Navigáció átugrása

Jelentős jármű-fiatalítás a Volánbusz Somogy vármegyei flottájában: 22 új autóbusz korszerűsíti az állományt

2023. november 9.

Credobus Econell 12 típusú autóbuszokkal fiatalodott a Volánbusz járműállománya Somogy vármegyében: a 22 új jármű augusztus és november között állt és áll forgalomba a térségben. Az érintett vonalakon a társaság évente 9,3 millió utazásról gondoskodik, az új, mikrobiológiai védelemmel is ellátott járművek pedig tovább emelik a személyszállítási szolgáltatás színvonalát és két évvel csökkentik a flotta átlagéletkorát.

A Volánbusz 2018 óta Somogy vármegye 231 darabos állományának már több mint egyharmadát lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket. Idén tavaszig 58 új autóbusz érkezett a flottába, mely augusztustól november végéig tovább frissül újabb 22 dízelüzemű, a legkorszerűbb Euro 6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtott járművel. A legutóbbi beszerzésnek köszönhetően a járműállomány 9 százaléka megújul, átlagéletkora 11,9 évről 9,8 évre csökken.
 
A szóló kivitelű Credobus Econell 12 típusú buszok Kaposvár, Siófok, Nagyatád, Barcs és Marcali vonzáskörzetében állnak forgalomba. Az új buszok nettó beszerzési értéke több mint másfél milliárd forint.
 
A hazai gyártású járművek légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozókkal rendelkeznek. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében az Euro6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.
 
A járműveket tartós mikrobiológiai védelemmel látták el, azaz járványvédelmi megelőző kezelésen is átestek. A belső tér felületkezelése egy magyarországi kémiai fejlesztésen alapuló fotokatalitikus védőbevonattal történt, mely a fény segítségével éri el a kívánt hatást. Az eredmény egy magas szintű higiénés környezet, amely megóvja a társaság utasait és munkavállalóit az egészségügyi kockázatoktól. A kezelést egy év múlva megismétlik.

A járműveket bemutató sajtótájékoztatón Szita Károly, Kaposvár polgármestere elmondta: „A mögöttünk álló évtizedben – elsősorban a Modern Városok Programjának köszönhetően ­– 199 milliárd forintot fordíthattunk Kaposvár gazdaságának fejlesztésére, köztük közlekedési beruházásokra. Végre gyorsforgalmi út köt össze minket az M7-es autópályával, és az országban elsőként intermodális csomópont létesülhetett, városrészeket összekötve, illetve egy helyen biztosítva az autóbusz-közlekedési és a vasúti szolgáltatásokat naponta több mint 30 ezer utas számára. A Volánbusz és a helyközi közösségi közlekedés szerepe kiemelkedő, hiszen Kaposvár lélekszáma 60 ezer, de a nap nagy részét 120 ezren töltik a városban: az itt dolgozók 56 százaléka és a diákok jelentős része is a település vonzáskörzetéből érkezik. Az autóbuszflotta megújítása óriási segítséget jelent számukra abban, hogy kényelmes, biztonságos körülmények között juthassanak el munkahelyükre, valamint az oktatási és egyéb közintézményekbe.”

Lázár János építési és közlekedési miniszter hangsúlyozta: „A Volánbusz 17 ezer – Somogyban több mint 600 – munkatársa nap mint nap, minden szaktudásával azon dolgozik, hogy Magyarország lakói a kistelepülésekről biztonságosan, kényelmesen eljussanak a nagyobb városokba és központokba, lehetővé téve ezzel az aprófalvak fennmaradását, ami valamennyiünk érdeke. A ma átadott 22 új autóbusz is ezt a célt szolgálja. A közösségi közlekedés teljes megújítása folyamatban van: megfizethető, komfortos, mindenki számára elérhető közszolgáltatás a cél a kötöttpályás és az azt kiegészítő autóbuszközlekedés fejlesztésével. Bevezettük a vármegye- és országbérletet, melyekből 35-35 ezer darabot adtunk el Somogyban és összesen több mint 3 milliót országszerte, nagyon jelentős költségmegtakarítást biztosítva a családoknak. Idén 500, jövőre több mint 600 új autóbusz áll forgalomba, 2030-ig pedig a Volánbusz teljes, csaknem 6000 darabos flottáját lecseréljük. Az autóbuszpark átlagéletkora év végére 10 év alá csökken, néhány év múlva 8 év lesz, kiemelkedő minőségű közszolgáltatást biztosítva. Célunk, hogy a MÁV és a Volánbusz valóban megkönnyítse az emberek életét, a munkába, iskolába járást.”

