Navigáció átugrása

Szeptember 1-jétől Esztergom helyi közlekedésében is érvényesek az ország- és a Komárom-Esztergom vármegyebérletek

2023. szeptember 1.

Esztergomban 2023. szeptember 1-jétől a Volánbusz helyi járatain is felhasználhatók az ország- és a Komárom-Esztergom vármegyebérletetek. A tanévkezdéstől az utazók nemcsak a helyközi autóbuszjáratokon, de a helyi buszokon is igénybe vehetik a májustól bevezetett új bérleteket, azaz újabb településen valósul meg a teljes tarifaközösség.

Esztergomban tavaly csaknem elérte a hatmilliót az utazások száma, mintegy 22 ezer helyi járat szállította az utasokat 2022-ben. Idén az első hét hónapban több mint 3,5 millió utazás során vették igénybe a járatokat. A helyi állományt 3 darab Lion’City A21 típusú, 9 éves, alacsony padlós, légkondicionált autóbusz alkotja. A Volánbusz 2023. június 17-től új buszhálózatot és menetrendet is bevezetett a településen, melynek eredményeként az autóbuszjáratok a településen belül új útvonalakon is elérhetővé váltak, a helyi és helyközi rendszer pedig a korábbinál jobban egészíti ki egymást és a vasúti közlekedést.

Hogyan működik majd?

Az esztergomi helyi közlekedésben részt vevő autóbuszok alapvetően rendelkeznek ún. validátorral, azaz az ország- és vármegyebérletek érvényesítésére szolgáló készülékkel, ezért az utasoknak ugyanúgy le kell olvastatni a validátorral az ország- vagy Komárom-Esztergom vármegyebérletüket, mint a helyközi utazás során. Mellé azt a személyazonosító igazolványt is be kell mutatniuk, amelynek a számát megadták a bérletváltáskor.

Az ország- és vármegyebérletekről

Az értékesítés április 24-i elindítása óta már csaknem 1,7 millió újfajta bérletet vásároltak országszerte. Ebből több mint 1 millió az eladott vármegyebérletek száma. Az eddigi adatok alapján a Komárom-Esztergom vármegyében érvényes teljes árú, 9450 forintos bérletet mintegy 14 ezren, a 90%-os kedvezményű, 945 forintba kerülő változatát több mint 8 ezren váltották meg. Az érvényesség helyi járatokra való kiterjesztésével várhatóan még több esztergomi utas fogja kiváltani a vármegye- vagy az országbérletet.

A MÁV-Volán-csoport arra kéri utasait, hogy böngésszék az orszagberlet.hu weboldalt, ezáltal felkészültebben vehetik igénybe az új bérleteket a helyközi, illetve szeptembertől az esztergomi helyi közlekedés során is.

 

Volánbusz Zrt.