Navigáció átugrása

Az autóbusz-vezetők elleni támadás bűncselekmény

2023. július 25.

Az elmúlt időszakban a Volánbusz több autóbusz-vezető kollégáját érte fizikai erőszak munkavégzés közben, és rendszeresen előfordul, hogy a társaság járművezetőit szóbeli atrocitás éri. Sok esetben pedig a közösségi együttélés szabályait megszegő utasok más módon zavarják a közlekedés rendjét. A Volánbusz a járművezetőket érő bárminemű szóbeli és fizikai bántalmazást elfogadhatatlannak tart, és mindent megtesz munkavállalói, utasai védelmében. Fontos tudni, hogy az autóbusz-vezetők közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadások a Büntető törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülnek, és szigorúan büntetendők.

Munkavégzésükkel összefüggésben a Volánbusz több autóbusz-vezetőjét érte támadás a napokban. Az ország több pontján – Törökbálinton, Miskolcon és Napkoron – alakult ki konfliktusos helyzet az utazási feltételeket be nem tartó utasok miatt. Törökbálinton és Miskolcon súlyos sérüléseket szenvedtek a társaság munkatársai az agresszív magatartást tanúsító utasoktól, de rendszeresek az autóbusz-vezetőket érő szóbeli bántalmazások, becsületsértések is.

Július 22-én Törökbálinton szájkosár nélküli kutyával felszállni kívánó utasokkal alakult ki tettlegességig fajuló konfliktus, amelyben az autóbusz-vezető szája és válla sérült meg. 

Egy nappal később a miskolci autóbusz-állomáson a Volánbusz egyik járművezetőjét egy utas szóban inzultálni kezdte, ezután ököllel többször megütötte és lerángatta az autóbuszról, majd tovább bántalmazta. A közlekedési társaság munkatársa 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, több helyen eltört az orra, több foga kilazult, arcán és felsőtestén számos zúzódás keletkezett.

Július 24-én, hétfőn, Napkor település belterületén egy utas inzultálni, majd szidalmazni kezdte az autóbusz-vezetőt és az utasokat. A Volánbusz kollégája felszólította az utast, hogy fejezze be az agresszív magatartást vagy hagyja el az autóbuszt, aki ennek ellenszegült. A rend helyreállítása érdekében a járaton rendőri intézkedésre volt szükség.

A Volánbusz elítéli az autóbusz-vezetők elleni támadásokat, és mindent megtesz kollégái, valamint utasai védelme érdekében. A társaság munkatársai szükség esetén segítséget kérhetnek a diszpécseri szolgálaton keresztül a Biztonsági Igazgatóság munkatársaitól, valamint a rendőrségtől is. A Volánbusz szorosan együttműködik a rendőrséggel és még szorosabbra fűzte kapcsolatait az Országos Polgárőr Szövetséggel. Emellett éves oktatások keretében konfliktuskezelési eljárásokat is magába foglaló képzéseket szervez munkatársai számára. Az autóbuszok nagy részén – főként az új beszerzésű járműveken – fedélzeti kamerarendszerek működnek, amelyek a megelőzésben és a megtörtént esetek felderítésében nyújtanak segítséget.

A társaság üzletszabályzata szerint a Volánbusz az utazást megtagadhatja, illetve az utast az utazásból kizárhatja, ha az botrányosan viselkedik vagy más módon a többi utast magatartásával zavarja; magatartásával vagy állapotával a közlekedés biztonságát, saját és utastársai testi épségét, egészségét, az autóbusz vagy berendezéseinek épségét, tisztaságát veszélyezteti; illetve a személyzet felhívására sem tartja be az utazási feltételeket, vagy a személyzetet feladatai ellátásában akadályozza.

A Volánbusz minden ilyen esetben kiáll munkatársai mellett, feljelentést tesz, és támogatást nyújt számukra felépülésük idején.

 

A képen egy autóbusz és egy rendőrautó látható.

Volánbusz Zrt.