Navigáció átugrása

A Volánbusz három új autóbuszt állított forgalomba Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében

2023. május 10.

Volvo B6SC-8900 típusú autóbuszokkal fiatalodott május elején a Volánbusz Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei járműállománya, a három új busz Nyíregyháza térségben korszerűsíti a flottát. Az érintett vonalakon évente 3,6 millió utazást bonyolít a Volánbusz. Az új járműveken természetesen már országbérlettel és a megfelelő vármegyebérletekkel is lehet utazni.

A Volánbusz 2018 óta Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye 350 darabos állományának már csaknem egynegyedét lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket. Eddig 82 új autóbusz érkezett a flottába, mely május elején tovább frissült újabb három dízelüzemű, a legkorszerűbb Euro 6e környezetvédelmi besorolású motorral hajtott járművel.

A nagy befogadóképességű, hosszított szóló kivitelű Volvo B6SC-8900 típusú buszok Nyíregyháza vonzáskörzetében álltak forgalomba, illetve egyikük a szomszédos vármegyébe, Debrecenbe is közlekedik.  Az érintett autóbusz-vonalakon évente mintegy 3,6 millió utazásról gondoskodik a Volánbusz. Az új buszok nettó beszerzési értéke mintegy 255 millió forint.

Ma már nincs olyan járása az országnak, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV–Volán-csoport jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 2205 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz az elmúlt öt évben, és a vállalat további 295 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe legutóbb 3 darab, a mostanihoz hasonló Volvo, illetve 13 darab Credobus Inovell 12 típusú autóbusz érkezett, a legújabb járművekkel együtt pedig már összesen 85 új busz fiatalította a flottát. A járműállomány átlagéletkora 12 év.

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a társaság 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 60 helyi és 109 helyközi autóbuszvonalon szállítja utasait.

További járműinformációk:

A 2022-ben eredményesen zárult közbeszerzési eljárás eredményeként összesen 50 darab Volvo B6SC-8900 típusú autóbusz érkezik a Volánbusz flottájába. Szabolcs-Szatmár-Bereg mellett Baranya, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyék helyközi autóbuszvonalain is találkozhatnak velük az utasok.

Az alacsony belépésű, akadálymentes kialakítású buszok légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal, valamint fedélzeti kamerarendszerrel is rendelkeznek.

A Volánbusz nyíregyházi telephelyére érkezett autóbuszok a Balkány–Debrecen–Nyíregyháza–Nyírlugos, Tiszaeszlár–Rakamaz–Tiszalök–Nyíregyháza, Ibrány–Nyíregyháza–Magy–Gyulatanya vonalakon szállítják az utasokat május elejétől.


Háttérinformációk a vármegye- és országbérletről:

Már több mint 241 ezer darabot vásároltak az utasok azokból az új bérlettípusokból, amelyekkel egy vármegye vagy akár az egész ország területén kedvező áron és korlátlanul lehet utazni 30 napig. Az országbérlet és a megfelelő vármegyebérlet természetesen az új Volvo autóbuszokon is érvényes.

A május elsejétől használható ország- és vármegyebérletek kínálatával Magyarországon megvalósult a tarifaközösség: utasaink egyetlen jegytípussal a MÁV–Volán-csoport minden járművén, vonaton, helyközi autóbuszon és a HÉV-en, sőt a GYSEV járatain is korlátlanul utazhatnak az ország, vagy az adott vármegye teljes területén. Az új bérlettípusok a MÁV applikációban, a MÁV-START és a Volánbusz jegypénztáraiban, a jegyautomatákból, a Volánbusz autóbusz-vezetőinél és a BKK értékesítési csatornáin is megválthatók.

A vármegye- és országbérletekről az orszagberlet.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

A képen az új autóbuszok láthatók.