Navigáció átugrása

Megérkeztek az elektromos autóbuszok Győr helyi közlekedésébe

2023. június 20.

Lezárult annak a 13 darab elektromos meghajtású, BYD K9UD típusú autóbusznak a beszerzési és töltőkiépítési projektje, amely a Győrben élő több mint 132 ezer ember számára teszi komfortosabbá a közösségi közlekedést. A nettó közel 2,1 milliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően a megyeszékhely helyi járműállományának 14,3 százaléka megújul, és jelentősen csökken a város levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás.

A Volánbusz a HUMDA Zöld Busz Program támogatásának köszönhetően 2022. április 1-jén 60 darab elektromos autóbusz vásárlásáról írt alá szerződést, melyek közül 13 darab BYD K9UD típusú jármű Győr helyi közlekedésében javítja a személyszállítási szolgáltatás színvonalát – hozzájárulva a fenntartható közösségi közlekedés megteremtéséhez. A BYD Europe B.V. által gyártott e-buszok június második felében állnak a megyeszékhely utasainak rendelkezésére. A kényelmes, korszerű, környezetkímélő utazási körülményeket biztosító járművek a Révai Miklós utcai végállomásról kiinduló autóbuszvonalak többségét érintik.

A projektnek köszönhetően a 91 darabos helyi járműállományból 13 darabot cserél le a közlekedési vállalat, a flotta átlagéletkora 12,9 évről 9,8 évre csökken. A beszerzés összértéke közel nettó 2,1 milliárd forint, amely a Zöld Busz Program csaknem 75 százalékos mértékű, vissza nem térítendő támogatásával valósult meg. Az autóbuszok töltőberendezését a Volánbusz konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. építette ki a Volánbusz győri telephelyén.

Az ünnepélyes projektzáró eseményen Dr. Koncz Zsófia, energiaügyi miniszterhelyettes és parlamenti államtitkár elmondta: „A Kormány elkötelezett teremtett környezetünk megóvása érdekében: ennek szellemében 2020-ban elindította a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, melynek fontos része a Zöld Busz Program. A program célja a közösségi közlekedés autóbusz-állományának cseréje, az üzemeltetett buszok átlagéletkorának, a közlekedés károsanyag-kibocsátási értékeinek és fenntartási, üzemeltetési költségeinek csökkentése, valamint a szolgáltatások minőségének javítása. Magyarországon a most átadásra kerülő járművekkel 111-re nőtt a programban átadott buszok száma – a vidéki vármegyeszékhelyek közül a legnagyobb, 13 darabos tiszta flottát Győr mondhatja magáénak. A Zöld Busz Program egyik legnagyobb kedvezményezettje a Volánbusz: kormányzati támogatással 100 elektromos autóbuszt állíthat munkába – a vállalat eddig is sokat tett a közösségi közlekedés korszerűsítéséért a vármegyében.”

Kara Ákos, Győr-Moson-Sopron vármegye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője hangsúlyozta: „Az elmúlt években Győr lakosainak jogos elvárása volt az autóbusz-állomány fejlesztése. Az önkormányzattal és a Volánbusszal közösen arról döntöttünk, hogy jelentős korszerűsítést indítunk, mely komoly eredményeket hozott: 2020-ban 17 szóló és 22 csuklós autóbusz érkezett a város helyi közlekedésébe, és több alkalommal álltak forgalomba új járművek Győr-Moson-Sopron vármegye települései és székhelye között is. A mai egy kiemelten fontos mérföldkő, hiszen nemcsak új és korszerű, de alternatív meghajtású, elektromos buszokat köszönthetünk a városban, melyek a környezetvédelemmel kapcsolatos elvárásoknak is teljes mértékben megfelelnek.”

Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere összegzésként elmondta: „Ezáltal egy jelentős környezetvédelmi, közlekedési fejlesztés valósul meg Győrben azzal, hogy a töltőállomásaik kiépítésével forgalomba állhat a városi tömegközlekedésben 13 vadonatúj elektromos busz, ezzel ismét fiatalodik a győri buszállomány, amelyekkel színvonalas kiszolgálást tudunk biztosítani a városlakóknak.”

Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: „Célunk, hogy az autonóm közlekedési rendszerekkel és elektromobilitással kapcsolatos kutatások egyik hazai fellegvárában, Győrben minden lakos jobban megismerhesse a környezetbarát, kibocsátásmentes járműveket a közösségi közlekedésben. Bízom benne, hogy a helyi lakosság szívesen fogadja az elektromos autóbuszokat, amelyek hozzájárulnak ahhoz az európai uniós és magyarországi célkitűzéshez, amellyel 2050-re mind az Unió, mind hazánk klímasemleges hellyé válhat, azaz a nettó szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkenhet.”

