mind a jegykiadó automatákban új, bankkártyaméretű jegyeket vezetett be a vasúttársaság. A 80x54 mm-es jegyek az eddigieknél kisebbek, gyorsabban nyomtathatók, egységes kinézetűek. Éves szinten 14 futballpályányi terület lefedéséhez elegendő jegypapírt, azaz mintegy 1100 kilométer jegycsíkot spórol meg a MÁV-START a fejlesztéssel. A flottafiatalítás is elengedhetetlen a fenntarthatósági célkitűzések teljesítéséhez. A MÁV-START az utóbbi években 92 IC+ kocsit, 40 KISS emeletes motorvonatot, valamint 123 FLIRT motorvonatot szerzett be. A Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő, 12 járművel üzemelő vasútvillamos is innovatív megoldás a kötöttpályás közlekedésben. A tram-train átszállásmentes utazással segíti elő, hogy az utasok autó helyett a közösségi közlekedést válasszák.
 
A Volánbusz az autóbusz-állomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével. A Volánbusz és konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. összesen 100 elektromos autóbusz és a hozzájuk kapcsolódó töltőberendezések beszerzésére nyújtott be sikeres pályázatokat 2021-ben a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Zöld Busz Program keretében. Az első negyven, Mercedes-Benz eCitaro típusú jármű 2022 tavaszán állt forgalomba a fővárosi agglomerációban, ezek az üzembe helyezés kezdete óta már több mint 1,74 millió kilométert tettek meg, és 1697 tonna szén-dioxidtól mentesítették a környezetet. A budai agglomerációban közlekedő járműveket nyáron és ősszel 12 darab Ikarus 120e típusú e-busz követte Székesfehérváron. Hamarosan további öt megyeszékhelyen összesen 48 BYD K9UD zöldíti a helyi flottát. Emellett év elejétől 164 darab MAN Lion’s City 12 típusú, alacsonypadlós, kéttengelyes, szóló kivitelű sűrített földgázzal üzemelő járművel bővült a közlekedési társaság flottája. A járművek közül 10 darab Szeged helyi közlekedésében, 75 a fővárosi agglomerációban, 40 jármű a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei, 39 pedig a Zala vármegyei helyközi vonalakon állt forgalomba. Valamennyi új autóbuszt Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, CNG-üzemű motor hajtja. A sűrített földgáz a tisztább égés következtében a hagyományos hajtóanyagokhoz képest alacsonyabb koromkibocsátást eredményez. Emellett a CNG-motorok lényegesen csendesebben üzemelnek, mint dízelüzemű társaik, így csökkentik a környezet zajterhelését.