Navigáció átugrása

Ingyenes utazást biztosít a MÁV-VOLÁN-csoport a Tanítsunk Magyarországért Program résztvevőinek

2023. szeptember 3.

Év végéig minden, a Tanítsunk Magyarországért Programban résztvevő mentor és mentorált, valamint a mentoráltakat kísérő pedagógus díjmentesen  utazhat a MÁV-START, a GySEV és a Volánbusz járatain.

A Tanítsunk Magyarországért Programot a kistelepüléseken élő általános iskolás tanulók részére hozták létre 2018-ban. Idén már több mint 100 általános iskola és 17 felsőoktatási intézmény több mint 1000 mentora vesz részt a programban. Az egyetemekről érkező mentorok kísérik a 6-7-8. osztályos kisdiákokat, hogy megmutassák nekik a kistelepülésen túli világ izgalmait és lehetőségeit, hogy lássák, hányféle foglalkozásból, hányféle jövőből választhatnak. A program egyik fontos eleme, hogy a résztvevők minél több helyre eljussanak, ebben segít most a MÁV-VOLÁN-csoport is.

Idén szeptember 1. és december 31. között a Tanítsunk Magyarországért programban résztvevő mentorok és mentoráltjaik, valamint a mentoráltakat kísérő pedagógusok díjmentesen utazhatnak a MÁV-START, a GySEV és a Volánbusz járatain. A díjmentes menetjegy megváltásához a mentoroknak és mentoráltaknak csak a saját Tanítsunk Magyarországért kártyájukra (TM kártya) és az érvényes diákigazolványukra van szükségük. A mentorok és mentoráltak mellett a programban résztvevő pedagógusoknak is lehetősége van a közös programokra való eljutáshoz a díjmentes utazásra. Ehhez a programban részvevő oktatási intézmények részére Utazólevelet adnak ki.

A MÁV-VOLÁN-csoport célja, hogy a díjmentes utazás biztosításával a programban résztvevők minél több kiválasztott helyszínre könnyen és egyszerűen eljuthassanak, kihasználva a közösségi közlekedés biztosította lehetőségeket.

Ingyenes utazás a MÁV-START járatain

A mentorok és mentoráltak a TM kártyájukat, valamint érvényes nappali, esti vagy levelező tagozatos diákigazolványukat bemutatva válthatják meg a díjmentes menetjegyüket minden vasúti menetjegy-pénztárban. Ha a felszállás helyén nincs vasúti jegypénztár, a vonatok fedélzetén is lehetőség van a jegyvizsgálótól megváltani a díjmentes menetjegyet pótdíj felszámítása nélkül.

A díjmentes menetjegy vasúton kizárólag belföldi vonatforgalomban, 2. kocsiosztályon jogosít utazásra. Ha az utas feláras vonaton és/vagy 1. vagy Prémium kocsiosztályon kíván utazni, az utasnak az adott feláras vonatra érvényes vonathoz kötött felárat és/vagy a teljesárú kocsiosztály-különbözetet is meg kell váltani.

A mentorokat kísérő pedagógusok az iskolákban kapott Utazólevél bélyegzési helyeit felhasználva egyúti vagy menettérti díjmentes menetjegyet válthatnak a vasút jegypéztárakban. Az Utazólevél alapján váltott díjmentes menetjegy csak Mentorált kártyával rendelkező utas kísérése esetén jogosít utazásra.

Ingyenes utazás a Volánbusz helyközi járatain

A Volánbusz helyközi járatain a mentorok és mentoráltak a TM kártya és érvényes diákigazolvány, illetve az érintett vármegyéket vagy viszonylatot tartalmazó, a Nemzeti Tehetség Központ által kiadott igazolás együttes felmutatásával jogosultak a díjmentes utazásra, külön díjmentes jegyváltásra nincs szükség. A kísérő pedagógusoknak az elővételi pénztáros, illetve az autóbusz-vezetők állítanak ki ingyenes menetjegyet az Utazólevél bemutatásakor. A mentorok, mentoráltak és a kísérő pedagógusok díjmentes utazási jogosultságukat egyedül (azaz önálló utazás esetén) is érvényesíthetik.

Országos besorolású, emelt szintű szolgáltatást nyújtó autóbuszjárat igénybevétele esetén a kiegészítő jegyet meg kell váltani.