Navigáció átugrása

Új Volánbusz-hálózat és menetrend Szolnokon november 1-jétől

2023. október 26.

2023. november 1-jétől – társadalmi egyeztetés után – új autóbusz-hálózat és menetrend lép életbe Szolnok helyi közösségi közlekedésében, mely megőrzi az autóbusz-hálózat magas szolgáltatási színvonalát, ütemesebb, egyenletesebb, az utazási szokásokhoz jobban igazodó menetrendet kínál, valamint több közvetlen kapcsolatot hoz létre, a hivatásforgalomhoz kapcsolódó eljutási lehetőségek megőrzése mellett.

Szolnokon az elmúlt években nem történt számottevő változás a helyi buszközlekedés rendszerében, miközben az utazási szokások és igények módosultak. Az idén elkészült optimalizálási javaslatot a szolgáltatást megrendelő önkormányzat 2023. április 21. és május 26. között társadalmi egyeztetésre bocsátotta. A Volánbusz a lakosságtól és a nagyfoglalkoztatóktól beérkezett mintegy 100 észrevételt figyelembe véve alakította ki az új autóbusz-menetrendet.


Menetrendi módosítások

A legjelentősebb változás, hogy a korábbi 24 és 24A jelzésű vonal járatai egyéb vonalakkal összekötve városszerte új, átszállásmentes kapcsolatokat biztosító vonalakat alkotnak. Közvetlen összeköttetés nyílik a Széchenyi városrészből és a belvárosból a Vasútállomás, Áruházak, Kórház, Szandaszőlős, Pletykafalu, Volánbusz, Kőrösi út megállóhelyek és az Ipari Park felé.

Az 1-es és 2-es vonalcsoport menetrendje ütemesebb és közösen egyenletesebb. A 11-es és a korábbi 20-as járatok összekötéseként új, 5-ös jelzésű vonal jön létre a Tallinn városrész–Alcsi–Rákóczi út–Cukorgyári lakótelep útvonalon. A 10–12-es vonalcsoport Tallinn városrészig meghosszabbítva közlekedik, egyes járatok pedig Alcsi városrészt is bejárják.

A 7–8-as vonalcsoport minden járata körjárati rendszerben közlekedik a Vasútállomás és a Tóth Árpád út között. A Véső úti strand rendszeres kiszolgálást kap: az edzések időpontjaiban a 44-es autóbusz közlekedik. A 11-es vonal járatai változatlanok.


Díjszabásváltozás

Az új menetrend mellett változik a viteldíjrendszer is. A menetjegy ára elővételben 340 forintra, autóbuszon váltva 440 forintra módosul. Napijegy helyett 24 órás jeggyel lehet utazni, melynek ára 1350 forint. A jegy a rajta feltüntetett, az utas által kiválasztott időponttól számítva 24 órán át érvényes korlátlan számú utazásra a város összes vonalán, a naptári heti bérlet pedig ezentúl az utas által kívánt naptári naptól 7 napon át érvényes változatban kapható.

Új, 15 és 30 napos bérletek válthatók, melyek a megjelölt kezdőnapon 0 órától számított 15. napon 24 óráig, illetve a következő hónap ugyanazon napját megelőző napon 24 óráig érvényesek.

Az egyvonalas és vonalcsoportos bérletek, valamint a felárral vásárolható kombinált bérletek megszűnnek. Helyettük összvonalas, időintervallumos és havi bérletek kaphatók. Megszűnik az intézményi felmutatóra szóló bérlet is, helyébe a felmutatóra szóló összvonalas havi bérlet lép, amely nincs személyhez kötve, és korlátlan utazásra jogosít. Használata tehát egyszerűsödik, mert az intézményi kötöttség megszűnik.

A szolnoki helyi jegyekkel és bérletekkel egyes helyközi regionális autóbuszok is igénybe vehetők a városon belüli utazásokra.

A változásokról részletesen a Volánbusz honlapján lehet tájékozódni. A november elsejétől érvényes menetrend itt érhető el: www.volanbusz.hu/szolnok, míg a megvásárolható jegy- és bérletfajtákat, viteldíjakat a díjszabási oldalon lehet megtekinteni. Utazástervezéshez a www.menetrendek.hu és a Google Térkép is igénybe vehető.

 

Volánbusz Zrt.