Navigáció átugrása

A Volánbusz zalaegerszegi helyi járatain július 1-jétől ország- és vármegyebérlettel is lehet utazni

2023. június 30.

Elsőként Zalaegerszegen használhatók a helyi közösségi közlekedésben a vármegye- és országbérletek: a város képviselőtestületének döntése értelmében 2023. július 1-jétől az utasok nemcsak a Volánbusz helyközi, hanem zalaegerszegi helyi járatain is igénybe vehetik az új típusú bérleteket. Miután a zalai vármegyeszékhelyen néhány hete már az új, elektromos meghajtású autóbuszok is kényelmes, korszerű utazási körülményeket biztosítanak, mindenképpen érdemes autó helyett a közösségi közlekedést választani.

Az új bérlet helyi közlekedésben történő használatakor – az eddigiekhez hasonlóan – csak be kell mutatni az ország- vagy a Zala vármegyei bérletet a buszokon, és mellé azt a személyazonosításra alkalmas igazolványt is, amelynek számát megadták a bérletváltáskor.

Az ország- és vármegyebérletek értékesítésének április 24-i elindítása óta már több mint 830 ezer újfajta bérletet vásároltak az utasok országszerte. Ebből 563 ezer az eladott vármegyebérletek száma. Az eddigi adatok alapján a Zala vármegyében érvényes teljes árú, 9450 forintos bérletet 10.430-an, 90 százalékos kedvezményű, 945 forintba kerülő változatát pedig 5878-an választották.

A zalaegerszegi helyi közlekedés kiszolgálási színvonala a közelmúltban jelentősen emelkedett annak a 11 darab elektromos meghajtású, BYD K9UD típusú autóbusznak köszönhetően is, amelyek június elejétől álltak forgalomba a zalai vármegyeszékhelyen. Az alternatív meghajtású, lokálisan zéró károsanyag-kibocsátású járművek az eltelt néhány hétben több mint 30 ezer kilométert teljesítettek az utasok és az autóbusz-vezetők megelégedésére. A fejlesztésnek köszönhetően a helyi buszállomány átlagéletkora mindössze 5,7 évre csökkent, a város szén-dioxid-terhelése pedig 652 tonnával, több mint 360 autó kibocsátásának megfelelő mennyiséggel mérséklődhet évente.

Zalaegerszegen tavaly meghaladta a hétmilliót az utazások száma a helyi buszjáratokon, idén az első öt hónapban pedig hárommillió utazás során vették igénybe az egyre fejlettebb buszparkot a városon belüli 27 vonalon.

Az új bérlettípusok érvényességének helyi járatokra való kiterjesztésével remélhetőleg még több zalaegerszegi utas fogja kiváltani a vármegye- vagy az országbérletet, és a korszerű közösségi közlekedési szolgáltatásoknak köszönhetően jelentősen csökkenhet a város környezetterhelése, zsúfoltsága.

 

Volánbusz Zrt.