Krenner László, a BYD Electric Bus&Truck Hungary Kft. közép-kelet-európai értékesítési vezetője jelezte: „Fontos esemény ez társaságunk számára is, hiszen ezúttal Győrrel bővült azon városok tábora, amelyek a mindennapi forgalomban ismerhetik meg és használhatják a BYD piacvezető villanybuszát. A világ vezető e-busz gyártójaként a BYD az első és egyetlen elektromos járműgyártó, amely saját erőátviteli rendszert, akkumulátort, motorokat és motorvezérlő rendszert gyárt, és az elektromos közösségi közlekedés terén is úttörőnek számít, mivel az elektromos autóbuszok üzemeltetésében a leghosszabb tapasztalatokkal rendelkezik.  A most átadott autóbuszok Magyarországon, a BYD komáromi gyárában készültek, legalább annyira magyar, mint kínai, s nem utolsó sorban európai termékek.”

Kruchina Vince, a Volánbusz vezérigazgatója elmondta: „A 13 darab, új fejlesztésű BYD K9UD típusú jármű forgalomba állításával régi ígéretünknek teszünk eleget. Ezekkel az autóbuszokkal tovább csökkentjük a belvárosban, a lakóházak közvetlen közelében található, nagy forgalmú autóbusz-állomás környezet- és zajszennyező hatását. A külső városrészek kiszolgálását a városközpont közlekedésének lehető legnagyobb mértékű, környezettudatos és zajmentes kiszolgálása mellett szeretnénk megvalósítani. A fejlesztésnek köszönhetően évente 688 tonnával, több mint 380 autó kibocsátásának megfelelő mennyiséggel csökkenhet a szén-dioxid-terhelés Győrben.”

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Hazánknak ma már nincs olyan járása, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV–Volán-csoport jármű-fiatalítási programjának keretében – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 2018 óta 2327 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a társaság további 173 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással.


Háttérinformációk a beszerzésről, a járművekről és Győr helyi közlekedéséről:

A MÁV–Volán-csoport a fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban az autóbusz-állomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével. A Volánbusz és konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. összesen 100 elektromos autóbusz és a hozzájuk kapcsolódó töltőberendezések beszerzésére nyújtott be sikeres pályázatokat 2021-ben a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Zöld Busz Programba. Az első negyven, Mercedes-Benz eCitaro típusú jármű 2022 tavaszán állt forgalomba a fővárosi agglomerációban, melyet nyáron és ősszel 12 darab Ikarus 120e típusú e-busz követett Székesfehérváron. Idén tavasszal és nyáron további öt megyeszékhelyen összesen 48 BYD K9UD zöldítette a helyi flottát, és kiépült a kapcsolódó töltő-infrastruktúra is. A 13 darab győri jármű mellett Zalaegerszegre 11 elektromos busz érkezett, Egerben 6, Szegeden 8, Szolnokon pedig 10 elektromos jármű állhat forgalomba.

A BYD K9UD típusú járművek kéttengelyes, szóló, alacsony padlómagasságú, városi kivitelű autóbuszok. Utas- és vezetőtéri légkondicionálóval, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását. Töltésük normál körülmények között naponta 2-2,5 óránál többet nem vesz igénybe. Egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően – akár 300 kilométert is képesek megtenni.

Győr mindennapjaiban a közösségi közlekedés fontos szerepet játszik, amit jól mutat, hogy a Volánbusz tavaly több mint 25 millió utazásról gondoskodott 58 autóbuszvonalon. A szolgáltatást a társaság 91 autóbusszal és 201 autóbusz-vezetővel látja el, éves szinten mintegy 400 ezer helyi járaton biztosítva kényelmes utazást.

2020 elején 17 darab szóló, Mercedes Conecto MB típusú autóbusz, 2020 szeptemberében 22 darab új, csuklós, Mercedes Conecto G típus jármű fiatalította Győr helyi állományát. E járműfiatalítási irányvonalat tovább erősíti a jelenlegi 13 darab BYD autóbusz beszerzése.

Az utolsó, 2022. április 9-i menetrendváltozás kiemelten foglalkozott a városközpont autóbuszvonalainak racionalizálásával és lehetőség szerinti fejlesztésével. Az elmúlt egy évben már megszokott és összességében jól bevált módosítások az új elektromos autóbuszok elhelyezésének figyelembe vételével készültek.

A képen az új buszok láthatók.

A képen a felszólalók láthatók.

 

Volánbusz Zrt.