Hazánknak ma már nincs olyan járása, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV-VOLÁN-csoport jármű-fiatalítási programjának keretében – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – év végéig megérkezik a két és fél ezredik új autóbusz is a Volánbuszhoz, így az elmúlt 5 évben a közel 6000 darabos járműállomány már több mint 40 százalékát lecserélte a közlekedési társaság.

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Somogy vármegyében 368 autóbusz-vezető 137 autóbuszvonalon éves szinten 61 ezer helyi és 454 ezer helyközi járatot közlekedtet.


Háttérinformációk a beszerzésről

A 2022 decemberében indult és idén áprilisban eredményesen lezárt közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a Kravtex Kft. 2023-ban 200 darab Credobus Econell 12 típusú, kéttengelyes, alacsony belépésű, szóló autóbuszt szállít a Volánbusznak összesen 14,3 milliárd forint értékben. Az első 27 jármű Vas, Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében már nyár eleje óta közlekedik. A további 173 autóbusz októberben és novemberben érkezik a társasághoz. Az új járművek az év végéig fokozatosan szinte valamennyi vármegye helyközi közlekedésében megjelennek.

A Somogy vármegyébe érkező 22 autóbusz közül 10 darab a kaposvári telephely állományába kerül és a Gálosfa–Kaposvár, Kaposvár–Kercseliget, Kaposvár–Újvárfalva, Nadalos–Kaposvár, Kaposvár–Csombárd, Kaposvár–Bőszénfa, Kaposvár–Rinyakovácsi, Kaposvár–Bodrog, Edde–Kaposvár, Kaposvár–Pécs, Kaposvár–Magyaregres, Kaposvár–Osztopán, Kaposvár–Kisasszond, Igal–Gölle–Kaposvár, Kaposvár–Zimány, Kaposvár–Inámpuszta, Kaposvár–Somogygeszti, Balatonboglár–Kaposvár, Öreglak–Marcali, Balatonboglár–Gyugy, Balatonboglár–Ordacsehi, Lengyeltóti–Hács, Öreglak–Marcali, Marcali–Kisperjés, Marcali–Kürtöspuszta, Bánya–Kaposvár, Kaposvár–Somogygeszti–Ecseny, Kaposvár–Nagybajom, Kaposvár–Somogysárd, Kaposvár–Kadarkút–Visnye, Zimány–Kaposvár, Kaposvár–Dombóvár, Kaposvár–Igal–Gadács vonalakon szállítja az utasokat. A siófoki telephelyre érkező 5 jármű a Pusztaszemes–Siófok, Balatonföldvár–Bálványos, Siófok–Kötcse, Siófok–Ádánd, Siófok–Balatonendréd, Tab–Siófok, Tab–Lulla, Karád–Fonyód, Fonyód–Kaposvár, Fonyód–Siófok, Siófok–Marcali, Tab–Karád–Balatonlelle, Andocs–Tab–Siófok, Siófok–Tab–Bonnyapuszta viszonylatokon áll forgalomba. A nagyatádi és a marcali telephelyen 2-2 autóbusz fiatalítja a flottát a Babócsa–Nagyatád, Nagyatád–Tarany, Nagyatád–Ötvöskónyi, Nagyatád–Hévíz, Nagyatád–Marcali, illetve a Böhönye–Nagybajom, Nagybajom–Marcali, Marcali–Hévíz, Nagyatád–Hévíz, Nagyatád–Marcali, Marcali–Nagybajom, Inke–Kaposvár, Kaposvár–Marcali, Kaposvár–Nagykanizsa, Nagykanizsa–Inke viszonylatokon. A barcsi telephely 2 új járműve Bélavár–Barcs, Barcs–Kaposvár, Szentborbás–Barcs, Barcs–Homokszentgyörgy, Barcs–Nagyatád és Felsőszentmárton–Barcs között közlekedik. Egy autóbusz pedig augusztustól a Nagyatád–Somogyszob vasútvonal vonathelyettesítő feladatait látja el.

A képen a felszólalók láthatók.A képen az új buszok láthatók.

A képen az egyik új busz beltere látható.

 

Volánbusz Zrt.